Šta izabrati: sling maramu ili kengur nosiljku

 Nema jedinstvenog recepta koliko se bebe nose, one su pre svega jako različite, samim tim i njihove potrebe se ne mogu zadovoljiti na isti način.

nosenje bebe

Sling Marame su jako pogodne za nošenje od samog rođenja. Pored nekoliko načina na koje dete može da se nosi, i u toku samog nošenja postoji mogućnost podešavanja ukoliko treba bebu podojiti  i ponovnog vraćanja u položaj za spavanje. Prilagodljivost je velika kako za onoga ko nosi tako i za bebu ili veće dete.

Za bebu je važno da tkanina bude čvrsta i ojačana tamo gde su njena leđa kako bi kičmeni stub bio prav i da su prstenovi testirani na opterećenje da ne bi došlo do pucanja.

Važno je obratiti pažnju na deo koji ide preko  ramena, on ne sme da  sputava pri pokretu ruke i treba da prati oblik ramena.

Prednosti Sling Marame u odnosu na druge vrste nosiljki sigurno postoje, položaj bebe je prirodniji što je posebno važno u prvih šest meseci, beba je mnogo bliže mami, može da je doji dok je u njoj. Sama marama je izuzetno lagana, može da se spakuje i ne zauzima puno prostora.

Kengur nosiljka je praktična za sve izlaske iz kuće sa bebom kada vam trebaju slobodne ruke za nošenje stvari, otvaranje vrata, ulazak u gradski prevoz, a nemate ničiju pomoć.

kengur-nosiljke-za-i-protiv-921.jpg

Može se naći u više različitih modela i u veličinama koje su prilagođene različitim uzrastima. Većina je za starije bebe, za one koje već sede što znači posle osmog meseca.

Ima modela koji su namenjeni novorođenčadi ali kako se kontrola glave uspostavlja tek sa 3 meseca, a neke bebe ni tada ne drže dovoljno čvrsto glavu u tom periodu ne treba koristiti standardnu kengur nosiljku bez obzira što imaju oslonac za glavu.

Drugi važan uslov koji treba da bude ispunjen da bi ste stavili bebu u kengur je zrelost kukova koju utvrđuje dečiji ortoped ultrazvučnim pregledom. Ako kukovi nisu sazreli sačekajte sledeću kontrolu ili se posavetujte sa lekarom.

Sve dok dete ne počne samostalno da stoji noge su savijene u kukovima i nikako ih ne treba pasivno ispravljati. Iz ovog razloga ne treba nositi bebu do godinu dana u kenguru okrenutu ka spolja. U tom položaju su noge opružene što loše utiče na pravilan razvoj kukova, treba da bude okrenuta licem ka vama.

Za nešto stariju decu koja već sede ili hodaju možete da koristie model koji se nosi na boku ili na leđima.

Pri kupovini kengur nosiljke izaberite onu koju će te moći oboje da koristite ako ste slične građe. Obavezno proverite da li su kaiševi dobro pričvršćeni, stavite bebu u nosiljku kako bi ste videli da li su otvori za noge dovoljno široki da ne bi pritiskali bebu i nosite je neko vreme kako bi ste osetili da li se kaiševi usecaju u vaša ramena.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA