Koliko je važno da deca imaju svoju sobu?

Kada dođe vreme da se dete izdvoji iz roditeljske sobe i počne da se osamostaljuje, prelaz može olakšati prisustvo brata ili sestre. Deljenje sobe ili poseban kutak za dete – šta je bolje, za šta se odlučiti?

Za porodice s jednim detetom dileme gotovo i da nema – dete će u stanu svakako imati sobu u kojoj će se osećati kao „svoj na svome”, ili makar deo stana gde će imati malo privatnosti. Ipak, postavlja se pitanje kako urediti suživot dvoje i više dece: da li je bolje smestiti ih u jednu sobu, ili da se svakom detetu napravi sopstvena soba?

Obe varijante imaju svoje prednosti, ali ako ste u mogućnosti, razmislite o tome da svako dete ima sobu za sebe.

Učenje o odgovornosti, uvod u svet obaveza

Neka vaše dete bude svesno da nemaju svi njegovi drugari sobu samo za sebe, i da uz tu privilegiju idu i određene obaveze, kao što je raspremanje sobe. U skladu sa godinama, dete već može početi da stiče radne navike u održavanju životnog prostora, a to će mu znatno lakše pasti ako radi na nečemu što je njegovo.

Sklanjanje igračaka posle igre, brisanje prašine i slaganje odeće, a zatim i usisavanje, pranje staklenih površina i poda; ovo su prve kućne obaveze kojih bi dete moglo da se prihvati, a možete ga podstaći da ispunjava svoje zadatke u kući malim nagradama, dok ne shvati da radi nešto što je po sebi dobro.

U čistu i urednu sobu može da pozove društvo, a što pre završi sa obavezama, to će više imati slobodnog vremena na raspolaganju.

Negovanje dečije kreativnosti i slobodnog duha

Deca će posebno uživati ako im dopustite da se kreativno razmašu u uređenju sobe: kako je ona ograđena vratima, neće uticati na celokupni enterijer vašeg stana, pa nema razloga da ne dopustite da zidovi dečije sobe budu druge boje. Ukoliko planiraju da lepe postere, tapete će sačuvati zid od oštećenja.

Uređivanje sopstvene sobe naučiće decu i važnim lekcijama za kasniji, odrasli život: kada budu opremali svoj stan, znaće kakav se tepih najteže usisava, da je svaka otvorena polica magnet za prašinu, a da zid jarke boje ubrzo dosadi.

Kada dođe vreme da tipična dečija soba postane soba jednog tinejdžera, dete će već imati na umu kakav se prostor lakše održava, a i znaće da ceni vaš rad u kući.

Privatnost je važna

Što su deca starija, to će im biti potrebnije da se ponekad malo izoluju i bez ometanja bave sopstvenim „poslovima”. Bilo da je to pisanje dnevnika, puštanje muzike ili slanje sada vrlo popularnih glasovnih poruka svom društvu – i vama i njima će prijati malo samoće.

Ako ste i imali neki nesporazum ili svađu, odlazak u svoju sobu daće detetu priliku da se „izduva” i promisli, a i kada je sve u redu, možda vi ne želite da slušate istu muziku i treba vam malo mira kada se vratite s posla.

Tinejdžeru će posedovanje njegove „nedodirljive” teritorije u stanu staviti do znanja da ga više poštujete kao odraslu osobu, što je česta zamerka koju deca upućuju roditeljima.

A kako kada nema svako svoju sobu?

Ovo nikako nije razlog za brigu. Postoje mnoge pozitivne strane deljenja sobe sa bratom ili sestrom kada stambeni objekti ne dopuštaju da se one odvoje:

     podela poslova – sređivanje sobe biće duplo brže i lakše kada se radi udruženo;

     poboljšavanje odnosa – kada su u istoj sobi, deca su upućena jedno na drugo i imaju priliku da izgrade čvrstu vezu i budu veliki prijatelji;

     navikavanje na život u zajednici – manje su šanse da će vaša deca biti egoistična ako provode više vremena zajedno, a uče se i kompromisu i međusobnoj pomoći;

     nema usamljenosti – zbog manje razlike u godinama, deca će naći zajednički jezik i mnogo se lakše poveravati jedno drugom nego roditeljima.

Ogradite delove sobe zavesom, paravanom ili kliznim vratima, i uradićete mnogo uz pomoć malog gesta. Prostor ćete uštedeti uz pomoć kreveta na sprat sa fiokama sa strane, a uz zajedničke aktivnosti nećete morati da brinete s kim vaše dete provodi vreme.

Sopstvena soba je važna kako bi dete imalo osećaj odgovornosti, ali i mesto da se povuče i bude samo kada to želi, pa bi bilo dobro da je ima ako prostor i finansije dozvoljavaju.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA