Zašto decu boli “ispod rebara”?

Nije retka situacija da dete koje trči požali se na bol ispod rebara. O čemu se zapravo radi?

deca px

Foto: Pixabay

Nije retka situacija da dete koje trči požali se na bol ispod rebara. O čemu se zapravo radi?

Ispod levog rebarnog luka se nalazi jedan organ koji se zove slezina. Kad dete trči, pa još ako je to dugo i brzo, slezina se napuni krvlju i malo se «rastegne», nalegne na unutrašnji deo rebarnog luka, tako da to može da zaboli!

Sa desne strane, «preko puta» slezine, nalazi se najveći unutrašnji organ trbušne duplje – jetra. Ona je mnogo važnija od slezine, a i veća je. I ona se ponekad «prepuni» krvlju, pa može da zaboli.

Šta da se radi  kada zaboli?

Samo da se dete lepo odmori! Stvarno nema razloga za brigu. Iako su ovi «probadi» ponekad veoma jaki i neprijatni, radi se o bezazlenim bolovima!

Da li treba posetiti doktora?

Za ovo se ne ide kod doktora! To je potpuno normalno i prirodno.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

  1. Igor Jankovic says:

    Moje dete je zabolelo na trenigu u predelu grudnog kosa sa leve strane, uradili smo pregled krvna slika dobra, eka dobar i snimak grudnog kosa je uredu data terapija brufen I da se odmara to je bilo pre sedam dana, sada jos uvek pri disanju ima bol. Molim vas odgovorite mi ako mozete, hvala unapred.

  2. Ada says:

    Moja cerka ima bolove pokazuje KOd rebra ona je 6godina a pozitivni je na COVID-19 ima Temperatur neznam sta da radim bili su diktori svi vicu nije to nista opasno molim za pomoc jel je boli ovo KOd rebra zahvaljujem

  3. Mirsada says:

    Dobro vece moja cerka ima 9 god i ima proliv vec 2 nedelje i boli je ca sa leve ca sa desne strane ja zuvi u nemackoj alinovi doktori nemaju pojma danas sam bila 5 puta kod doktora i kazu za prpliv nemaju nista da se zaustavi strasno dete nemoze vise na nogama da stoji unapred hvala

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA