Montesori od početka: Privikavanje na nošu

Ukoliko nam je u oblačenju cilj samostalnost kao deo lične higijene deteta, svesnost o pražnjenju creva i bešike predstavlja sastavni deo pomoći koju moramo pružiti detetu od rođenja.

deca-nosa

Osim toga, postoje najmanje dva dodatna razloga zašto ova svesnost zaslužuje ozbiljnu pažnju odrasle osobe od samog početka.

Prvo, učenje da kontroliše creva i bešiku je prvo prilagođavanje koje društvo zahteva od deteta. Kao takvo, uključuje razumevanje i prihvatanje očekivanja civilizacije u kojoj je rođeno. Drugo, ovo je prilagođavanje svom društvu koje zahteva znanje, kao i svestan napor i voljnu saradnju deteta. To nije podvig koji dete može samo da ostvari. Mora da ima usredsređenu pažnju odraslih oko sebe.

Kao rezultat, to je prvo značajno detetovo iskustvo saradnje sa odraslom osobom u obrazovne svrhe. Onda je, dakle, jasno da svesnost o pražnjenju creva i bešike predstavlja više od pitanja „suvih pantalona“ za dete. Mijelinizacija neurona neophodnih da pripreme telo za kontrolu creva i bešike završava se otprilike u vreme kada dete navrši dvanaest meseci. Sada je u stanju da oseti impuls da kontroliše svoje telesne funkcije.

Detetu je, međutim, potrebno da nauči da sprovodi ovu kontrolu. Sve na čemu ste radili do tog dana u vezi sa ličnom higijenom deteta pomagalo je u njegovom postizanju ovog cilja. Jedenje i spavanje se sada odvijaju po rutinskom rasporedu. Dete je u značajnoj meri samostalno u oblačenju zahvaljujući odabranoj komotnoj odeći i vašoj pomoći koju ste mu pružali od najranijeg uzrasta, nastojeći da nauči da se oblači samo. Najvažnije, pomogli ste svom detetu da od rođenja razvija svesnost o osećaju vlažnosti i suvoće, menjanjem pelena čim postanu mokre. To znači  da možda morate da menjate i po dvanaest i više pelena dnevno u prvim mesecima. Da bi beba razvila neophodnu svesnost o vlažnosti i suvoći veoma je važno da nosi pelene napravljene od prirodne tkanine, poput pamuka.

Podeli:

Komentari

 1. Olga says:

  Dete 23 meseca i htela bih polako da ga naučim na noši ali ne znam kako pa ako možete da mi date neki savet. Unapred zahvalna
  Sedačan pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Strpljivo uz mnogo priče…
   Najbolje je da skinete pelene i nagraditi svaki uspeh na noši


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA