Naučite dete da pobedi dosadu

Nova istraživanja pokazuju da je jedna od glavnih odlika mladih generacija ta što ne mogu da podnesu dosadu. Do detalja organizovano slobodno vreme, luna parkovi, igraonice, računari i telefoni samo doprinose ovom fenomenu. Budite roditelj koji će naučiti dete da se samo zabavi i uživa u sopstvenom društvu.

Deca dvadeset prvog veka imaju programiranu svakodnevicu i uvek su pod nadzorom odraslih pa, kada se u nekom trenutku nađu sami sa sobom, prosto su zbunjeni. Njihovo rešenje je uključivanje računara, televizije, video igrica ili obraćanje roditeljima rečima: “meni je dosadno”. U tom trenutku oni očekuju da ih mama ili tata zabave.

Ako želite da vaše dete bude samostalnije u igri i da bude samo sebi dovoljno za zabavu morate mu dati priliku da “vežba“. Obezbedite mu zato dovoljno “dosadnog” tj. slobodnog vremena. Pružite detetu šansu da zabavi samo sebe i naučićete ga kritičkom razmišljanju, snalažljivosti i rešavanju problema. Vreme je da počne da provodi više vremena sa sobom.

Ključan faktor u pomaganju detetu da se osamostali u igri i ispunjavanju vremena je da pronađete aktivnosti koje će ga zabaviti i držati mu pažnju. Tajna je u tome da aktivnosti budu prilagođene dečjem rasponu pažnje, sposobnostima i uzrastu. Evo nekoliko predloga.

ČITANJE
Knjiga je u mnogim situacijama najbolji drug. Prenesite detetu zato ljubav prema čitanju, možete mu i urediti poseban kutak za čitanje u koji će poželeti da ode. Upišite dete u biblioteku, pretplatite ga na omiljeni časopis ili pronađite priče na cd-u za početak. Odlična taktika je i da cela porodica odredi trenutak kada se sve ostavlja i svako nešto čita.

HOBI

Sviranje nekog muzičkog instrumenta, bavljenje sportom, crtanje, fotografija, kuvanje, skupljanje sličica … pomozite detetu da pronađe svoj hobi jer će ga upravo neka od ovih aktivnosti opuštati kad poraste.

IGRA NAPOLJU
Ako je vašem detetu potrebno nagovaranje da izađe iz kuće ohrabrite ga tako što ćete pripremiti korpu igračaka samo za napolje (krede, balončići od sapunice, trotinet, kofica i lopatica). Ako voli košarku a nema koša u blizini napravite jedan u dvorištu ili sa komšijama. Napravite zmaja ili mu dajte da nešto farba. Igra napolju je veoma važna za razvoj dece.

KUTIJE I KARTON
Kartonska kutija je jedna od najbolh igračaka. Od njih se može napraviti svašta i obezbeđuju sate imaginativne igre. Uz malo boje i mašte kutije postaju zamkovi, garaže, prodavnice i sl.

Ovo su samo neke od ideja, ne morate ih probati sve niti se ograničiti. Važno je da vašem detetu pokažete alternativu za ekrane, pustite ga da se zaigra bez brige da se oseća usamljeno i da se ne plašite da ga naučite da se izbori sa dosadom. Činite mu veliku uslugu za budućnost.

Izvor: Najboljamamanasvetu

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA