Đukić Dejanović: Po zakonu roditelj deteta do 3 godine ne može da radi popodnevnu ili noćnu smenu

Roditelj deteta do 7 godina može da bira smenu, da li će da radi “part time”, sve te oblike niti traže zaposleni niti poslodavci nude.

roditelj px

Foto: PIxabay

Strategija za podsticaj rađanja od 1. jula stupa na snagu. Za prvo dete majke će dobijati jednokratno 100.000 dinara, a ministarka zadužena za demografiju i populacionu politku Slavica Đukić Dejanović kaže da za tu sumu može nešto da se učini i poravi materijalni status, ali da ne rešava probleme na duže staze.

“Mere koje proističu iz strategije je da će dve godine svako drugo dete dobijati 10.000 dinara, da će svako treće i četvrto dobijati 12 i 18 hiljada. Pored toga, 600 hiljada parova ne može da ima decu, za sve one koji su do sada iz biomedicinski potpomognute oplodnje dobili jedno dete daće se mogućnost da o trošku RFZO imaju tri nova pokušaja da ti mališani imaju batu ili seku”, prenosi N1.

Na pitanje ko će kontrolisati da li se taj novac na vreme isplaćuje, ministarka kaže da će to garantovati kontrola Skupštine, koja će doneti izmene i dopune zakona, ali i javnost koja treba da bude korektor i ocenjuje da li se mere sprovode.

Ministarka kaže i da su se bavili usklađivanjem rada i roditeljstva i istraživali šta najviše smeta roditeljima koji su zaposleni.

“Mi u zakonu o radu imamo lepo regulisane neke teme, roditelj deteta do 3 godine ne može da radi u popodnevnoj ili noćnoj smeni a da nije samo to tražio, roditelj deteta do 7 godina može da bira smenu, da li će da radi “part time”, sve te oblike niti traže zaposleni niti poslodavci nude. Ne koriste se zakonske mogućnosti, roditelji iz straha, šta ako nešto tražim šta će biti, a poslodavci jer misle na profit”.

Pored toga, Slavica Đukić Dejanović dodaje da poslodavci ne smeju da diskriminišu nekog ko ima dete ili se vratio na posao posle dužeg bolovanja i dodaje da zato inspekcije moraju da budu intenzivnije.

“Moramo da povećamo broj inspektora, da ohrabrimo ljude da kad prijave slučaj nisu uradili ništa što je loše”.

Ona smatra i da Srbija nema dovoljno vrtića, kao ni edukovanih ljudi koji bi radili.

“Edukacija u vrtićima mora da bude u skladu s potrebama. Prioritet lokalne samouprave mora biti dovoljan broj vrtića. Zadatak svih zemalja je da predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje budu obavezni i besplatni i mi smo se na to obavezali konvencijom UN”.

Nedeljnik

Podeli:

Komentari

 1. Prvo izgraditi vrtice, jer ne mogu roditelji ni raditi kad nema ko dete da cuva. Drugo da se uvede i druga smena u vrticu, da u zavisnosti od smene roditelja i dete pohadja vrtić. Trece da osnovno obrazovanje bude zaista besplatno, da se deci obezbede besplatne knjige. Potom da i školarine na fakultetu budu smanjene, kukate da smo nepismena nacija a moze da se školuje samo ko ima para. A onda taj ko ima para upise privatni fakultet, da ne daje pare za dzabe vec da zna da ce ga zavrsiti kad je i platio..i opet ostajemo nepismeni. E posle dajte takve vrste pomoci. Ovim vasim predlogom ce da se ovajde najvise oni koji samo zbog pomoci i rađaju decu.

  Odgovori na komentar
 2. Teorija vs.praksa 21.04.2018 u 19:30

  U teoriji – sve jako lepo, nadam se a ce zaziveti…u praksi : u mojoj bivsoj firmi, CETIRI mame za redom su posle porodiljskog degradirane i konacno, dobile otkaz. Dakle, mame sa malim detetom, ostaju bez posla a do novog posla jako tesko, jer…mama si sa jednogodisnjim detetom!Cujem da je takva praksa u vecini kolektiva privatnih firmi. Volela bih da vidim sta takvi poslodavci navode kao opravdanje i sta inspekcije rade povodom takvih i mnogo drugih slucajeva.Razumljivo je da poslodavci jure profit, ali zakoni su tu da rad roditelja zastite i ucine uskladjenim sa porodicnim obavezama.

  Odgovori na komentar
 3. Samohrana majka nije dobila posao jer nije u mogucnosti da radi drugu i nocnu smenu…O kojim pravima mi pricamo! Ne smes da trazis, ne smes da zahtevas jer su poslodavci zasticeni od strane drzave, jednom recju moze im se.

  Odgovori na komentar
 4. Bilo bi lepo da neko i odgovori na ova pitanja?
  Pa problem je usput sto nasi privatnici koriste pravilo ZAKONI SU TU DA BI SE KRSILI…. Sve bi bilo drugacije kada bi smo bili malo manje prokleti, citaj privatnici (cast izuzetcima), tada bi sve bilo iole lakše, ali ne mi smo ipak JAČI OD ZAKONA… Ma nema reci, kad zaista se bude video pomak tada cu da verujem, do tad ništa. Hvala.

  Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA