Saveti pedijatra za bezbedni početak uvođenja nemlečne ishrane

Beba lepo raste i napreduje, vreme je za uvođenje nemlečne hrane. Brojne su dileme i pitanja, a evo nekoliko saveta za lakši početak.

nemlecna ishrana

Foto: Flickr

Majčino mleko je najbolja hrana za bebu

Ništa bolje ne postoji za bebu od maminog mleka i zaista je nemoguće napraviti zamenu! Odavno se zna da je za neposredno zdravlje bebe jer obezbeđuje optimalan rast i razvoje bebe, smanjuje verovatnoću nastanka infekcija u prvoj godini. Idealno je da mama doji bebu do kraja prve godine, a može i kasnije ukoliko želi.

Kravlje mleko ne treba davati bebama u prvoj godini života

Kada mama (na žalost zbog medicinskih indikacija što je veoma retko) privremeno ili stalno ne može da doji bebu –kvalitetne mlečne formule su jedine bezbedno rešenje. Naravno, mlečna formula NIJE zamena za majčino mleko, ali je neuporedivo bolja i bezbednija za bebu od kravljeg mleka.

Prvih četiri do šest meseci je rezervisano samo za dojenje, posle se uvodi nemlečna ishrana

Prvi meseci su rezervisani za ekskluzivnu prirodnu ishranu i to je jedino što je bebi potrebno do uvođenja nemlečne hrane. Sa nemlečnom ishranom treba započeti u periodu izmedju četvrtog i šestog meseca (od sedamnaeste do dvadeset šeste nedelje)  prema preporuci pedijatra koji pregleda dete u savetovalištu. Nemlečna ishrana obuhvata sve grupe namirnica osim majčinog mleka i mlečne formule i ona se postepeno uvodi u ishranu odojčeta.

Podeli:

Komentari

 1. Marija says:

  Jos da dodam, svaki nemlecni obrok dopuni mlekom jer mu vise ne dajem vise od 10,12 kasicica nemlecnog obroka. A uglavnom tu i stane i izbacuje hranu jezikom.

 2. Bana says:

  Dobro veče imam bebu od 5 meseca dojim je. Lepo napreduje ali imam jedan problem uvek kad joj dajem sveže voće dobija neki vid proliva znači pasiranu jabuku i bananu a kad jede tikvu i mrkvu nosić joj bude narandzast??…. i htela bih vas pitati koje mleko proizvedeno u našu državu ima manje toksinna i ona ad mleko ne prihvata u kašicama niti sa keksom….dalije Alpsko Slovensko mleko bezbednije od našeg?! Molim za odgovor i u apred hvala

 3. Natasa Stjepic says:

  Postovani,

  Pre 20ak dana beba je napunila 6 meseci, te smo poceli sa nemlecnom ishranom. Prvih 7-8 dana davali smo samo Milupine zitarice, pa smo onda polako uveli krompir, sargarepu, bundevu i juce tikvicu. Beba malo hoce da jede, malo ne, svaki dan par kasicica uspemo pojesti, sto je skroz u redu. Problem je sto svaku noc ima grceve, boli je stomak, budi se, place, ima gasove. Vrlo malu kolicinu pojede, a velike stomacne probleme ima svaku noc od uvodjenja nemlecne ishrane. Dajem joj Waya probiotik, kao i caj od kima i komoraca. Da li je samo potrebno vreme da se navikne ili treba nesto jos da preduzmemo? Hvala unapred.

  • MojPedijatar says:

   Tako je, potrebno je vreme.
   Ako smatrate da joj kašice prave problem, umanjite količine kašica.

Strana 8 od 8<<<45678

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA