Vaš vodič za zdravu trudnoću: Sve što treba da znate

Naš vodič za zdravu trudnoću donosi vam sve ono što treba da znate o drugom stanju. Otkrijte šta sve možete da očekujete dok čekate bebu.

Foto: Pixabay

Koliko različitih saveta o trudnoći ste čuli dosad u svom okruženju? Neki se ponavljaju, neki vas zbunjuju, neki vam se čine besmislenim, a nekih nastojite da se strogo pridržavate. Ne zaboravimo pritom i gomilu članaka s istom tematikom. Toliko je stvari koje kao buduća majka treba da činite za svoje sopstveno zdravlje i zdravlje svog deteta, da ponekad u moru saveta ne znate šta je zaista korisno za vas i vašu bebu.

Iste savete čujete gotovo svakodnevno, dok odgovore na neka pitanja koja vas muče ne nalazite lako. Pričanje o različitim iskustvima žena tokom trudnoće i porođaja mogu čak delovati negativno na pojedine trudnice, pogotovo ako su prvorotkinje.

Ipak, zapamtite, sve je individualno! Ono kroz šta su prošle vaša majka, tetka, strina, komšinica i koleginica njihova je priča. Vi svoju tek kreirate.

Ne zaboravimo da zajedno sa svim, manje više neprijatnim, pratećim simptomima, trudnoća je blagosloveno stanje. Svi dobronamerni saveti upravo postoje kako bi vam pomogli da vaše trenutno stanje tako i shvatite. Za uspešnu trudnoću i pravilan rast i razvoj ploda imajte na umu sledeće savete:

Posećujte redovno svog ginekologa

Poseta ginekologu tokom trudnoće je neminovna. Prvi ginekološki pregled neophodan je još na samom početku trudnoće i treba da se tretira kao zvanična potvrda začeća. Testovi za otkrivanje trudnoće nisu dovoljni. Prvi ultrazvučni pregled daće vam odgovore na mnoga pitanja. Da li je plod u materici? Koliko je star? Kada je termin, itd.

Pored laboratorijskih nalaza potrebna je i kontrola grlića materice, kao i česte kontrole telesne težine i krvnog pritiska. Osim redovnih akušerskih pregleda, neophodno je obaviti još tri, četiri ultrazvučna pregleda u različitim nedeljama trudnoće.

Obratite pažnju na ishranu

Verovatno ste čuli dosad kako kao trudnica treba da jedete za dvoje. Istina je da više pažnje treba posvetiti kvalitetu nego kvantitetu ishrane, pa je ispravnije reći kako sad treba da jedete duplo bolje nego pre.

Raznovrsna ishrana bogata vitaminima, mineralima i proteinima je obavezna. Preporučuju se manji, a češći obroci. Zdrava i balansirana ishrana omogućava održavanje optimalne telesne težine, što je od krucijalnog značaja kako za vaše zdravlje, tako i za zdravlje vaše bebe.

Uvrstite i unos vitaminskih suplemenata

Kako biste uneli sve neophodne vitamine i minerale, neophodno je uključiti i različite vitaminske suplemente kao dodatak ishrani. Unos vitaminskih suplemenata preporučuje se čak tri meseca pre začeća kako bi sve neophodne nutritivne materije dospele u vaš organizam i bile prisutne i u najranijoj fazi trudnoće.

Ovi vitaminski suplementi nisu samo potrebni za očuvanje zdravlja trudnice, već i za pravilan rast i razvoj ploda. Oni sadrže različite minerale, vitamine i oligoelemente, a neophodno je uzimati ih u kontinuitetu tokom čitave trudnoće. Naravno, različite vrste vitamina i minerala preporučuju se za trudnice u prvom, drugom ili trećem trimestru.

Na primer, Femibion 1 preporučuje se ženama koje planiraju trudnoću, kao i trudnicama do trinaeste nedelje trudnoće. Nakon tog perioda neophodno je koristiti druge preparate koji su adekvatni za vas i vašu bebu. Tu stupa na snagu Femibion 2  koji se može uzimati od trinaeste nedelje trudnoće, a preporučuje se njegovo korišćenje sve do kraja dojenja.

Kao što i sami dobro znate vitaminski suplementi koriste se kao dodatak ishrani. Oni ne mogu da zamene pravilnu i uravnoteženu ishranu već treba da se kombinuju s njom.

Opustite se

Opustite se u svakom smislu te reči. Uskoro ćete brinuti za dvoje, sada se trudite da se što je više moguće opuštate.  Pre svega, izbegavajte stres u ovom izuzetno važnom periodu vašeg života. Ne opterećujte se neprijatnim mislima i ružnim stvarima. Kako biste u tome uspevali, neophodno je okružiti se vedrim i pozitivnim ljudima.

Potpuno je razumljivo da ste pod pritiskom. Ipak se drugo stanje uveliko razlikuje od onog svakodnevnog i ne naziva se džabe tako, ali u svakom trenutku duhovne slabosti setite se činjenice da je porođaj prirodan i sasvim normalan događaj. Zatim, ne opterećujte se preterano fizičkim naporima. To ne znači da treba da se lišite svake vrste fizičkog napora, već samo da radite ono što vam prija i u meri u kojoj vam prija.

Odmaranje i relaksacija treba da budu deo vaše svakodnevne rutine. Priuštite sebi što više dremanja i izležavanja kako za vašu sopstvenu dobrobit tako i za dobrobit vaše bebe.

Znajte šta da očekujete dok čekate bebu

Informišite se o svim etapama trudnoće da biste znali šta da očekujete iz meseca u mesec. Koliko ste bolje obavešteni toliko će vam razne etape celog procesa lakše pasti. Ne kaže se džabe da dobro roditeljstvo počinje još pre začeća.

Svakako vaš prvi izvor informacija i jedini legitimni konsultant treba da bude izabrani lekar koji vodi vašu trudnoću. Bez ikakvog stida i zadrške ne oklevajte da razgovarate sa svojim lekarom o svemu što vas interesuje. I pre svega, ne zaboravite da uvek pažljivo slušate sebe i svoje telo, koje vam je najvažniji saveznik na putu postajanja majke

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA