Zašto decu boli “ispod rebara”?

Nije retka situacija da dete koje trči požali se na bol ispod rebara. O čemu se zapravo radi?

deca px

Foto: Pixabay

Nije retka situacija da dete koje trči požali se na bol ispod rebara. O čemu se zapravo radi?

Ispod levog rebarnog luka se nalazi jedan organ koji se zove slezina. Kad dete trči, pa još ako je to dugo i brzo, slezina se napuni krvlju i malo se «rastegne», nalegne na unutrašnji deo rebarnog luka, tako da to može da zaboli!

Sa desne strane, «preko puta» slezine, nalazi se najveći unutrašnji organ trbušne duplje – jetra. Ona je mnogo važnija od slezine, a i veća je. I ona se ponekad «prepuni» krvlju, pa može da zaboli.

Šta da se radi  kada zaboli?

Samo da se dete lepo odmori! Stvarno nema razloga za brigu. Iako su ovi «probadi» ponekad veoma jaki i neprijatni, radi se o bezazlenim bolovima!

Da li treba posetiti doktora?

Za ovo se ne ide kod doktora! To je potpuno normalno i prirodno.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Poštovani, moja devojčica ima 3 i po godine i danas smo išli pešice malo duže i već kad smo trebali da stignemo ona je pokazala da je boli na desnu stranu ispod i malo poviše rebara kao da je probada. To je prošlo ubrzo i posle toga kao da ništa nije bilo, ali ona nije trčala kao što navodite već je hodala duže ali malo je brže hodala . Dalli je ovo za brigu.h hvala

  Odgovori na komentar
 2. Poštovani, moj dečak, tri godine, u toku dana danas se često uhvati ispod rebra levog i kaže da ga boli. Ali bol nije konstantan već s vremena na vreme. Juče jeste šetao, danas nije, ali juče se nije žalio na bol. Moze li to da bude posledica kašlja koji je suv i juče je bio intenzivan a danas redji? Ili mozda treba da idemo kod doktora?

  Odgovori na komentar
 3. Moje dete ima 10 god i dosad nikad se nije zalilo na tako nesto , evo vec drugo vece kad legne da spava zalise na blag bol sa desne strane ispod rebra , inace vec nedelju dana ima tvdu stolicu i pomocu kuvane hrane supica pokusavam da regulisem stolicu , inace kad ga zabolii ja mu masiram stomak i kaze da ga proslo . Preko dana ga pitam kaze da ga neboli ništa . Dali da odem lekaru ?!

  Odgovori na komentar
 4. Moja cerka je danas imala bolove ispod levog dela rebara ,bili smo kod doktora pa nam je dala uput za hirurga idemo u 14casova bas brinem sta to moze biti?

  Odgovori na komentar
 5. Postovani,
  Dete, 3 godine vec par puta u poslednjih nedelju dana se žali na bol u levom delu stomaka, ispod rebara, i to uvek nakon obavljene velike nuzde.
  Da li postoji razlog za brigu?
  Unapred hvala.

  Odgovori na komentar
 6. Postovani,
  Sin ima 9 godina. Pre mesec dana je poceo da se zali na bol sa leve strane ispod rebara. Kaze da se javi tokom treninga i casa fizickog nakon 10ak minuta trcanja. Bavi se sportom 5 godina i nije imao ovakvih problema ranije, a sad se javlja redovno od pre mesec dana. Da li se treba obratiti lekaru i kojem?
  Hvala unapred

  Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA