Beta glukani – Zdrav imunitet iz pekarskog kvasca

Jesen je stigla, a sa njom i brojne infekcije! Kao i uvek, virusi su ubedljivo prvi na listi prouzrokovača, a za ogromnu većinu NEMA efikasnog leka koji može da ih “utamani”!

Foto: Flickr

Zato je važna prevencija – priprema odbrambenog (imunog) sistema, a beta 1-3, 1-6 glukani su veoma važni za zdrav imunitet dece i odraslih.

Kako smo već pisali i pričali o beta 1-3, 1-6 glukanima, stigle su i vaše reakcije i pitanja. Izdvojili smo najinteresantnija, pa slede odgovori.

Da li zaista pomažu u jačanju detetovog imuniteta?

DA – pomažu, tu nema dileme!

Beta 1-3, 1-6 glukani pomažu detetov imuni sistem (ovo važi i za nas odrasle) na mnogo dobrih načina, ali jedna reč to najbolje opisuje – imunomodulacija! Uprošćeno, imunomudalcija je zapravo uravnotežavanje imunog sistema! Dakle, beta 1-3, 1-6 glukani podstiču imuni sistem u borbi protiv mikroorganizama, ali optimizuju – „umiruju“ imunitet onda kada je on previše aktivan (kao na primer kod alergija).

Postoji mnogo jasnih medicinskih dokaza – istraživanja koja su nesumnjivo dokazala da beta 1-3, 1-6 glukani pomažu u borbi sa aktuelnim respiratornim virusima kod dece. Jedno od njih je pokazalo da već kod beba i male dece dodatak beta 1-3, 1-6 glukana u ishrani značajno smanjuje rizik od oboljevanja od virusnih infekcija gornjih disajnih puteva, a to su NAJČEŠĆE infekcije kod dece (i odraslih).

Ovo je pokazano i kod starije dece, ali i vrhunskih sportista koji se izlažu dugotrajnim i teškim naporima (kakvi su maratonci)! Da – dugotrajni i teški fizički napori OSLABLJUJU imunitet, a sasvim je jasno da tu pomažu upravo beta glukani iz pekarskog kvasca, što je takođe pokazala jedna velika medicinska studija!

Kad bi navodili sva istraživanja koja pokazuju povoljne efekte beta 1-3, 1-6 glukana na imunitet, bila bi nam potrebna jedna knjiga!

Zašto je važno da su baš iz pekarskog kvasca – da li su svi beta glukani isti?

NISU svi beta glukani isti!

Najbolji i najefikasniji, kada pričamo o imunitetu, su beta 1-3, 1-6 glukani koji su dobijeni iz pekarskog kvasca, a takav je CLARICELL junior!

„Razgranata“ struktura beta 1-3, 1-6 glukana (dobijenih iz pekarskog kvasca) im omogućava najbolji efekat na imunitet, tako što povećava efikasnost intereakcije sa ključnim ćelijama imunog odgovora! Tako beta glukani iz pekarskog kvasca efikasno naoružavaju ćelije imunog sistema i spremaju ih za borbu sa uzročnicima infekcija! „Više grana – bolja hladovina“ bi bio najboji opis beta 1-3, 1-6 glukana.

Zašto beta 1-3, 1-6 glukana nema u svakodnevnoj ishrani?

Naše bake i deke su (pre mnogo decenija) unosili daleko više ovih važnih sastojaka ishrane, naprosto zato što su kvasne gljivice bile prisutne u hrani koju su jeli! I način pripreme hrane je bio zdraviji, a pekarski kvasac se daleko više koristio nego danas.

U decenijama iza nas su kvasne gljivice bukvalno proterane iz hrane, različitim tehnološkim procesima u skladištenju i obradi namirnica, tako da beta 1-3, 1-6 glukana praktično nema u hrani koju jedemo (ili ih ima u zanemarljivim količinama)!

Između ostalih brojnih uzroka (uzimanje nekvalitetne i „hiperkalorijske“ hrane, nedovoljna fizička aktivnost, nedovoljno sna, zagađenje…), i ovo je jedan od razloga za drastičan pad „kolektivnog“ imuniteta koji je u prethodnih nekoliko decenija doveo do globalnog povećanja broja alergijskih bolesti, autoimunih oboljenja, ali i infekcitivnih bolesti (za koje nemamo vakcina da ih efikasno suzbijemo).

Pre dva dana je mlađe dete od četiri godine dobilo stomačni virus sa prolivom. Kod starijeg brata (ima 6 godina) imamo odlično iskustvo sa Claricellom, pa želimo da znamo da li ima smisla da se odmah daju beta glukani ili da se sačeka dok proliv ne prođe?

Proliv je jasan znak da creva NE funkcionišu kako treba!

Virusne infekcije creva OMETAJU jednu od glavnih funkcija – resorpciju hrane, a to važi i za preparate koji sadrže beta 1-3, 1-6 glukane. Oni NISU lek za dijareju (proliv), pa ih u ovom slučaju naprosto ne treba davati.

Zato je mudro sačekati da virus prođe (a to se obično dešava za 5 do 7 dana), pa da se krene sa davanjem Claricell juniora.

 

Koja je to optimalna dnevna doza Beta glukana iz pekarskog kvasca u sezoni prehlada i alergija za decu?

Studija koja je sprovedena na 156 dece uzrasta 1 do 4 godine, pokazala je da su doze od 35 mg I 75 mg bile skoro jednako efikasne kod praćenja simptoma infekcija. Naime, ustanovljeno je da su obe doze dovele do 4 puta većeg broja zdrave dece, u odnosu na kontrolnu grupu.

Zaključak je da je istina negde “ na sredini”, to jest 50 mg je optimalna dnevna doza za sezonu prehlada ili alergija kod dece, znači jedna pastila dnevno!

Ima li neželjenih efekata?

Oni su IZUZETNO retki (na nivou placeba) i prolazni!

Sve što unosimo na usta (čak i lekovi za lečenje alergija) mogu izazvati alergijsku reakciju, pa se ona može desiti i ovde, ali se to, srećom (kao što smo već naglasili) veoma, veoma retko dešava.

Dete je do pre par nedelja uzimalo Claricell Junior zbog alergije na ambroziju, a da li je to smetnja da se nastavi sa davanjem tokom jeseni i zime – da ne bude predugo?

NE – nije predugo!

NE postoji “zasićenje” organizma beta 1-3, 1-6 glukanima, a ovo davanje (zbog alergije na ambroziju)  može samo da pomogne detetovom imunitetu da se bolje pripremi za virusne infekcije kojih će biti u mesecima koji su pre nama.

Dakle, NEMA vremenskog ograničenja za uzimanje beta glukana iz pekarskog kvasca!

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Claricell

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA