Montesori od početka: Privikavanje na nošu

Ukoliko nam je u oblačenju cilj samostalnost kao deo lične higijene deteta, svesnost o pražnjenju creva i bešike predstavlja sastavni deo pomoći koju moramo pružiti detetu od rođenja.

deca-nosa

Takođe je korisno odabrati period kada je vreme blago i pogodno za nošenje laganije odeće i provođenja  vremena na otvorenom. Ako beba može da bude golišava, ili skoro golišava tokom ovih nedelja, brže će povezati mokraću koja joj curi niz noge sa naponom mišića koji joj je prethodio. Nošenje samo pamučnih gaćica tokom procesa učenja takođe olakšava presvlačenje i time pomaže svima da ostanu strpljivi sa procedurama koje to podrazumeva. Sledeći korak je pomoći bebi da piški dok sedi na noši.

Da bi se pojavila ova veza, potrebno je da dete sedi na noši u različito vreme tokom dana. Najverovatnije vreme za uspeh je nakon što se beba probudi ujutru ili posle dnevnog spavanja i nakon obroka i spavanja. Dobro je voditi beleške o pražnjenju bešike i creva, tako da možete lakše da predvidite bebinu potrebu za izlučivanjem. Ako podstičete dete po nekom rasporedu, možete mu pomoći da predvidi svoju potrebu da koristi nošu. Pored noše možete držati korpu sa knjigom za dete, koju može da razgleda. Sedite sa svojim detetom tokom „vremena na noši“, ali ovo ne bi trebalo da postane vreme kada ga zabavljate. Deca veoma brzo postaju zainteresovanija za pažnju koju dobijaju od vas nego za posao pred njima.

Zadržite zdravorazumski, podsticajan i pouzdan stav, kao i u bilo kojoj situaciji učenja sa svojim detetom. Kada je uspešno, ispraznite nošu u šolju, a zatim ga pustite da povuče vodu. Uspostavite mu naviku da pere ruke odmah nakon što završi. Potvrdite ovo korišćenje toaleta odgovarajućim činjeničnim komentarima: „To je mokraća. Stavila si svoju mokraću u nošu.“

U početku su uspesi retki, a razmaci između njih veliki. Za mnogu decu, čak i pod optimalnim uslovima kakve smo do sada opisali, ovo se ne postiže lako. Tokom dugačkog procesa ka punoj kontroli, čišćenje kada dete ne stigne do noše je neprekidan proces. Od početka je značajno da dete učestvuje u svakom čišćenju. Ponovimo, suve pantalone nisu cilj, cilj je dete koje se dobro oseća zato što ima kontrolu nad sobom i svojim životom. Dopustite mu da bude što je više moguće samostalno u skidanju svojih mokrih  pantalona i njihovom odlaganju u koficu sa vodom u kupatilu. Ako su ukakane, neka vam ih doda da ih prvo isperete u kupatilu. Dete može da pokupi mokraću sa poda malom četkom za pranje podova i krpom, i može da se obriše svojom frotirskom rukavicom za kupanje i peškirom. Može da odloži svoju uprljanu odeću i stvari koje je koristilo da se očisti u svoju korpu za prljav veš. Zatim može da opere ruke i presvuče se u čistu odeću.

U ovom ranom uzrastu deca nalaze da je proces samostalnog svlačenja i oblačenja veoma zanimljiv. Oslonite se na ovo interesovanje za oblačenje i svlačenje da biste održali njihovu koncentraciju na ovladavanje procesom kontrole creva i bešike. Odrasli sve vreme mora imati na umu sveobuhvatnost zadatka koji obuka za nošu predstavlja za dete. Kao što smo rekle, ovo je njihovo prvo iskustvo pokoravanja očekivanjima društva. Iskažite im poštovanje u ovom ozbiljnom zadatku, koristeći odrasle termine za njihove genitalije i telesni otpad. Prihvatanje telesnih funkcija kao prirodnih i kao dela fizičkog zdravlja u ovom ranom periodu može doprineti razvoju odgovornosti i odnosa poštovanja prema seksualnom sazrevanju kod deteta u kasnijem detinjstvu i ranim tinejdžerskim godinama.

Roditelji nam saopštavaju da pozitivno privikavanje na nošu dolazi brže ako je dete u gaćicama i tokom dana i tokom noći. Onda dete nije zbunjeno konceptom koji ne može da razume: ponekad je u redu imati pelene, a u drugim situacijama nije.

Neki roditelji, međutim, više vole da se prvo usredsrede na to da dete koristi nošu tokom dana. Ako se opredelite za ovaj izbor, nastavite da koristite platnene pelene dok dete ne ostane suvo preko noći ili ne uspostavi dobru kontrolu tokom dana. Kada stignete do ove tačke, možete ukloniti pelene iz kuće ili ih skloniti u orman dok ne stigne nova beba. Uklanjanje pelena iz okruženja malog deteta šalje mu poruku da raste i da je sposobno da preuzme odgovornost za korišćenje toaleta. Ukoliko je neophodno, nekoliko pari dobro postavljenih  gaćica za učenje sa nepropusnim vinilom mogu zameniti pelene tokom noći u prelaznom periodu. Kada vaše dete počne da spava noću bez zaštite, držite rezervnu pidžamu, čistu posteljinu, ćebe i druge predmete za negu deteta blizu njegovog kreveta. Da biste presvlačenje tokom noći učinili lakšim dok dete uči da ostane suvo, koristite mušemu presvučenu flanelom ili frotirom da njome obložite krevet dok spava. Kao i po danu, dopustite detetu da očisti za sobom. Sa svoje strane, ograni- čite unos tečnosti detetu od kasnog popodneva nadalje i koncentrišite se na to da pred spavanje uspostavljate što mirniju atmosferu bez stresa u kući.

Podeli:

Komentari

 1. Olga says:

  Dete 23 meseca i htela bih polako da ga naučim na noši ali ne znam kako pa ako možete da mi date neki savet. Unapred zahvalna
  Sedačan pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Strpljivo uz mnogo priče…
   Najbolje je da skinete pelene i nagraditi svaki uspeh na noši


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA