10 grešaka koje svi roditelji prave (uključujući i mene)

Kari Kampakis je blogerka, pisac i mama. Kao i većina roditelja, tek kada su deca malo porasla, shvatila je da treba da više razmišlja o onome što je dugoročno bolje za njih jer „ono što decu čini srećnom sa 10 ili 15 godina nije isto kao ono što će ih činiti srećnima sa 25, 30 ili 40 godina“.

Vođena izrekom „pripremite vaše dete za put, a ne put za dete“ kao i činjenicom da je sve više prezaštićene dece koja odrastaju u nesrećne odrasle osobe, ona je izdvojila deset stvari koje roditelji rade a koje možda nisu u najboljem interesu dece. Po njenim rečima, ono što smatramo „dobrim roditeljstvom“ može štetiti našoj deci kasnije. Evo deset grešaka koje treba izbegavati:

Obožavamo decu

Mnogi roditelji žive u društvima u kojima se sve vrti oko dece. Decu odgajamo da žive u domovima u kojima su ona centar sveta. Naša deca to, naravno, vole jer je sve podređeno njima. A ni nama to, uglavnom, ne smeta, jer je njihova sreća i naša sreća. Raduje nas da radimo stvari za njih, da kupujemo za njih, i da ih obasipamo ljubavlju i pažnjom.Ali, mislim da je važno imati na umu da su naša deca napravljena da ih volimo a ne da ih obožavamo. Kada ih tretiramo kao centar sveta, stvaramo lažnog idola. Umesto toga, u domovima treba da promovišemo nesebičnost a ne samoživost.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA