Četiri koraka za pomoć bebi sa grčevima

Infantilne kolike – grčevi kod beba se javljaju u prvim mesecima života, a kod većine beba su najintenzivniji u prvih šest nedelja.

Foto: Canva

Tada su i mame i tate obično najosetljiviji na sve promene kod bebe, a naročito može da ih uplaši plakanje i uznemirenost bebe.

U prva tri do četiri meseca života bebe glavni razlog odlaska kod pedijara su upravo grčevi (kolike). Sve obično izgleda ovako: beba neutešno plače, to se dešava odjednom, teško se smiruje. Nakon toga roditelji vode bebu pedijatru – e pa NE mora da bude tako, a evo 4 koraka kako da se najbolje pomogne bebi, ali i roditeljima da pobede infantilne kolike – grčeve.

 

  1. korak: prepoznati grčeve

Grčevi su jedan od najčešćih uzroka plača i uznemirenosti bebe u prvim mesecima života – pokazalo se da čak do 40% beba ima grčiće.

Zato je važno da roditelji prepoznaju grčeve, a najvažniji pokazatelj da se NE radi o nekoj skrivenoj bolesti bebe je dobro napredovanje bebe u težini! Kada beba lepo jede i napreduje, NEMA brige!

Iznenadno plakanje (ponekad i tokom podoja – obroka), grčenje bebe (skuplja nogice ka trbihu), loše spavanje…ukazuju baš na grčeve. Neretko se čuje i pražnjenje gasova, koje obično bude udruženo sa olakšanjem. Slično je i sa praženjenjem stolice – obično se beba iznenada smiri.

Beba se smiruje i kad se uzme u naručje, ili kad se “nosa” po kući ili ako se topla pelenica stavi preko stomačića…

  1. korak: razumeti i prihvatiti činjenicu da se radi o normalnoj (uobičajenoj) i prolaznoj pojavi

Da – grčevi (infantilne kolike) su bezazlena i prolazna pojava! To je izuzetno važno da roditelji razumeju, i da zbog grčića NE treba trčati kod pedijatra!

Kolike (grčevi) spadaju u funkcionalne poremećaje – dakle NISU bolest, a dobar apetiti i lepo napredovanje u težini su jasan znak da se NE radi o bolesti.

Ova činjenica će umiriti roditelje, a smirenost roditelja oseća i beba kojoj će zbog toga biti lakše

  1. korak: korekcija ishrane

Mnogo je uzroka infantilnoh kolika (neke i ne znamo), ali je NEZRELOST bebinog gastrointestinalnog trakta neosporna činjenica. Pokazalo se da male korekcije ishrane majke nekada mogu pomoći, kod beba gde je alergija (ili intolerancija) mogući faktor koji doprinosi kolikama. Majka  treba da smanji unos hrane koja ima izražen alergijski potencijal: jaja, orašasti plodovi, soja, riba, pšenično brašno…posle nekoliko dana (ponekad i duže) se može očekivati boljitak!

U ishrani beba koje koriste mlečnu formulu, treba odabrati antikolik formulu (u dogovoru sa pedijatrom) koja takođe može ublažiti kolike.

  1. davanje preparata koji ublažavaju kolike

Kod beba koje samo sisaju, ima smisla probati sa enzimom laktazom, koja može pomoći bebi da prevaziđe prolaznu intoleranciju mlečnog šećera (zbog manjka ovog enzima), a davanje probiotika može korigovati disbiozu i ublažiti grčeve.

Kada manevri za ublažavanje grčeva ne pomognu (a kod beba koje imaju “prave” grćeve retko pomažu na duže: ruka na stomačić, lako ugrejan termofor ili pelenica, „nosanje“ bebe, lagano ljuljuškanje, savijanje nožica ka grudima, primena takozvane „bele buke“) treba dati lekove – preparate za ublažavanje kolika.

Tri grupe preparata se (na osnovu istraživanja, ali i višedecenijskog iskustva) se široko koriste u tretmanu kolika kod beba: probiotski preparati (više pomažu bebama koje su na majčinom mleku, nego bebama koje koriste mlečnu formulu), enzim laktaza (kada se intolerancija mlečnog šećera – laktoze faktor koji doprinosi grčevima, i simetikon – Infacol.

Infacol sadrži simetikon – lek koji je anti­flatulent.  Deluje tako što pomaže da se mali mehurići gasa spajaju u veće koje  beba u vidu vetrova onda lako izbacuje. Ovako se smanjuje rastezanje crevnog zida, a to ublažava bol koji kolike izazivaju. Ovaj efekat smanuje i nadutost bebinog stmačića, a to pomaže da beba manje podriguje i bljucka.

Kod oko tri četvrtine beba efekat nastupa u prva 24 sata terapije, a kod skoro 90% beba posle 7 dana terapije.

Radi se izuzetno bezbednom leku, koji ne sadrži šećer, alkohol i boje! Resorpcije iz creva NEMA, pa nema ni bilo kakvih sistemskih efekata, a neželjni efekti simetikona su na nivou placeba! Zato je Infacol odobren za davanje od prvog dana života, a tretman se obično počinje kada počnu infantilne kolike.

Doziranje:

Jedna puna kapaljka (0,5 ml) se daje pre svakog obroka, a u retkim situacijama (kod ekstremnog plakanja i uznemirenosti) se doza kratkotrajno može duplirati – 1 ml pre obroka.

NE postoji vremensko ograničenje, a treba ga davati bar 7 dana u kontinuitetu, čak iako se čini da su grčevu prestali.

Imajući u vidu mehanizam dejstva simetikona – direktni i brz efekat na eliminaciju gasova iz bebinih creva, on se može bezbedno kombinovati sa ostalim prepratima koji ublažavaju kolike.

Pisano u saradnji sa brendom Infacol

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA