Studija dokazala efikasnost Bimunal

Curenje iz nosa, kašalj, povišena temperatura i bolno grlo – svi ovi neželjeni simptomi koji prate respiratorne virusne infekcije i od kojih strahuje svaki roditelj, postaju lakše i brže rešivi uz pomoć sirupa Bimunal, dokazala je klinička studija.

 

 

 

 

Osim redukovanja simptoma infekcije, smanjuje se primena antibiotika, i to čak 2,5 puta. Dodatno, umanjuje se i potreba za korišćenjem drugih medikamenata, poput paracetamola, ibuprofena, kapi za nos i inhalacionih kortikosteroida, zaključak je tog kliničkog ispitivanja.

 

Najdelotvorniji ako se primeni u prva dva sata od pojave simptoma

Svoja svojstva Bimunal najbolje pokazuje ako se primeni u roku od prva dva sata od pojave prvih simptoma. Zahvaljujući svom sastavu, ovaj sirup je veoma efikasan. Naime, 15ml sirupa sadrži 100,5 mg aktivne supstance ekstrakta ploda crne zove, što je ekvivalentno 1g svežeg ploda zove.

Crna zova svojim antivirusnim dejstvom blokira replikaciju virusa, čak i nakon ulaska virusa u ćeliju i to u različitim stadijumima virusne infekcije.

Kliničko ispitivanje

U kliničkoj studiji koja je ispitivala dejstvo Bimunala učestvovao je 251 pedijatrijski pacijent, a deca su pregledana tri puta – na početku bolesti, petog dana i nakon deset dana. Deci je urađen fizikalni pregled i laboratorijska analiza za parametre: sedimentacija, krvna slika, CPR. Prva grupa dece je koristila Bimunal od prvog dana, a druga (kontrolna) grupa nije uopšte.

 

Broj dece kojoj curi nosić je smanjen 3 puta

Curenje iz nosa je bilo redukovano već prvog dana u grupi dece koja je koristila sirup. Do desetog dana simptom curenja iz nosa je bio redukovan kod 90% te dece. Ukupno gledajući, 3 puta manje dece je i dalje imalo curenje iz nosa u grupi koja je koristila sirup u odnosu na grupu dece koja nije koristila sirup.

 

Simptom bolnog grla redukovan kod 97% dece

Bolno grlo je bilo prisutno kao simptom kod sve dece koja su testirana za vreme kliničkog ispitivanja. Deca koja su dobila Bimunal kao terapiju već prvih dana su počela da osećaju olakšanje. Desetog dana gotovo da ih uopšte više nije bolelo grlo, dok je četvrtinu dece koja ga nisu koristila i dalje jeste. Procenat redukcije simptoma uz pomoć sirupa je bio čak 97%.

 

Bimunal umanjio kašalj kod 70% dece

Kašalj je simptom koji je verovatno najdugotrajniji u odnosu na ostale simptome respiratornih infekcija. Ponekad on traje i nekoliko nedelja. Kako su pregledi tokom kliničkog ispitivanja pokazali, Bimunal je uticao i na njegovu redukciju. Broj dece koja kašlju u grupi koja je uzimala Bimunal je bio za 30% manji petog dana u odnosu na drugu grupu. Desetog dana je 2,4 puta manje dece koja su koristila sirup, kašljalo, pa je zabeležena redukcija od 70%.

 

Deca više nisu imala povišenu temperaturu

Povišena temperatura je takođe bila brže snižavana u grupi dece koja je koristila Bimunal. Sva deca koja su imala temperaturu na početku virusne infekcije, petog dana je više nisu imala. U kontrolnoj grupi temperatura je petog dana bila niža, ali još uvek nije bila u normalnom opsegu. Sniženje telesne temperature bilo je statistički značajno veće kod dece na terapiji Bimunalom, 1.03°C u odnosu na 0,5 °C u kontrolnoj grupi u kojoj su se koristili antipiretici.

 

Deca su manje dobijala recept za antibiotik

Antibiotik je u kontrolnoj grupi dece petog dana prepisivan očekivano u odnosu na simptome, a u grupi koja je koristila sirup, on je korišćen 2,5 puta manje. Desetog dana je upola manje dece koja koriste Bimunal, koristilo i antibiotik.

 

Deca su brže ozdravila

Primena paracetamola i brufena (antipiretika) je bila značajno manja u grupi dece koja je od prvog dana virusne infekcije koristila Bimunal. Već prvog dana u ovoj grupi antipiretici su korišćeni za 15% manje, a petog dana je korišćenje bilo dvostruko manje u odnosu na kontrolnu grupu. Iako su u kontrolnoj grupi više korišćeni antipiretici, telesna temperatura je bila viša kod dece.

Primena lokalnih vazokonstriktora, antihistaminika i antitusika, odnosno različitih kapi za nos, lekova protiv alergije i lekova protiv kašlja je već prvog dana virusne infekcije bila manja za 26% u grupi dece koja je koristila Bimunal. U prvih pet dana oni su se primenjivali čak 4x manje u grupi dece na terapiji Bimunalom u odnosu na kontrolnu grupu.

Zaključak ovog kliničkog ispitivanja je da primena Bimunala redukuje sve uobičajene simptome respiratorne virusne infekcije, a ujedno smanjuje i potrebu za primenom antibiotika i drugih medikamenata.

———————————————————————————————————————————

Otvoreno multicentrično kliničko ispitivanje:

Prof. dr Branimir Nestorović, moderator

Prof. dr Kristina Mironska, komoderator

Dr sci. med Katarina Milošević, naučni saradnik, komoderator

 

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464619300313

Podeli:

Komentari

  1. Dragica says:

    Od kog uzrasta deca mogu da koriste sirup Bimunal,.

  2. Tanja says:

    Poštovani, devojčica od godinu dana, bila pod temperaturom 4 dana, temperatura prestala ali je počela da se guši u slajmu. Doktorka je prepisala inhalaciju berodualom 5 kapi uz 3% fiziološki, i preporučila sirup Bimunal. Ipak vidim da se preporucuje za decu od 3 godine tek? Inače sa 11m je prelezala i boginje sto joj je očigledno dosta oslabilo imunitet.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA