Saveti pedijatra za bezbedni početak uvođenja nemlečne ishrane

Beba lepo raste i napreduje, vreme je za uvođenje nemlečne hrane. Brojne su dileme i pitanja, a evo nekoliko saveta za lakši početak.

Foto: Pixabay

Mora se poštovati bebina individualnost – svaka beba je “priča za sebe”

Reakcija bebe na nemlečnu hranu je zaista  individualna! Jedna beba brzo zavoli pirinač, a drugoj više prija voćna kašica.Neke bebe su probirači, a neke skoro sve rado jedu. Ima beba kojima teško pada odvajanje od mleka, a neke jedva čekaju nemlečne obroke. Strpljivo praćenje reakcije bebe na odredjenu namirnivu je najvažniji vodič za širenje spektra nemlečnih namirnica.

Nema žurbe kad se uvodi nemlečna hrana

Ceo život je pred bebom, pa je vremena za uvođenje nemlečne hrane na pretek. Roditelji treba da budu strpljivi, ako beba okreće glavu i neće nešto da proba, da sačekaju koji dan pa probaju opet. Da ponude istu hranu nekoliko dana za redom kako bi se beba navikla na ukus. Takodje je važno da roditelji znaju da NE treba žuriti sa količinama – neka beba sama odluči koliko će pojesti! Za početak NIJE važan kvantitet (količina) već da se beba nauči na nove ukuse – dakle kvalitet! Jeste ponekad pomalo naporno, ali je strpljenje zaista neizbežan “začin” u ishrani beba (ali i dece u kasnijem periodu života).

Nikad se istovremeno ne uvode dve nove namirnice

Nove namernice se uvode jedna po jedna i u malim količinama, nekoliko kašičica za prvi dan, a količine se postepeno povećavaju. To je dobro poznato pravilo, a da bi se procenila bebina reakcija na neku hranu, uvek treba novu namirnicu uvoditi samu barem tri dana. Nove namirnice se mogu kombinovati sa starim, proverenim, već uvedenim namirnicama, ali NIKAKO dve nove istovremeno.

Podeli:

Komentari

Strana 8 od 8<<<45678

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA