Na rast ne utiče samo genetika

Ljubav, pesma i hrana igraju jednako važnu ulogu koliko i genetika kada je visina deteta u pitanju, pokazala je nova izraelska studija.

Iako smo često skloni da tako mislimo, ispostavlja se da roditeljski geni nisu jedina činjenica koja određuje koliko će naša deca izrasti u budućnosti. Izraelski istraživački tim, otkrio je da zdravlje i ishrana, aktivna igra i porodične veze utiču zajedno u relativno jednakoj meri na to koliko će dete porasti u budućnosti. Profesor Hohberg, koji je vodio istraživanje, ovu pojavu je nazvao “plastičnost ili fleksibilnost” ljudskog razvoja.

Porodične veze pritom predstavljaju osnovno polazište kasnijeg rasta dece. “Odnosi koje dete gradi sa svojom okolinom, oblikuju i način na koji posmatra svet oko sebe i druge sfere njegovog razvoja”, tvrdi dr Džuli Grin, izvršni direktor organizacije Raising Children Network koja se bavi pravilnim odgojem dece. Ona dodaje da u nežnim i toplim porodičnim odnosima leže temelji pravilnog dečijeg razvoja.

Ishrana je drugi značajan faktor koji utiče na to koliko će dete rasti u budućnosti. Taj proces počinje još za vreme majčine trudnoće kada ishrana može značajno uticati na rast deteta u budućnosti. Osim toga, u toku ranog detinjstva, deca bi trebalo da pravilno menjaju način ishrane u skladu sa svojim uzrastom. Već sa šest meseci, deca bi morala da postepeno počnu unositi čvršću hranu koja se u početku gnječi da bi se kasnije unosila u sve većim komadima. U osmom mesecu života, deca bi trebalo da počnu da jedu i meso, a postupnost i pravilnost čitavog procesa, značajno utiču na buduće zdravlje, pa i visinu deteta.

Aktivna igra i razvoj društvene interakcije, igraju značajnu ulogu već u najranijoj fazi života deteta. Dr Grin kaže da je u prvoj godini života igra osnovni vid učenja i razvoja deteta. “Vreme koje provodite sa svojom bebom u tom periodu, šalje jasnu poruku detetu da vam je stalo i samim tim razvija kod njega sigurnost i poverenje u ljude”, nastavlja ona.

“Osim toga, igranje sa bebom pomaže u razvoju njenog tela i mozga, naročito ako je igra upotpunjena ritmom i pesmom”, poentira Dr Grin.

Izvor: Yumama

Podeli:

Komentari

  1. Zandra Živadinović says:

    Odličan članak ! Ljubav i bavljenje detetom su najvažniji faktori u njegovom razvoju!


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA