Spremite dete za kolektiv

Novi zadaci ponovo kreću od septembra. Taman ste završili jedan razred, odahnuli, neki od vas su upisali dete u školu te imali dešavanja oko toga, kad, na vrata nam kuca još jedan septembar.

Ponovo je došlo vreme da svom detetu objasnite da nije strašno što neće biti uz Vas tokom celog dana kako je naviklo preko leta, treba probuditi stare navike, školske torbe izvaditi iz ormara i sa nestrpljenjem čekati prvi dan vrtića/škole.

Kao pripremu za polazak deteta u kolektiv potrebno je da odnesete potvrdu da je Vaše dete zdravo i spremno za novo/staro okruženje. Standardna procedura iziskuje i određene laboratorijske analize. U Rea Lab Analitic laboratoriji možete uraditi sve analize koje su neophodne Vašem detetu da započne novi ciklus socijalizacije i edukacije.

Krvna slika je najpouzdaniji pokazatelj da li je Vaše dete zdravo ili ne. Bakterijska infekcija daće povišene vrednosti Leukocita (bele krvne ćelije) i povišene vrednosti Neutrofilnih granulocita u leukocitarnoj formuli. Virusna infekcija se karakteriše sniženim brojem Leukocita ali ne retko opadaju i Eritrociti (crvene krvne ćelije), svi eritrocitni indeksi (npr. Hemoglobin) i Trombociti (krvne pločice). Pri virusnoj infekciji u leukocitarnoj formuli uočavamo povećan broj Limfocita i Monocita.

C-reaktivni protein (CRP) je dobar pokazatelj prisustva ili odsustva infekcija a od njegove vrednosti zavisi da li se radi o virusnoj ili bakterijskoj infekciji a što tumači pedijatar na osnovu svih nalaza.

Naravno, samo krvna slika i CRP su dovoljni da se utvrdi da li postoji neka infekcija ili ne. Ali šta je sa kliconoštvom? To su Vam ona stanja u kojima Vaše dete ili nema simptome bolesti ili su oni atipični a pritom može zaraziti sve oko sebe.

Kliconoštvo i uzročnik bakterijske infekcije se utvrđuje brisevima grla i nosa.

Rea Lab Analitic Vam savetuje da ukoliko uočite problem sa grlom kod Vašeg deteta prvenstveno uradite Brzi test na Streptokok. U našoj laboratoriji izvođenje te analize traje 10 minuta a uzorak za analizu je bris grla. Za 10 minuta znaćete da li je Vaše dete bolesno od infekcije Streptokokom ili je kliconoša. Kako ovaj test pokazuje prisustvo ili odsustvo samo Streptokoka ali ne i ostalih uzročnika neophodno je uraditi i standardni bris grla i nosa koji pokazuju SVE uzročnike. U našoj laboratoriji te analize se čekaju dva, izuzetno retko tri dana. U sklopu rezultata brisa, osim uzročnika infekcije dobijate i antibiogram po kojem će pedijatar Vašem detetu prepisati najadekvatniji lek.

Ovo je najosnovniji paket za proveru zdravlje Vašeg deteta pred polazak u kolektiv. U Rea Lab Analitic laboratoriji rezultate krvne slike i CRP-a dobijate za najdalje sat i po vremena, brzi test na Streptokok za 10 minuta a briseve grla i nosa za 2-3 dana. Neophodno je znati vreme izdavanja rezultata kako biste dobro isplanirali svoje obaveze i kako ne biste kasnili sa potvrdom o zdravlju Vašeg deteta. Za sve dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate.

Vaš,

tim Rea Lab Analitic laboratorije

Kičevska 17

Tel: 011 3441 900, E-mail: info@realabanalitic.rs , Web: www.realabanalitic.rs

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA