Noć istraživača u 10 gradova u Srbiji

U petak, 26. septembra od 17.00 do 23.00 u Beogradu čeka vas Peta noć istraživača u Beogradu. Mnogo razloga da se zaljubite u nauku – naučni vremeplov koji vraća u daleku i blisku prošlost, nekoliko sastanaka na brzaka sa nikad zanimljivijim naučnicima uz tajanstveni lov na blago i ostale avanture.

U petak, 26. septembra od  17.00 do 23.00 u Beogradu čeka vas Peta noć istraživača u Beogradu. Mnogo razloga da se zaljubite u nauku – naučni vremeplov koji vraća u daleku i blisku prošlost, nekoliko sastanaka na brzaka sa nikad zanimljivijim naučnicima uz tajanstveni lov na blago i ostale avanture.

Ovo je jedan od dogadjaja koji se dugo iščekuju i pružaju mnoštvo zanimljivih dešavanja, takvih da ne znate šta ćete pre da obiđete.

Noć istraživača održati po četvrti put. Preko 300 mladih istraživača će i ove večeri u periodu od 17 časova do ponoći biti sa vama u nezaboravnoj zabavnoj istraživačkoj avanturi na mnogo lokacija u gradu.

Očekujemo vas na Trgu Republike, u bivšoj robnoj kući Nama, duž cele Knez Mihailove ulice, u dvorištu Rektorata, u Studentskom parku, Pedagoškom muzeju, Galeriji fresaka, ali i u tržnom centru Ušće. Možete da prošetate do nas ili da se uputite u vožnju sa naukom i dovezete se do nas na posebnoj naučnoj liniji na relaciji Studentski trg- Slavija-Studentski trg. Imaćete priliku da se ZALJUBITE ZNALAČKI u nauku i istraživače, kao i da proputujete NAUKOM KROZ VREME od doba kada su dinosaurusi šetali zemljom sve do danas, kažu organizatori.

200445234-001

Uz brojne druge postavke, Knez Mihailova ulica tokom Noći istraživača postaće jedinstvena mapa sa tajnim lokacijama, spremna za uzbudljivi lov na blago. Najmlađi posetioci pozvani su da ponesu svoju avanturističku opremu i zajedno sa naučnicima reše zadatke. Najuspešnijih sto mališana na kraju potrage, osim brojnih otkrića i stečenih znanja, čeka pravo malo naučno blago.

Kako izgleda ljubav na prvi ogled, ili pak na prvi dodir, da li nam se tada zaista razlete mali leptiri po stomaku ili je nešto drugo u pitanju, saznaće posetioci bivše RK Nama. Na istom mestu dobiće najpraktičnije recepte i savete za zaljubljivanje u biologiju, robotiku ili matematiku, a tu ih očekuje i naučno-istraživačka bina sa pravim bioskopom-mikroskopom i naučnicima koji su spremni da sve posetioce puste u svoj svet i razbiju sve mitove koji o njima postoje.

Velika naučna avantura odvijaće se iste večeri u Studentskom parku gde će svi zainteresovani moći da izlegnu jaje dinosaura ili da izoluju DNK i ponesu sa sobom jedinstvenu uspomenu, nauče kako da pravi duga, od plave i žute da dobiju crvenu, i razreše sve dileme od penicilina do aflatoksina. Ne plašite se ako naletite na slepog miša, zapravo, pomazite ga zajedno sa našim naučnicima, a potom saznajte i kako su to ove životinje postale najbolji drugari ozloglašenih vampira.Rasti-uz-naucne-strasti-robotika_lightbox

U Kafeu Buha 26. septembra spremno sve posetioce čeka čak jedanaest naših poznatih i priznatih naučnika koje će upoznati kroz sastanke na brzaka. Od forenzičara preko speleologa do astronoma, oni su tu da odgovore na sva pitanja, ne bi li se pobrinuli da prvi sastanak sa naukom prođe što bolje, i da se posle toga stomakom razigraju isti oni mali naučni leptiri.

Dvorište Rektorata Univerziteta u Beogradu tokom Noći istraživača postaje jedinstveni reciklažni kvart. Svi radoznali saznaće kako od otpada mogu da nastanu brojni korisni predmeti kao i najdivniji odevni i modni detalji. Ne zaboravite da ponesete plastične flaše, limenke i čepove i sve one odbačene male elektronske uređaje i dođite da zajedno reciklaži damo super-moći i vratimo osmeh na lica onih kojima je najpotrebniji.

Više o dešavanjima tokom noći istraživača u Beogradu, ali i drugih 9 gradova  pročitajte na sajtu organizatora

Odlepi na nauku

Ušće SC postaće istraživačka zona za najmlađe znatiželjnike i školarce željne takmičenja i mozgarenja. Njima su namenjene radionice u kojima će praviti piko-robotiće i upoznati još sto i jedno naučno otkriće. Najsmeliji će moći da zatalasaju mora i planine svojim rukama, upuste se u kulinarsko-naučne avanture, i uz pomoć likovnog, fizike ili hemije istražiti svet koji nas okružuje.

Poseban kuriozitet ovogodišnje Noći istraživača jeste naučni album sa sličicama „Odlepi na nauku“! Prvi album te vrste koji predstavlja srpske naučnike i njihova dostignuća, učiniće da sakupljanje sličica u Noći istraživača bude ne samo zabavno već i pravo naučno iskustvo.

Kako izgledaju naučnici privatno, a kako u svom naučno-laboratorijskom zanosu, otkriće svi oni koji se zapute u Francuski institut, gde naučni umovi pozivaju i na partiju drevnih društvenih igara, i gde će sa njima svi zainteresovani moći da naprave i vetrenjaču za poneti.

Kao što je bilo nekada, tako je glavni gradski trg i sada mesto za pozorište, pa će na Trgu republike sve posetioce 5. Noći istraživača dočekati pozorišna predstava i u njoj Đorđe Stanojević i Nikola Tesla. Izložbene postavke na trgu prebaciće naučnike u uloge kustosa koji pokazuju kakvim se sve ekstremnim naporima izlažu i koliko često stavljaju svoj život u opasnost, samo da bismo svi mi imali bolje sutra.

Uz sve to, na raspolaganju će biti i prava naučna laboratorija, al i dnevna sobu iz ugla naučnika kao, Evropsko ćoše, kao i vožnja Naučnim autobusom koji će, prvi put u Noći istraživača, kružiti od Slavije do Studentskog trga.

Koordinatori pete beogradske Noći istraživača su Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu i Festival nauke Beograd, a partneri Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ Univerziteta u Beogradu, Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu i Institut Mihajlo Pupin.

Noć istraživača je prvi evropski projekat koji je realizovan iz programa „Horizont 2020″ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru pod-programa Marija Sklodovska Kiri.

Evo i pregleda dogadjaja sa satnicom:

16:00 – 20:00 Nauka u dnevnoj sobi, Galerija fresaka
16:00 – 22:00 Naučni autobus, Slavija – Studentski trg – Slavija
17:00 – 20:00 Lov na blago, Knez Mihajlova
17:00 – 20:00 Nauka u fikciji, Biblioteka grada Beograda
17:00 – 22:30 Zaviri u laboratoriju, Biblioteka grada Beograda
16:00 – 22:00 Upoznajte naučnike u privatnom životu, Francuski institut
17:00 – 22:00 Kuvajte sa naučnicima, Pedagoški muzej
17:30 / 18:15 Bioskop mikroskop, RK Nama
18:00 – 22:00 Uključeni u istoriju svoje zemlje, Trg republike
20:15 – 21:45 Sastanak na brzaka, RK Nama

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA