Ambrozija napada – Beta 1-3, 1-6 glukani pomažu

Ambrozija je gošća iz Severne Amerike, pa je Evropa za nju bila “novi” kontinent koji je odmah zavolela. Brzo se odomaćila po Evropi, prvo oko reka, a potom je počela da se širi svuda gde je bilo zemlje da je primi.

Foto: FLickr

Kako je moguće da je ima skoro svuda?

Ambrozija je izuzetno plodna (potentna) biljka tako da stvara ogromnu količinu polena koji se, zahvaljujući vetrovima, brzo širi. Ona ima neverovatam biološki potencijal – samo jedna ambrozija može da proizvede nekoliko milijardi polenovih zrna! Polen ambrozije je neverovatno “žilav” – i posle par decenija moža da proklija i stvori novi primerak ovog opasnog korova.

Zašto cveta sve ranije?

Do pre par decenija je cvetala krajem avgusta – početkom septembra, a prethodnih nekoliko godina cveta sve ranije! Uzrok je najverovatnije u globalnom otopljenju, koje je „pomerilo“ leto ka proleću, pa i ambrozija cveta sve ranije!

Ovo leto izuzetno toplo, tako da će septembar, ali i veliki deo oktobra biti izuzetno pogodan za cvetanje ambrozije!

Kada se javljaju tegobe koje izaziva ambrozija?

 

Oni koji imaju samo alergiju na ambroziju ove godine su počeli da kijaju sredinom avgusta! “Srećnici” koji imaju i prolećnu polensku alergiju nisu ni stigli da se pošteno odmore, a ambrozija je već “navalila”.

Kako prepoznati alergiju na ambroziju?

Neverovatno je kako je ova biljka “alergijski” agresivna – dovoljno je dvadesetak polenskih zrnaca u kubnom metru vazduha da deca (ali i odrasli koji su alergični na ovu biljku) dobiju tegobe koje se suštinski ne razlikuju od prolećnih polenskih kijavica.

Alergična deca se lako prepoznaju – stalno šmrckaju i kijaju (alergijski rinitis), rukom često trljaju nosić, (pošto ih svrbi), a neretko imaju i lako “zakrvavljene” oči zbog alergijske reakcije vežnjače – konjuktive (alergijski konjunktivitis).

Kada se roditelji prvi put sretnu sa ovim tegobama, obično misle da je dete zaradilo neki letnji ili jesenji virus. Za razliku od “virotične dece” ovi mališani nikada nemaju povišenu telesnu temperaturu, a grlo im je “mirno” – nema crvenila koje prati infekcije.

Daleko se ređe dešava (ali nije nemoguće) da deca odmah počinju da kašlju u napadima, da “sviraju” i šište dok dišu. Tada postoji realni izgledi da dete ima alergijsku astmu koju provocira baš ambrozija. Tu ne treba čekati, već pregled pedijatra obaviti što pre!

Kako se postavlja dijagnoza?

 

Pedijatar relativno lako postavlja dijagnozu alergijske kijavice (rinitisa). Da li je u pitanju polen ili neki drugi alergen vidi se posle alergološkog ispitivanja.

Iako postoje novije (ali i skuplje) metode, i dalje su “kožne probe” jednostavan i brz dijagnostički test. Za petnaestak minuta se utvrdi da li je baš Ambrozija krivac za alergijske tegobe, ali se može videti da li je dete alergično i na druge alergene.

Kako se leči?

Kod alergijskih bolesti je najbolje eliminisati alergen, ali nam iskorenivanje ambrozije ne ide baš najbolje.

Ipak, ako se alergija ipak desi – neophodna je terapija odgovarajućim lekovima koje prepisuje pedijatar posle pregleda deteta i postavljanja dijagnoze.

Antihistaminici su stub terapije, a što se pre počne pre će se videti i rezultati.

Kada oni ne pomognu, ili ako se radi o ozbiljnijoj (“jačoj”) alergiji lekar prepisuje nazalne kortikosteroide koji se primenjuju kao sprejevi i koji posle nekoliko dana daju prve rezultate. Njihova  primena zahteva kontakt sa pedijatrom koji ih je prepisao i redovnu kontrolu – ne valja ove lekove primenjivati predugo i “na svoju ruku”.

A imunoterapija?

Imunoterapija se sastoji u postepenom, veoma opreznom unošenju malih, pa sve većih količina alergena, u ovom slučaju posebno pripremljenog “ekstrakta” polena Ambrozije. Tako se organizam uči da razvije spostvenu odbranu od alergena. Kada imunoterapija uspe prestaje potreba za lekovima, ali je potrebno mnogo vremena i strpljenja da bi se ovaj cilj postigao.

Sa razvojem novih preparata (koji se sada mogu uzimati oralno, ali nisu jeftini), imunoterapija dobija sve više pristalica. Pedijatar će proceniti kada dete treba poslati alergologu, a onda će se razmotriti svi aspekti imunoterapije – to i jeste posao pedijatra-alergologa, a i dalje su mišljenja među ekpertima podeljena.

Kako iskoreniti ovu napast?

Nije lako boriti se sa ambrozijom – ako se NE iščupa iz korane ona poraste za samo tri nedelje! Zato mora da se čupa ili stalno da se kosi (što je daleko manje efikasno). Herbicidi su efikasni, ali neprijatni kada se primenjuju u gusto naseljenim oblastima.

Svakako treba podržati akcije iskorenjivanja ambrozije, ali se čini da smo tu bitku izgubili!

BETA 1,3-1,6 GLUKANI I ALERGIJA NA AMBROZIJU

Kako beta 1-3, 1-6 beta glukani pomažu kod alergija?  

Beta 1-3, 1-6 glukani pomažu naš imuni sistem na mnogo dobrih načina, ali jedna reč to najbolje opisuje – imunomodulacija! Uprošćeno, imunomudalcija je zapravo uravnotežavanje imunog sistema! Dakle, beta 1-3, 1-6 glukani podstiču imuni sistem u borbi protiv mikroorganizama, ali optimizuju – „umiruju“ imunitet onda kada je on previše aktivan. E to su zapravo alergije – „preaktivan“ imunitet koji u kontaktu sa alergenom (sad je aktuelna ambrozija) uzrokuje alergijske bolesti.

Ovaj neverovatno važan imunomodulatorni efekat beta 1-3, 1-6 glukana je dokazan brojnim, veoma opsežnim i ozbijnim medicinskim istraživanjima, a sva imaju isti zaključak: beta 1-3, 1-6 glukani POMAŽU u ublažavanju simptoma i znakova alergije na polen (polenske kijavice) – i kod dece i kod odrasih!

Da li mogu da smetaju lekovima koji se koriste u terapiji alergijskih bolesti?

NE – naprotiv, beta 1-3, 1-6 glukani se ODLIČNO slažu sa lekovima koji se koriste za lečenje alergija!

I to su potvrdila brojna istraživanja, a sasvim je jasno da ova kombinacija OLAKŠAVA simptome i znake alergijske kijavice, BEZ bilo kakvih neželjenih efekata ove „zajedničke akcije“. Čak se pokazalo da neki pacijenti koji uzimaju beta 1-3, 1-6 glukane mogu ostvariti dobre efekte anitalergijske terapije sa manjim dozama lekova!

Mogu li se lekovi protiv alergija prekinuti, kad se započne uzimanje beta 1-3, 1-6 beta glukana?

NE – to NE treba raditi bez konsultacije sa lekarom koji je prepisao terapiju!

Čak iako se smanje simptomi alergije, terapiju treba sprovesti onako kako je prepisana, a lekar će svakako proceniti kad je vreme da antialergijska terapija prekida.

Koliko dugo treba uzimati beta 1-3, 1-6 beta glukane kad se koriste u borbi sa alergijama?

Nema ograničenja u terapiji beta 1-3, 1-6 glukanima! Kad je u pitanju imunomodulacija, efekte NE možemo očekivati odmah (posle nekoliko dana uzimanja), već posle nekoliko nedelja!

Zato treba nastaviti uzimanje beta 1-3, 1-6 glukana, bar četiri nedelje po prestanku svih simptoma i znakova alergije, a prolongirano koriščenje NE može da smeta – naprotiv, može samo da pomogne imunom sistemu!

Ne treba zaboraviti da stiže jesenje – zimski period, kada su infekcije (pre svih virusne) veoma česte. Kao što smo naglasili beta 1-3, 1-6 glukani pomažu imunom sistemu u borbi sa infekcijama, a pri tom pomažu da pobedimo alergiju na ambroziju!

Zato stara izreka: „jednim udarcem dve muve“ – beta 1-3, 1-6 beta glukani pomažu kod alergije na ambroziju, ali i osnažuju imunitet za borbu sa virusnim infekcijama.  Bez preterivanja se može reći da je uzimanje beta 1-3, 1-6 glukana odlična investicija u imuni sistem dece, a to svakako važi i za odrasle!

Da li su svi beta glukani isti?

NISU!

Najbolji i najefikasniju su beta 1-3, 1-6 glukani koji su dobijeni iz pekarskog kvasca, a takav je CLARICELL junior!

„Razgranata“ struktura beta 1-3, 1-6 glukana im omogućava najbolji efekat na imunitet, uključujući i brobu sa dosadnom ambrozijom!

“Kod osoba koje pate od alergija, prilikom uzimanja Claricell-a zabeleženo je smanjenje simptoma alergije u proseku za 27%, a za 52% smanjenjenje u jačini simptoma (Food Science & Nutrition 2012)!”

Tekst je napisan u saradnji sa brendom Claricell

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA