Foto: Pixabay
Seme se smatra delom porodice žitarica i jedno je od šest pseudožitara. Pseudožitarice su biljke koja proizvode seme ili voće koje se konzumira kao zrno – druge uključuju kinoju, heljdu i čia seme. Dakle, iako je označeno kao zrno, amarant je seme.
Asteci su koristili amarant ne samo kao glavnu hranu već i kao deo svojih kulturnih i religioznih rituala. Danas se amarant uglavnom proizvodi u Kini, ali se takođe uzgaja u Meksiku, Centralnoj Americi i područjima u Sjedinjenim Državama. Amarant se koristi i u slatkim i slanim receptima i ima snažan ukus.
Zašto je dobar amarant?
Mangan
Samo 1 šolja kuvanog amaranta sadrži preko 105% preporučenog dnevnog unosa mangana. Mangan je važna komponenta antioksidativnog enzima superoksid dismutaze, što je naučni termin za sistem koji se bori protiv slobodnih radikala u telu.
Protein biljnog porekla
Za razliku od mnogih žitarica, amarant je kompletan protein, što znači da sadrži svih devet esencijalnih amino kiselina, uključujući lizin, koji obično nedostaje većini žitarica.
Amarant sadrži vlakna
Amarant je dobar izvor dijetetskih vlakana, koja su neophodna za zdravo varenje, a koja nam pomažu da imamo energije i budemo siti.
Podržava zdrave kosti
Jedna šolja kuvanog amaranta ima 116 miligrama kalcijuma. Kalcijum igra vitalnu ulogu u zdravlju kostiju i zuba i fleksibilnosti mišića.
Komentari 0