Koliko su roditelji “krivi” za hiperaktivnost kod dece?

Deca koja pate od hiperaktivnosti ili hiperkinetičkog poremećaja (ADHD) su možda genetski predodređena za to, ali ne tako što su nasledili te osobine od roditelja, već zbog promena na njihovoj DNK tokom trudnoće.

hiperaktivnost

Tim naučnika sa Kraljevskog koledža u Londonu i Univerziteta u Bristolu sprovode istraživanje u kome pokušavaju da potvrde vezu između određenih problema sa ponašanjem dece u ranoj fazi života i loše ishrane njihovih majki tokom trudnoće.

Prema prvim rezultatima, postoji verovatnoća da nezdrava ishrana, puna masti i šećera, dovodi do određenih promena u DNK ploda, koje direktno utiču na razvoj mozga, a kasnije i do pojave poremećaja koji vode ka hiperaktivnosti.

Ova veza je ranije već isticana u nekim istraživanjima, ali nova studija objavljena u Žurnalu dečje psihologije i psihijatrije detaljnije objašnjava procese iza ove veze.

Naučnici su radili na ispitanicima koji pripadaju grupi “dece devedesetih” i tokom eksperimenata su uporedili 83 deteta sa problemima sa ponašanjem koji su se rano ispoljili i 81 dete sa malim poremećajima ponašanja.

Istraživanje je pokazalo da bi ishrana majke mogla da ima uticaj na izmenu gena IGF2, koji je zadužen za razvoj određenih delova mozga kod fetusa i to baš onih koji se dovode u vezu sa ADHD.

Izvor: B92

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA