Zašto nastaje i kako prevenirati pojavu ekcema i alergija kod beba

Tokom protekle decenije istraživanje alergija  u pedijatriji se fokusiralo na pitanje – da li postoji mogućnost da se pojava alergija potpuno spreči? Ključno pitanje je – šta je razlog nastanka atopijskog dermatitisa (ekcema) i alergija kod beba i male dece?

U poslednjih nekoliko decenija, u razvijenim zemljama je znatno povećan broj alergijskih bolesti. Najnovija istraživanja pokazuju da 20-30% dece koja žive u industrijskim zemljama na zapadu, boluju od neke od alergijskih bolesti (astme, hroničnog rinitisa, atopijskog dermatitisa…). Bolest se obično prvo ispoljava u obliku atopijskog dermatitisa (ekcema), koji se može javiti u prvim godinama života – kod beba i male dece. Zbog toga se tokom protekle decenije istraživanje alergija  u pedijatriji fokusiralo na pitanje – da li postoji mogućnost da se pojava alergija potpuno spreči. Ključno pitanje je – šta je razlog njihovog nastanka?

Hipoteza higijene pokušava da objasni povećanu incidencu atopijskih bolesti na sledeći način: smanjenje atopije kod dece se može primetiti kada su ona provela svoju prvu godinu na selu, gde im je imuni sistem bio u kontaktu sa različitim patogenima.

U predelima sa visokim standardom higijene, mala je izloženost mikrobima, pa je i stimulacija imunog sistema slaba, u najktiričnijim fazama razvoja. Posledica je pokretanje imunološkog odgovora na bezazlene antigene i razvoj alergijskih reakcija.

Drugi važan faktor je sam način rođenja – vaginalni ili carski rez. Još uvek nezreo imuni sistem  deteta, prvi put dolazi u kontakt sa mikrobiološkim antigenom tokom rođenja, prilikom prolaska kroz porođajni kanal majke (vaginalni porođaj). Porođaj carskim rezom onemogućava prirodnu kolonizaciju sterilnog digestivnog trakta novorođenčeta. Različite vrste korisnih bakterija u crevima (diverzitet), predstavljaju najznačajniji faktor pravilnog funkcionisanja imunog sistema i održanja dobrog zdravlja tokom života.

U istraživanjima krajem XX veka kod dece sa alergijskim oboljenjima uočene su očigledne razlike u stopama kolonizacije crevnim bakterijama: u fekalijama dece sa alergijama pronađeno je znatno manje bifidobakterija i utvrđeno je da postoji višak klostridija. Rezultati jasno pokazuju da je neophodno koristiti probiotske bakterije u cilju ublažavanja imunološkog  odgovora i postizanja balansa.

U kompleksnim studijama otkrivene su 3 probiotske vrste (Bifidobacterium bifidum W23, Bifidobacterium lactis W52, Lactoccocus lactis W58) koje mogu imati određeni uticaj na imunološki disbalans neposredno nakon rođenja i tokom prve godine života. Izbor sojeva je izvršen na pedijatrijskom odeljenju Univerzitetske klinike u Utrehtu i Imunološkoj laboratoriji Univerziteta Vageningen (Holandija). Tako razvijen probiotik zadovoljava kriterijume kvaliteta Svetske zdravstvene organizacije i Svetske gastroenterološke organizacije, poštuje koncept bakterijskog sinergizma za poboljšanje efekta i pripada trećoj generaciji medicinski relevantnih probiotika.

Preporučuje se tokom poslednja dva meseca trudnoće kao i novorođenoj bebi od nultog dana, u dozi od 3 milijarde bakterija  – (Omni Biotic Panda).

Kako deluju?

  • Pomažu sazrevanje dečijeg imunog sistema i razvoj korisnih mikroorganizama u crevnom traktu beba
  • Smanjuje rizik od nastanka atopijskih reakcija ako se primenjuje pre i posle rođenja
  • Dovodi do olakšanja konstipacije na kraju trudnoće sa 40% na 2,4%, a kod beba do smanjenja kolika sa 30% na 4,9%

Način upotrebe: Promešati 1 kesicu u 125ml vode , sačekati aktivaciju 10-15min, ponovo promešati I popiti na prazan želudac.

Za bebe: podeliti sadržaj kesice na tri dela i rastvarati ili u majčinom mleku 1-2 kašičice ili u direktno u flašici sa adaptiranom formulom

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Omni Biotic Panda

 

Podeli:

Komentari

  1. Suzana says:

    Plasim se dete ima problem u ustima nadujena vena i ima bolove od cega se to desava


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA