5 saveta za uštedu na putovanjima

Sve porodice imaju slično viđenje idelanog odmora – žele da se provede kao holivudske zvezde, a pritom plate cenu koja neće suviše olakšati porodični budžet. Iako ova kombinacija nije baš uvek izvodljiva, postoje trikovi da postignete barem delimično ovako postavljen cilj.

Evo nekoliko predloga kako da uštedite na sledećem porodičnom odmoru.

Turizam se kao industrija, kao uostalom i ostale grane ekonomije,zasniva na ponudi i potražnji, pa su cene najviše tokom najpopularnijeg perioda za putovanja. Cene obično skoče u periodu kada su deca školskog uzrasta na raspustu, pa ukoliko želite da povedete računa o troškovima izbegavajte putovanja tokom zimskog raspusta i u vreme najveće gužve u letnjim odmaralištima između 20. juna i 20. avgusta. Putovanje van vrhunca sezone će vam pružiti i mogućnost uživanja u znamenotistima, plažama ili ski stazama na kojima je manja gužva, a verovatno ćete naći i mnogo povoljnije opcije za obroke u restoranima i za šoping. Što ste fleksibilniji po pitanju datuma putovanja to ćete dobiti bolje cene za avio karte, izlete i smeštaj. Avionski letovi sredinom nedelje i sa uključenim vikendom mogu da uštede i do nekoliko stotina evra.

Kad planirate putovanje avionom, dobro se raspitajte za mogućnosti leta, jer često pored glavnog aerodroma na vašoj destinaciji postoje i manji lokalni aerodromi koji mogu da ponude povoljnije cene jer su takse koje se tamo naplaćuju manje. Možda vam se više isplati da nekoliko kilometara pređete nekim drugim prevozom. Osim toga, manji aerodromi mogu ponekad da imaju bolji raspored letenja u poređenju sa onim glavnim. Manje kompanije koje nude čarter letove obično i koriste sporedne aerodrome, pa su i naši ljudi navikli da traže alternativna rešenja prevoza. Na sajtovima aerodroma često možete da nađete spiskove kompanija koje koriste taj aerodrom i letove koje obavljaju, a korisne informacije možete da nađete i na sajtovima specijalizovanim za putovanja kao što su www.superodmor.rs, www.putovanja.info, ili stranim sajtovima kao što su www.booking.com ili www.tripadvisor.com.

Većina avio kompanija naplaćuje svaki kilogram preko dozvoljenetežine torbi, i to po tarifi od 10 evra pa naviše. Dodatno se naplaćuju i torbe koje po dimenzijama prelaze ograničenja aviokompanije. Vodite zato računa o limitu za prtljag, pa ukoliko ste blizu granice ili je prelazite nastojite da ne nosite sa sobom stvari koje vam baš i nisu potrebne na odmoru (damama je ponekad teško da se odreknu mogućnosti da ponesu po nekoliko pari sandala i papuča kako bi na moru imale veći izbor, ali setite se da ako uštedite na doplati za prekomernu težinu torbe, taj novac možete da iskoristite za kupovinu možda baš još jednog savršenog para obuće).

Aviokompanije i hoteli često nude paket usluga, posebno kada je reč o uslugama van sezone i sa popustom.U tim slučajevima ponekad je teško razdvojiti cenu smeštaja od cene prevoza i shvatiti koja stavka je u stvari koliko na popustu, ali poređenjem cene paketa uslugasa sumom pojedinačnih usluga tokom vrhunca sezone možete da procenite da li je ta ponuda povoljnija od standardne. U svakom slučaju, kombinacija više turističkih usluga u jednom paketu običnopodrazumeva povoljnije cene.

Nova aviokompanija koja tek počinje da radi ove sezone ili hotel koji je tek otvoren često izbegnu pažnju putnika jer prosto ne čuju za njih na vreme ili su nepoverljivi prema novinama. Međutim, upravo ove opcije često mogu da budu mnogo povoljnije od već oprobanih varijanti. Novi hotelski kompleksi često nude i znatno povoljniji smeštaj jednu sezonu pred svečano otvaranje, obzirom da te sezone još uvek obučavaju zaposlene, doteruju sitnice u svojoj ponudi i završavaju sa uvođenjem svih planiranih sadržaja. Ovo može da bude fantastična ponuda sve dok ste spremni da tolerišete eventualne sitne nedostatke u ponudi hotela (recimo činjenicu da jedan od pet bazena još nije otvoren ili da deo akvaparka nije dostupan i slično).

Temeljno istraživanje ponude i dobro informisanje pred putovanje može da vam uštedi značajan deo novca. Ovu potragu možete da uvedete kao obaveznu praksu pred svaki odmor. Smajtrajte je kao porodično istraživanje i uključite sve članove porodice tako što ćete svakome dati priliku da isplanira i neke svoje aktivnosti tokom odmora.

Izvor: Najboljamamanasvetu.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA