Kako se boriti protiv dosadnog nadražajnog kašlja

Promenljivo vreme pogoduje virusima koji napadaju disajne organe, a zbog naglih otopljavanja se desi i da se bakterije „zakače“ i naprave dodatne komplikacije.

kasalj

Foto: Flickr

Jedan od glavnih pratilaca respiratornih infekcija je kašljanje – ponekad dosadno i dugotrajno, pa sledi detaljnija priča sa akcentom na nadražajni (“suvi”) kašalj. Nekoliko najčešćih  pitanja roditelja:

Zašto dete kašlje?

 

Kašalj je odbrambena reakcija – refleks!

Svaki refleks započinje nadražajem koji ga pokreće. Nadražaj disajnih organa je pokretač refleksa kašlja. Posle nadražaja sledi dubok udah, pa snažan izdah praćen suženjem dušnika i grkljana što se čuje kao kašalj. Izdah je neverovatno snažan, tako da izbačene kapljice iz disajnih organa lete brzinom od preko 150 km/sat!

Ubedljivo najčešći pokretači refleksa kašlja su infekcija i alergija. Daleko ređe se dešava da strano telo bude uzrok kašlja, ali je to jedna dramatična situacija praćena drugim tegobama, koja se srećom ne dešava često.

Koje su vrste kašlja?

 

Postoje dve osnovne vrste kašlja: “suvi” (neproduktivni ili nadražajni)  i “vlažni” – produktivni! Ova podela je dobra za razumevanje problema, iako ima raznih prelaznih formi kašlja.

 • Suvi kašalj

Naziva se  i nadražajni, ili neproduktivni, a nastaje kao rezultat direktnog oštećenja gornjih disajnih puteva. To rade skoro svi respiratorni virusi, neki više, neki manje, ali je rezultat njihovog rada “ranjena” sluzokoža disajnih puteva.

Zato su krajevi nervnih završetaka koji “prenose” nadražaj (receptori za kašalj) ogoljenji pa dete često “ripa” u napadima.

Jedan od najčešćih razloga nadražajnog kašlja je slivanje sekreta iz nosa “nizbrdo” u grlo i dušnik. Tamo se sekret “zalepi”, a dete (uglavnom bezuspešno) pokušava da ga izbaci.

Dete kašlje u napadima, “sve se ori”, a nema šta da izbaci pa često bolno plače posle napada kašlja. Ponekad dete povrati zbog ovog nadražajnog napinjanja. Što dete više kašlje, sve se više oštećuje već ranjena sluznica disajnih puteva. Zato dete još više kašlje i tako se ovaj začarani krug zavrti i traje sve dok ga ne prekinemo i dok dete ne pobedi virus – najčešči uzrok ove vrste kašlja.

Suvi kašalj je retko pratilac nekog veoma ozbiljnog respiratornog oboljenja kod dece, a ako je dete bez visoke temperature, bez otežanog (“svirajućeg”) i ubrzanog disanja i dobrog apetita – skoro sigurno se radi o bezazlenoj virozi!

Šta znači kad dete jače kašlje noću?

 

Obično se radi o nadražajnom – “slivajućem” kašlju!

Preko dana, dok je dete aktivno deo sekreta iz nosa izlazi “unapred” (kroz nos) ili dete proguta sekret koji se sliva niz grlo. Noću, kada spava sekret nema gde već se sliva ka dušniku i provocira kašalj. Naravno, i drugi uzroci kašlja mogu biti “noćne ptice”, ali je slivanje sekreta iz gornjih partija disajnih organa ubedljivo najčešći.

 • Produktivni ” – vlažni” kašalj

Daleko je ređi kod dece!

Javlja se kada su pluća (u stvari se radi o bronhijama) puna sekreta pa se kašljem sekret “ispumpava”,  pa se zato kašalj naziva produktivni. Obično se radi o bronhitisu, ređe o upali pluća. Veća deca mogu da iskašlju sekret, a manja obično progutaju ili povrate sluz. Još jednom, on je izetno redak kod dece!

Da li je svaki “vlažan” kašalj iz pluća?

 

NIJE!

 

Obilan sluzav sekret iz nosa i “gornjih partija” grla može da se zaglavi u grlu i dušniku pa dete “vlažno” kašlje iako nema ništa u plućima. Ovo daje lažnu sliku produktivnog kašlja, a zapravo se radi o nadražajnom kašlju sa “vlažnim” prizvukom.

Lekar, posle pregleda (auskultacije – slušanja deteta) veoma lako reši ovu dilemu koja neretko zbunjuje roditelje.

Podeli:

Komentari

 1. Postovani. Moje dete ima 2 god. Do godinu dana nije znao sta je bolest. Posle godinu su krenule upala pluca,upala uva,lezali smo u bolnici svakih deset dana,bolovao je i morbile. I cesto je bolestan. Problem je sad,kaslje vise od nedelju dana bas suv kasalj, i nista ne jede. Rekli su mi da 2 lekara da su u pitanju krajnici. Nocu se gusi od kaslja, i bas tesko dise. Inace je primao longacef,lemont,i sad pije hemomicin. Dai vi imate neki savet?

  Odgovori na komentar
 2. Postovani devojčica tri godine pre tri dana je do ila terapiju zbog suvog kaslja i blage temp 37,5 aerius sirup 3ml i hala ije pulmikortom jutro vece i berodualom tri puta dnevno sirup od borovine i sprej za grlo medutim svaki dan ima temp 38,2 i kasalj jos uvek nesazreva.. Povraca sam slajm i nosic nije zapusen.. Dali imamo razloga za brigu.? Da je pono o odvedemo kod pedijatra? Nisam napomenula da joj je grlo malo upaljeno

  Odgovori na komentar
 3. Dete ima 2 godine,nosic je curio i kasljala je.Odvela sam kod doktorke i rekla nam je da su pluca cista i grlo malo crveno,imala je dva,tri dana temperaturu koja je prosla sama posto nismo pili antibiotike.Samo smo cistili nosic i sipali kapi za oci u njega 5 dana.Nosic se sredio,medjutim kasalj ne.
  Kaslje i dan i noc,cak je i promukla zbog silnog kaslja.Nije suv kadalj u pitanju.Sta raditi?
  Hvala

  Odgovori na komentar
 4. Postovani,mojje dete ima 5 godina uporno kaslje s tim da je kasalj uporniji u toku noci sav se zacrveni i nekada izbaci sekret a nekada bude suv kasal . Veoma cesto proguta slajm.. Dr je propisala omnitus sirup . Molim vas pomozite mi koji sirup sme uzimati moje dete? Omnitus je samo za suv kasalj..

  Odgovori na komentar
Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA