Montesori od početka: Privikavanje na nošu

Ukoliko nam je u oblačenju cilj samostalnost kao deo lične higijene deteta, svesnost o pražnjenju creva i bešike predstavlja sastavni deo pomoći koju moramo pružiti detetu od rođenja.

deca-nosa

Nažalost, odrasli dosledno biraju jednokratne pelene radije nego pamučne, zato što su ove brže i lagodnije. Često ne shvataju da u mnogim oblastima postoje servisi za pelene koji upotrebu platnenih pelena čine i zgodnom i ekonomičnom. Osim toga, roditelji možda nisu svesni da jednokratne pelene predstavljaju prepreku samoformiranju deteta na dva načina. Prvo, uklanjaju tečnost sa tela deteta i time eliminišu neprijatan osećaj vlažnosti. Zapravo, čak postaju udobne za dete nakon mokrenja, zato što hemijska reakcija u peleni stvara “efekat saune“, odnosno osećaj topline uz bebino telo. Drugo, pošto je teško otkriti kada je beba piškila, odrasla osoba ne presvlači bebu u jednokratnim pelenama onoliko često kao bebu u platnenim pelenama.

Zapravo, ispitivanja su pokazala da se bebe u jednokratnim pelenama presvlače veoma retko, samo četiri do šest puta na dan. To je nepovoljan rezultat, zato što je menjanje pelena vreme kada su roditelji u potpunosti usmereni na svoje bebe. Pričaju im, igraju jednostavne igre, osmehuju se i pevaju im. Bebe u jednokratnim pelenama, u poređenju sa bebama u platnenim pelenama, stoga propuštaju mnoge prilike za društvenu interakciju sa odraslom osobom tokom svakog dana. Ako se, od rođenja deteta, koriste platnene pelene i menjaju se čim se ovlaže, beba postepeno postaje svesna suprotnih uslova suvog i mokrog.

Sledeći korak je da beba poveže svoje telesne senzacije pražnjenja sa prihvatljivim mestom za izlučivanje ovog otpada. Kao i u drugim razvojnim oblastima, dete ima senzitivni period za zainteresovanost za ovaj proces. Možete pomoći svom detetu da odgovori na ovo interesovanje ako počnete da ga presvla- čite u stajaćem položaju čim može da stoji samo, drugim rečima, od otprilike dvanaestog meseca. Iz stajaćeg položaja može lakše da  posmatra svoje telo i radnje koje podrazumevaju čišćenje, bacanje otpada i stavljanje čiste platnene pelene. Da biste pomogli svom detetu da shvati da je kupatilo prirodno mesto za ljudski otpad, uvek je čistite i presvlačite u kupatilu nakon prvih meseci. Korisno je i ako je dete svesno da i ostali članovi porodice koriste taj toalet. Detetov senzitivni period za interesovanje za kontrolu creva i bešike javlja se između dvanaestog i osamnaestog meseca života.

Vaše dete može da ukaže na ovo interesovanje na očigledne ili malo suptilnije načine. Važno je imati na umu da je, kao i svi senzitivni periodi, ovo interesovanje privremeni fenomen. Ako se propusti, učenje da se koristi toalet iziskuje kasnije ispravke ili novo učenje.

Nažalost, kao i u drugim oblastima dečjeg razvoja sposobnosti, dete je često spremno za pomoć odraslog u postizanju kontrole creva i bešike pre nego što je odrasla osoba spremna da je pruži.

Kako onda pripremamo okruženje da bismo pomogli detetu da koristi toalet, počinjući ne kasnije od dvanaest do petnaest meseci?

Prvo, postavite noše u sva kupatila nakon prvih meseci, time obezbeđujući da se beba navikne da ih tamo viđa. Dalje, opremite svako kupatilo u kući kofom sa vodom za prljave pelene, korpom čistih gaćica, malom četkom za pod, rukavicama za kupanje i – samo roditeljima nadohvat – sredstvom za uklanjanje fleka sa podova. Roditelji moraju da odaberu vreme za prelaz na nošu u okviru senzitivnog perioda interesovanja njihovog deteta, kada mogu da posvete potrebnu pažnju procesu. Najčešće je potrebno tri do šest nedelja intenzivnog staranja da bi se pomoglo detetu da nauči da koristi toalet. Tokom ovog perioda značajno je da vaše dete bude u okruženju koje mu je najprijatnije. Za mnogu decu to znači da tokom ovih nedelja što je više moguće ostaju kod kuće. Stoga ćete tokom ovog vremenskog perioda smanjiti sve aktivnosti i izlaske iz kuće koji nisu neophodni.

Podeli:

Komentari

 1. Olga says:

  Dete 23 meseca i htela bih polako da ga naučim na noši ali ne znam kako pa ako možete da mi date neki savet. Unapred zahvalna
  Sedačan pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Strpljivo uz mnogo priče…
   Najbolje je da skinete pelene i nagraditi svaki uspeh na noši


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA