Nega ožiljka nakon carskog reza

Rođenje deteta je najlepši događaj u životu većine ljudi, no sam porođaj ponekad jednostavno ne ide onako kako smo zamislili. Kada vam predstoji porođaj svaka žena je manje-više zabrinuta za taj trenutak.

Foto: Unplash

Briga je razumljiva, kao i razmišljanje o tome kako izbeći bol i moguće komplikacije. Neke žene veruju da je porođaj carskim rezom manje bolan i da je manje nelagodan, ali istina je da obe vrste porađanja mogu biti rizična i bolna iako su različiti.

Iako je Svetska zdravstvena organizacije preporučila da bi svaka zemlja trebalo da ima najviše 15% carskih rezova godišnje, to u Srbiji nije slučaj. Prema statističkim podacima, u našoj zemlji se više od 30% porođaja završi carskim rezom.

Carski rez je porođaj hirurškom intervencijom, u kojoj se beba vadi rezom zidova abdomena i materice.

Carski rez se može planirati iz više razloga koji zavise od majke – bolesti kao što su dijabetes, humani papilloma virus ili preuska karlica i drugi razlozi ili razlozi koji zavise od bebe – velika težina, veliki obim glave, nepravilan položaj bebe, višestruke trudnoće itd.

Hitan carski rez se radi kada su mama i beba u opasnosti i mora što pre da se uradi operacija. Ovo može da se desi bilo da ste planirali carski rez ili vaginalni.

Carski rez se može napraviti sa totalnom ili epiduralnom anestezijom. Sa totalnom, probudićete se kada se operacija završi – u proseku to traje oko sat vremena, a kod epiduralnih doktori stavljaju barijeru između operativnog polja i očiju, kako ne biste bili pod stresom, gledajući samu intervenciju – osetićete dodir, ali ne i bol.

Uz hirurški zahvat, moraćete da ostanete u bolnici između četiri i sedam dana – po proceni vašeg lekara.

Oporavak nakon carskog reza, u većini slučajeva, traje nekoliko dana duže od oporavka nakon prirodnog porođaja, a u narednih nekoliko meseci uticaće i ograničiti efektivnost mlade majke u njenoj nezi prema novorođenčetu. Rizika u ovom periodu takođe ima mnogo, a to zahteva duži period oporavka majke. U većini porodilišta obezbediće vam spisak za pripremu svega što vam je potrebno za boravak u bolnici. Obavezno uvrstite u ovu listu i Theresienoil Med a evo i zašto:

Theresienoil je biljno ulje koje uključuje biljne ekstrakte i prirodne masti. Svojim neprocenjivim sastavom, Theresienoil podržava pravilno i brzo izlečenje ubrzavanjem epitela, smanjenjem bola i sprečava formiranja ožiljaka. Sve u svemu, imaćete brži oporavak kako biste se osećali zdravim, sposobnim da se brinete o novoj maloj osobi u vašoj porodici. Smanjenje bola i brži fizički oporavak uticaće i na vaše ukupno psihičko zdravlje.

Theresienoil ima i druge namene – npr. možete ga koristiti u prvim danima dojenja, kada su bradavice otekle, crvene, bolne pa čak i ranjene. Ovo vam možda čak može uskratiti dojenje, a znamo da ne postoji ništa vrednije od majčinog mleka, naročito u prvim danima i mesecima bebinog života. Nanesite kap proizvoda na povredjeno mesto – osetićete njegov trenutni efekat i olakašanje.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA