Zašto decu boli “ispod rebara”?

Nije retka situacija da dete koje trči požali se na bol ispod rebara. O čemu se zapravo radi?

deca px

Foto: Pixabay

Nije retka situacija da dete koje trči požali se na bol ispod rebara. O čemu se zapravo radi?

Ispod levog rebarnog luka se nalazi jedan organ koji se zove slezina. Kad dete trči, pa još ako je to dugo i brzo, slezina se napuni krvlju i malo se «rastegne», nalegne na unutrašnji deo rebarnog luka, tako da to može da zaboli!

Sa desne strane, «preko puta» slezine, nalazi se najveći unutrašnji organ trbušne duplje – jetra. Ona je mnogo važnija od slezine, a i veća je. I ona se ponekad «prepuni» krvlju, pa može da zaboli.

Šta da se radi  kada zaboli?

Samo da se dete lepo odmori! Stvarno nema razloga za brigu. Iako su ovi «probadi» ponekad veoma jaki i neprijatni, radi se o bezazlenim bolovima!

Da li treba posetiti doktora?

Za ovo se ne ide kod doktora! To je potpuno normalno i prirodno.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA