Naučnici o večitoj dilemi roditelja: Ne tucite decu

Studija objavljena u časopisu Journal of Family Psychology pokazala je da deca koja dobijaju batine kao disciplinsku meru imaju više šanse da postanu agresivna i asocijalna.

Foto: Flickr

Praksa roditelja da svoju decu zbog lošeg ponašanja kažnjavaju “ćuškama” ili “pljeskanjem po guzi” ima isti efekat kao i fizičko zlostavljanje, pokazalo je istraživanje sprovedeno na više od 160.000 deca tokom poslednjih 50 godina.

Vođa studije, doktorka Elizabet Geršof, istakla je da je njihova studija bila fokusirana na ono što mnogi smatraju “pljeskanjem po guzi”, a ne kao potencijalno nasilje nad detetom.

“Otkrili smo da je udaranje po guzi povezano sa neželjenim štetnim ishodima, kao i da ni u kakvoj meri nije povezano sa povinovanjem, što je namera roditelja kada se trude da disciplinuju svoje dete“, objašnjava dr Geršof.

Studija je “pljeskanje“ odredila kao udarac otvorenom šakom po ekstremitetu ili zadnjici. Ustanovljeno je da je takva reakcija roditelja imala iste negativne efekte po dete kao da je nad njim sprovedeno fizičko nasilje – veće su šanse da ćete na taj način postići kontraefekat, odnosno, vaše dete će biti manje disciplinovano, tvrdi doktor Endru Groban Kejlor.

“Studija je pokazala da takva vrsta udarca samo povećava verovatnoću neželjenih ishoda. Takva reakcija roditelja samo može da postigne suprotno od onoga što roditelji time žele“, istakao je on.

Čak 80 odsto dece kažnjavano je na ovaj način, a razlog ovakve kazne naučnici objašnjavaju pretpostavkom da su i oni na isti način bili kažnjavani kao deca.

“Mi kao društvo pljeskanje i fizičko zlostavljanje tumačimo kao različito ponašanje. Međutim, efekat je isti, samo u manjoj meri.“

b92

Podeli:

Komentari

  1. Tanja says:

    Pa bas se i ne bih slozila sa ovim clankom. Puna su nam usta decijih prava, svi pricaju o decijoj psihologiji, a deca nikada nisu bila nevaspitanija. Ja bih napravila veliku razliku izmedju cuski i fizickog zlostavljanja deteta. Ne kazem da treba da tucemo decu svako malo i za svaku sitnicu, ali mi je malo i ukiseljen savet da sa decom treba pricati i objasniti mu. Kako da ne, probajte vi trogodisnjaku objasniti da ne sme da otvara prozor, ili da ne lize dasku na wc solji, ili da ne pije vodu iz wc solje, ili da ne otima ruku kad se prelazi ulica… a on vas, uprkos vasoj prici gleda, smeska se, al i dalje po svom.Inace imam dvoje dece i stvarno sam im posvecena maksimalno.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA