Koji materijali su pogodni za bebinu kožu?

Prilikom kupovine odeće i opreme za bebu, veoma je važno obratiti pažnju i na materijale koji se koriste, kako bi prijali bebinoj osetljivoj koži i kako ne bi izazivali moguće ojede i iritacije kože.

Kada se biraju materijali za posteljinu ili bilo koju drugu bebi opremu, pre svega je bitno izabrati prirodne materijale, kao što je pamuk, koji je nesumnjivo najpogodniji za bebe i njihovu kožu, jer neki veštački materijali mogu izazvati velike probleme na nežnoj koži detata i ne treba ih uzimati u obzir.

Ogradice za krevetac od kvalitetnih materijala su nešto što se podrazumeva prilikom izbora posteljine za bebe, jer ne samo da ulepšavaju kutak u kojem beba provodi najviše vremena, već i na prvi dodir osvajaju svojom mekoćom i nežnošću koja je nužna za svaku bebu. Najvažnije je bebi obezbediti posteljinu od materijala koji je udoban, ali i bezbedan za njenu osetljivu kožu.

Pored posteljine, u kojoj beba u prvim mesecima svog života nesumnjivo provodi najviše vremena, neophodno je da sve što bebu okružuje, pa i njena odeća, takođe bude od prijatnih materijala koji su namenjeni nežnoj bebećoj koži. U daljem tekstu saznajte koji materijali su najpogodniji za bebinu kožu.

Obavezni prirodni materijali za bebinu odeću

Odeću za bebe roditelji uglavnom kupuju još pre njenog rođenja, a osim toga odeća nesumnjivo spada i u veoma praktične poklone za bebe.

Ono što je važno prilikom odabira odeće za bebu, je da ona bude elastična kako bebu ne bi nigde stezala ili stvarala nepotreban pritisak, ali je svakako još važnije da materijali budu prirodni kako bi se mogućnost iritacije kože svela na minimum.

Odeća koja je napravljena od prirodnih materijala najbolje održava prirodnu temperaturu tela, a i vrlo lepo upija, što je veoma značajno kada su bebe u pitanju. Takođe, prirodni materijali nikako ne iritiraju kožu i ne stvaraju moguće osipe, ojede i slične kožne probleme.

Najidealnije je kupovati 100% pamučnu odeću, koja ne samo da je odlična za bebinu kožu i ne iritira je, već se i lako pere i održava, što je za sve mame i bake sigurno razlog više da se koristi garderobica od pamuka. Prilikom pranja bebine odeće, takođe je potrebno koristiti isljučivo sredstva koja su namenjena održavanju dečije odeće, kako beba ne bi nepogodno odreagovala na prašak ili omekšivač.

Važnost pravog izbora materijala za bebe

Pri izboru materijala za decu, neophodno je da cela dečija soba bude opremljena kompletno od prirodnih materijala, počev od tepiha, preko odeće i posteljine, sve do zavese. Bebina koža je jako osetljiva, pogotovo odmah po rođenju, što automatski znači da je manje otporna na bakterije i štetne uticaje iz neposrednog okruženja. Pamuk je nesumnjivo materijal koji najviše ide u prilog zdravlju bebe.

Pamučne tkanine su prirodne i prozračne sirovine koje bebinoj koži daju prostora da “diše”, te se pamuk ne preporučuje samo bebama, već i svim odraslim ljudima koji imaju osetljivu kožu. 100% neizbeljeni pamuk najviše umiruje i najviše odgovara koži bebe koja je veoma nežna i osetljiva.

Materijali bez veštačkih boja i mirisa su najbezbedniji, najmekši i najudobniji za bebinu kožu. Ukoliko je materijal obojen, važno je da se boja ne ispira i da je sam materijal kvalitetan. Kada je u pitanju dečija odeća i bebi oprema, pored toga što bi materijali trebalo da budu prirodni, konci koji štrče ili vire bi trebalo da budu uklonjeni, kako ne bi smetali bebi. Isto važi i za etikete na odeći, koje mogu da grebu i iziritiraju kožu vašeg mališana.

Praktičnost pri izboru materijala za bebe

Kako su prirodni materijali oni koji bi trebalo da okružuju svaku bebu, neophodno je potruditi se da to zaista tako i bude, barem kada je opremanje kreveca u pitanju. Krevetac je mesto gde beba provodi najviše vremena i bebino stalno okruženje tokom prvih nekoliko meseci života, te je nužno da kompletna posteljina bude jednostavna i napravljena od prirodnih materijala, jer će u tom slučaju, pored toga što je to bezbedno za bebu, beba spavati i duže i kvalitetnije.

Ono što je jedna od glavnih odlika prirodnih materijala je činjenica da se lako održavaju i peru u mašini, bez mogućnosti prevelikog menjanja originalnog izgleda.

Tokom spavanja, pored bezbednog položaja za spavanje odojčadi, potrebno je i da sama podloga za dušek kreveca bude od materijala pogodnog za bebu. Bebe nisu u stanju da same regulišu svoju telesnu temperaturu, te kada je u pitanju podloga za dušek, najbolje je birati neku flanelsku, vodootpornu podlogu, koja je sigurnija, prijatnija i rashlađuje u mnogo većoj meri nego što to radi gumena ili plastična podloga za dušek.

Stručnjaci ne savetuju da se u bebinom krevecu nalaze igračke i brojni jastuci, koji su deo dekoracije. Jednostavno opremljen krevetac je najsigurnije stanište za bebe.

Ono što se preporučuje svim roditeljima je da se dobro informišu o svemu što ima veze sa njihovom bebom, te da sve što ih zanima pitaju pedijatra, kako ne bi došli u situaciju da beba dobije osip zbog lošeg izbora materijala posteljine ili benkica. Najbitnije je da beba raste i razvija se u prirodnom okruženju, bez rizika po njeno zdravlje.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA