Najmlađi srpski bloger otvara školu koja nikom neće biti dosadna

Beograđanin Vuk Višnjić je pre dve godine proglašen najmlađim blogerom u Srbiji, kada je imao samo 14 godina. Danas je on srednjoškolac u specijalizovanoj IT školi, a uskoro planira da otvori sopstvenu školu koja bi mogla iz korena da promeni lice prosvete u Srbiji.

Vuk, naime, planira da otvori omladinskih centar za alternativno obrazovanje, sa posebnim edukativnim programom, jer misli da je sistem po kom se sad uči zastareo i da više sputava nego što sprema mlade generacije za život.

– Tako je i nastala ideja za edukativni omladinski centar, prvo mi je palo na pamet kad sam imao nekih devet ili 10 godina. U školi sam jako brzo shvatio da dok su istorija, geografija i matematika jako bitne za svakog, škola nas ne uči drugim životnim veštinama koje su neophodne da se preživi u 21. veku – objašnjava Vuk za “24 sata”.

Kako kaže, u toj posebnoj vrsti škole imaće radionice u kojima će se učiti životne veštine i sve ono što se ne nudi u običnim školama, a subotom i nedeljom će imati “peer-to-peer” (vršnjaci za vršnjake) radionice u kojima će deca i mladi predavati svojim vršnjacima o onome što znaju i što su naučili.

– Nije bilo lako osmisliti projekat i bilo mi je teško da zadržim fokus na tome često, ali biću uporan i na kraju ga nekako sprovesti. Neki odrasli su mi pružili savete i podršku, ali su mi pomogli i da shvatim tokom poslednjih godinu dana da ne mogu oni to da urade umesto mene, to je nešto što moja generacija i ja moramo da napravimo – naglašava Vuk.

Dok radi na konačnom postavljanju ovog obrazovnog centra, on organizuje i festival “social impact” filma koji se planira za novembar. U poslednje vreme je počeo da odlazi i na MOOC kurseve na edX-u, o temama koje ga zanimaju, od likovne umetnosti iz 18. i 19. veka do osnova programiranja.

Internet je, naravno, sastavni deo njegovog života, a na pitanje šta ga najviše nervira u “sajber stvarnosti” kaže da su to pogrešne informacije.

– Njihovo širenje i zloupotrebljavanje je jako loše za mlađe generacije, koje se sa ovim susreću više od svih ostalih, i koje se još razvijaju i rastu. Verujem da Internet treba da bude slobodan i da pristup Internetu treba da bude osnovno ljudsko pravo, ali neko mora da nadzire informacije koje se tu šire i da nauči ljude da razlikuju pravu informaciju od pogrešne.

U Srbiji vlada veliko interesovanje za odlazak mladih negde u inostranstvo, pa tako i Vuk ima želju da živi u Londonu, Torontu, ili čak Jordanu, ali smatra da je Srbija prelepo mesto koju čine ljudi, zgrade, mesta, priroda, gradovi, kao i da imamo istoriju koju ne poznajemo dobro.

– Većina Srba se ponosi potpuno pogrešnim stvarima i u stvari ne poznaje svoju zemlju. Voleo bih da ovde ima više poslova i boljih fakulteta, više internacionalih događaja i mesta za te događaje – istakao je on.

Biografija na kojoj mogu da mu zavide i mnogo stariji

Slobodno vreme Vuk provodi sa prijateljima, a radi i part-tajm u jednoj IT kompaniji iz San Franciska koja ima development centar u Beogradu!

Počeo je da piše veoma rano, kada je imao samo 10 godina, a ljubav prema Internetu mu je prenela mama. On spada u generaciju digitalnih domorodaca, a Internet koristi kako bi naučio više i istraživao ono što ga zanima.

Ponekad piše za “Global Voice”, zajednicu koja broji više od 7.000 blogera širom sveta. Završio je dva razreda za godinu, pa je ranije upisao privatnu srednju IT školu u Beogradu.

24.sata

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA