Ulje crnog kima

U vreme kada su se koristili prirodni lekovi, crni kim (Nigella sativa) je imao zavidnu ulogu. U drevnom Egiptu, lekari su svuda sa sobom nosili činijicu semenki crnog kima, kojom su lečili tada najčešće bolesti – nadutost i bolove u trbuhu, plućne bolesti i probleme sa mokrenjem. Za crni kim je vredela tvrdnja: «Leči sve bolesti osim smrti».

Osnovna uloga kima je u balansiranju imuniteta – zahvaljujući velikom procentu nezasićenih masnih kiselina (organizam ne može sam da ih proizvede). One omogućavaju sintezu imunoregulatornih materija – prostaglandina (materije slične hormonima). Nezasićene masne kiseline stabilizuju ćelijske membrane, dok prostaglandini sprečavaju upale – na taj način crni kim prekida imunološke reakcije koje rezultuju bolešću. Prostaglandini potpomažu rad glatke muskulature (čime kim poboljšava varenje i peristaltiku creva), hormona, centralnog nervnog sistema i metabolizma.

Zbog bogatstva nezasićenim masnim kiselinama, kim pomaže u regulisanju holesterola, PMS-a (premenstrualni sindrom), reumatskih bolesti, ekcema, multiple skleroze. Deluje kao prirodno sredstvo u lečenju nesanice i drugih blažih depresivnih stanja. Nesumnjivo najveću slavu, crni kim je stekao u borbi protiv bronhijalne astme i kašlja.

Uspešan trio: T i B limfociti i crni kim
Od 1960. godine do danas, više od 200 univerziteta širom sveta je ispitivalo međusobno potpomažuće dejstvo T i B limfocita i crnog kima. O čemu se, zapravo, radi? Imunitet našeg organizma «radi» zahvaljujući uspešnom sistemu T i B limfocita.

B limfociti proizvode antitela (specifične tvorevine nastale pri kontaktu sa stimulusom koji je stran organizmu) i jednim delom ih skladište.

T limfociti predstavljaju posebnu grupu odbrambenih ćelija. Najveći broj T ćelija su takozvani pomagači, koji aktiviraju ćelije ubice (citotoksične T limfocite) i uništavaju virusima napadnute ćelije organizma. Na taj način podstiču B limfocite na proizvodnju antitela.

Preostale T ćelije brinu o ravnomernom prisustvu ćelija pomagača i ćelija ubica. Ako bilo gde u ovom mehanizmu dođe do narušavanja ravnoteže, možemo govoriti o poremećenom imunitetu, koji rezultuje raznim bolestima (ekcem, astma, herpes, šećerna bolest…). Za postizanje harmonije ovog sistema, ulje crnog kima ima veliku ulogu.

Gde pronaći ulje crnog kima?
Samostalno branje i pravljenje ulja bi bio poprilično težak posao. Međutim, taj posao je neko već odradio, pa ovo ulje možemo da nađemo u apotekama ili prodavnicama zdrave hrane.

Kako se koristi?

Bolovi u zglobovima
Zagrejanim uljem dva puta dnevno masirati bolno mesto.

Probavni problemi u vidu nadimanja
U 20 mililitara toplog mleka umešati kašičicu meda i dve kašičice ulja od crnog kima. Uzimati tri puta dnevno pre jela.

Dijareja (proliv)
Kašičicu ulja pomešati sa 20 mililitara jogurta, uzimati dva puta dnevno.

Ekcem
50 mililitara ulja crnog kima, 30 mililitara ulja nevena, 20 mililitara ulja pšeničnih klica, dodati 20 kapi lavande i 8 kapi tamjana. Natapati obolele delove kože.

Astma, bronhitis i upala sinusa
Svako jutro pre doručka uzimati dve kašičice meda i jednu kašičicu ulja kima, sve pomešano sa izgnječenim belim lukom. Svakodnevno se inhalirati 15 minuta nad posudom vruće vode i rastopljenim uljem. Inhalacija bi trebalo da traje minimalno nedelju dana.

Prevencija bolesti
Kao preventivno sredstvo, svakog dana bi trebalo da se uzima jednom dnevno 12 kapi.

Možda kim ne leči baš sve bolesti, ali je u slučaju mnogih uspešan.

Dr Rijalda Ostojić

Podeli:

Komentari

 1. Lidija says:

  Molim vas kazite mi, imama sina od 2.5 godine i stalno je bolestan. Da li smem da mu dam kako bi mu malo poboljsalal imunitet ? I ako sme koliko puta dnevno i po koliko kapi. Na med je alergican pa ne moze sa medom, moze sa vodom ?
  Hvala unapred na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Zdrava hrana (uključujući sveže voće i povrće), zdrav san i zdrava fizička aktivnost su stubovi zdravog imuniteta!

   Ako su u pitanju respiratorne virusne infekcije, ima smisla da se.daje PROBIOKID IMMUNO – probiotik za jačanje imuniteta.

 2. Zabrinuta mama says:

  Imam devojcicu 7 godina. Bila je relativno zdrava (male prehlade -2x godisnje) sve do 4. godine kada je prvi put dobila gusenje zbog bronhiolitisa i bila u bolnici 5 dana. Nakon toga se malo smirila dok nije krenula u predskolsko i tada krecu opstrukcije sa svakom prehladom i virusom. Bili smo kod pulmologa, pila je singular tri meseca ali joj je isti ukinut jer su kozne probe pokazale da nije alergicna ni na sta. Receno nam je da cim pocne da curi nosic, krenemo preventivne inhalacije berodualom i po potrebi (ako je jaca opstrukcija) ukljucimo i pulmicort. E sada, pulmolog tvrdi da ona nema astmu nego da su njene opstrukcije reakcija na viruse i da je jedina profilaksa jacanje imuniteta, ali i pored toga sto se zdravo hrani, spava normalno i pila je claricell junior, imuno beta glukan, ona i dalje pri najmanjoj prehladi dobije opstrukcije i zavrsi na inhalacijama i to 1 ili 2x mesecno od oktobra do aprila. Treba li da potrazim misljenje drugog pulmologa? I mogu li kozne probe da pokazu da nema alergije a da alergija ipak postoji? Primetila sam da kad odemo negde i neko zapali cigaretu, ona momentalno dobije napad kaslja i nakon toga sledi opstrukcija. Unapred hvala

  • MojPedijatar says:

   NEMA dileme, Vaš detr MORA biti na profilaksi! Ovako ceste opstrukcije apsolutno traže novu kontrolu pulmologa i da se prepiše odgovarajuća preventivna – profilaktička terapija.

   Profilaksa je NEOPHODNA bez obzira da li je dete alergicno ili nije!

 3. Zabrinuti roditelj says:

  Poštovani
  Mom detetu je pre 2 god Prik testom ustanovljena alergija na brašno. Isto je izbačeno iz ishrsne i posle 6 meseci je rezultat bio negativan. Posle toga je postepeno uvođeno u ishranu. Dete sada ima 9 godina i ponovo ima iste simptome kao pre , mučnina, bledunjavost, gasovi , znojenje dlsnova i stopala.. Spremamo se da ponovo izbacimo brašno ali me interesuje šta je najefikasnije u jačanju imuniteta i da li je dobro da konzumira ulje crnog kima !? Ako jeste, koja je to količina ?
  Hvala na odgovoru

  • MojPedijatar says:

   Prvo da Vaš pedijatar pregleda dete i vidi da li je potrebno uraditi test na intoleranciju glutena.

   Zdrava hrana (uključujuci sveže i cedeno voce)n zdrav san i zdrava fizička aktivnost su stubovi jakog imuniteta!

   Molimo Vas da za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA – https://www.mojpedijatar.co.rs/pitajte-pedijatra

 4. Semira says:

  Dali se curokotovo ulje moze koristiti uz dojenje i u kojim kolicinama?

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA