Voće i povrće u ishrani odojčeta

Voće ili povrće mogu biti prva hrana za vaše odojče. Izbor vrste kojom ćete početi uslovljen je i sezonom – teško ćete u decembru pronaći sveže kajsije ili breskve. Za početak se preporučuju jabuka, kruška, breskva, kajsija, šargarepa, krompir, tikvice, bundeva…

voce-i-povrce-u-ishrani-odojceta-1151.jpg

Pratite kako vaša beba raste i napreduje, pa pripremajte hranu u skladu sa tim, tako da bude sve sličnija onoj koju jedu ostali članovi porodice ( na početku blendirana hrana, a kasnije pasirana, gnječena, sitno seckana…). Istraživanja pokazuju da se dete vrlo teško navikava na “grublje” obrađenu hranu, ako joj se predugo nudi isključivo blendirana ( ili još gore – tečna! ). Što se sokova tiče, oni bebi nisu potrebni, naročito ne dok se ne ustali režim ishrane koji sadrži tri glavna obroka i dve užine ( što bi trebalo da se desi do devetog meseca ). Zdravi su isključivo sveže ceđeni sokovi, ali ni oni ne bi trebalo da budu zamena za voćnu užinu, kao ni za vodu. Ukoliko se ipak odlučite da vašoj bebi dajete sokove, ne bi trebalo da unosi više od 150ml dnevno.

Budite strpljivi! Istraživanja pokazuju da je u proseku potrebno 6-10 puta ponuditi bebi novu namirnicu, da bi je ona prihvatila. Nažalost, čak 94% roditelja odustane ranije, naročito kada je povrće u pitanju. Proces je nešto brži kod dojenih beba, jer su one kroz majčino mleko iskusile raznolikost ukusa. Dakle, ne odustajte “na prvu loptu”, treba vremena da se beba privikne na novi ukus! Ukoliko je nešto kiselo, nemojte ga odmah otpisati, radije mu dodajte namirnicu koja ima tuplji, slatkast ukus. Tako bebu postepeno privikavate na novi ukus, i ne lišavate je korisnih sastojaka iz manje ukusne namirnice. Pod “namirnicom” podrazumevamo drugu voćku ili drugo povrće, nikako keks, jer time nikako nećete pomoći detetu da zavoli ono što je zdravo.

Za uvođenje paprika, spanaća, blitve i zelja treba pričekati do uzrasta od 8 meseci, a za mahunarke ( boranija, sočivo, pasulj… ) i 9-10, jer su malo “teži” za varenje. Do kraja prve godine ne treba davati bobičasto, jagodičasto i citrusno voće ( pomorandže, mandarine, limun ), zbog prevelikog rizika od alergijskih manifestacija ( po nekim nutricionistima sa citrusnim voćem se može početi i malo ranije, od 10. meseca ).

Podeli:

Komentari

Strana 10 od 10<<<678910

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA