Saveti pedijatra za bezbedni početak uvođenja nemlečne ishrane

Beba lepo raste i napreduje, vreme je za uvođenje nemlečne hrane. Brojne su dileme i pitanja, a evo nekoliko saveta za lakši početak.

Foto: Pexels

Šta se prvo uvodi u ishranu: voće ili žitarice?

Prvo se započinje sa dozvoljenim žitaricama za uzrast u prepodnevnim časovima.  Pirinač i kukuruz se preporučuju prvi u ishrani odojčadi zbog minimalne mogućnosti pojave alergije. Prve žitarice za bebe se mogu davati sa maminim mlekom! Tako beba uz jedan dobro poznat ukus upoznaje još jedan novi, pa to naprosti ide lakše! Zato prve žitarice i treba da budu one koje u sebi NE sadrže formulu i spravljaju se sa maminim mlekom! Još ako su organske žitarice kontrolisanog kvaliteta – NEMA boljeg izbora za prvi nemlečni obrok! Ovo važi u za bebe koje (nažalost) nemaju mamino mleko na raspolaganju – prve žitarice treba spraviti sa mlečnom formulom koju beba poznaje i rado pije. Jutro je dobar deo dana za uvodjenje hrane jer je beba gladna, ali i roditelji imaju vremena da procene reakciju bebe na nemlečnu namirnicu koju je pojela.

Voće i povrće – domaća hrana , kašice od voća i voćni pirei

Voće i povrće se daju sveži ili skuvani, pečeni u rerni, u obliku kompota, ili u formi već pripremljenih voćnih kašica ili pirea adekvatnih za uzrast.  Voće NE treba mešati sa majčinim mlekom u prvim obrocima. Voće (provereno, sezonsko, najbolje organsko ili proverenog kvaliteta) treba davati detetu u početku kao jedini obrok a potom kao užinu.

Meso je najbolji izvor prirodnog gvožđa

Pre nekoliko decenija je žumance bio prvi obrok koji je bebi obezbeđivao gvožđe. Odavno je meso preuzelo primat iz jednog jednostavnog razloga! Pokazalo se da beba lakše koristi gvožđe iz mesa, a sa druge strane alergijski potencijal žumanceta je veći, pa je i rizik od alergije veći. Zato je, posle šest punih meseci, meso glavni faktor normalnog nivoa hemoglobina (i zdravog broj crvenih krvnih zrnaca). Po uvodjenju voća i povrća u ishranu može se započeti sa dodavanjem mesa u obroke, piletine, teletine, junetine, ćuretine…

Podeli:

Komentari

Strana 8 od 8<<<45678

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA