Nutricionista odgovara koliko uskršnjih jaja možemo da pojedemo na dan i zašto su ona "super hrana"

Nutricionista odgovara koliko uskršnjih jaja možemo da pojedemo na dan i zašto su ona „super hrana“

Ukoliko  ste se pitali koliko jaja dnevno smete da pojedete, dijetetičak – nutricionista Tanja Olajdžija rešava dilemu

Foto: Pixabay

„Preporučena količina je veoma individualna, ali ako govorimo o zdravim ljudima prosečnih energetskih potreba, za žene bi optimalno bilo 2-3 jaja, a za muškarce 2-4 jajeta dnevno. Ovo se i te kako kosi sa starim preporukama koje su podrazumevale ove količine na nedeljnom nivou“, objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija, dodajući da nema potrebe za strahom od svakodnevnog konzumiranja jaja:

„Danas znamo da holesterol iz jajeta ne utiče toliko na ukupan, a posebno ne na LDL holesterol, koliko drugi sastojci hrane, a imajući u vidu pravo nutritivno bogatstvo koje jaje nosi, sada ih bez bojazni možemo jesti gotovo svaki dan“.Naša sagovornica ističe i da upravo kuvana jaja, kakva pripremamo za Vaskrs, jesu najbolji oblik u kom možemo da unesemo ovu namirnicu, a naglašava i na šta je neophodno da obratimo pažnju.

„Jaja pržena na suncokretovom ulju svakako treba ograničiti, ali ne zbog jaja, već zbog trans masti i slobodnih radikala koje dobijamo prženjem na nekvalitetnom rafinisanom ulju. Uskršnja barena jaja su zbog toga i najbolji izbor konzumiranja ove namirnice“, kaže Olajdžija, uz opasku da su jaja zaista super namirnica, jeftina i dostupna svima.

„U moru popularnih namirnica danas, često precenjene egzotične hrane tzv. „super foods“, ja volim da kažem da su zapravo jaja „super foods“. A ona to zaista i jesu, zbog obilja proteina (sadrže sve esencijalne aminokiseline), masnih kiselina (sadrže i omegu 3), imaju sasvim malo ugljenih hidrata (koje ionako unosimo previše kroz svu prerađenu hranu danas) i vredne liposolubilne vitamine. Kada neko posumnja u hranljivu vrednost jaja, uvek šaljivo podsetim da iz njih nastaje život“, zaključuje ova nutricionistkinja.

Blic

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram