Uvođenje žumanceta u ishranu odojčeta

Različiti su stavovi o samom postupku uvođenja žumanceta, ali se svi slažu da je to jedan dugotrajan proces koji traje 3-4 nedelje jer se žumance kao veliki alergen uvodi postepeno.

Foto: Flickr

Oko 25 dana je dovoljno za uvođenje žumanceta ukoliko se u međuvremenu kod bebe ne pojave alergijske reakcije, a nekada zna da traje mnogo duže ili pak da se i odloži za koji mesec upravo zbog alergijskih reakcija koje ono zna, ne tako retko, da izazove.

Bilo bi dobro da se žumance uvede do kraja prve godine.

Uvođenje se počinje sa osam meseci, postepeno, prvo tri dana osmina, pa koji dan pauza, pa tri dana četvrtina, pa pauza, pa tri dana polovina, pa pauza i na kraju tri dana celo žumance. Svo vreme uvođenja prati se, kao i kod uvođenja ostalih namirnica, da li se pojavljuju neke alergijske reakcije na bebi u vidu osipa po koži i sluzokoži, proliva, povraćanja, crvenila, gušenja i sl. Naravno ukoliko se primete alergijske reakcije obavezno se prestaje davati taj obrok sa žumancetom.

Preporučljivo je uzimati jaja proverenog kvaliteta, najbolje od koka koje čupkaju travu. Pre barenja jaje se najpre opere i onda kuva desetak minuta, dok žumance ne bude tvrdo kuvano. Meko kuvana, tečna i sveža žumanca je opasno davati ne samo bebama nego i deci. Kad se uvede, žumance se daje naizmenično sa mesom (znači ne u istom obroku i ne isti dan), kao i naizmenično sa leguminozama (grašak, pasulj i sl). Celo jaje se uvodi sa godinu dana, a mnogi pedijatri savetuju i kasnije, odnosno tek za drugi rođendan.

Ako se bebi tek uvodi žumance onda je najbolje deo žumanceta koji se daje za taj obrok najpre zgnječiti u manjem delu spremljene kaše kako bi bili sigurni da će beba pojesti svo pripremljeno žumance za taj dan. Ukoliko na primer četvrtinu žumanca izgnječimo u ceo tanjir, a beba pojede samo deo kaše, nikada ne možemo biti sigurni koliko je ona ustvari pojela žumanca, a ta informacija nam je veoma bitna kako bi uvođenje teklo postepeno, a posebno ukoliko se pojavi alergijska reakcija.

Recept pogodan za kombinovanje sa žumancetom možete videti ovde 

Uvođenje žumanceta bebi Marti koje je između ostalog u potpunosti predstavljeno u knjizi Kuvarski dnevnik bebe Marte trajalo je 22 dana bez pojave bilo kojeg vida alergijske reakcije tokom ovog procesa.

(Deo i recept iz knjige Kuvarski dnevnik bebe Marte, priručnika o uvođenju čvrste hrane i uobročavanju odojčeta)

Autor: Martina mama, dr med. Marija Mandić, majka troje dece koja je svoje znanje i iskustvo ovim putem želela da podeli sa drugim mamama i tako im olakša period uvođenja čvrste hrane.

Telefon: 063-593-068, 024-524-844  Fb: www.facebook.com/kuvarskidnevnikbebemarte   Mail:  KuvarskiDnevnikBebeMarte@gmail.com

Podeli:

Komentari

 1. SANJA says:

  Sta podrazumeva pauzu od par dana izmedju uvođenja osmine četvrtine…… Žumanceta!Hvala

 2. Kuvarski dnevnik bebe Marte says:

  Poštovana, to je pauza od dva tri dana ili koji dan više kako bi se videlo ima li reakcije na zumance, i kako bi se u medjuvremenu uvela jos neka nova namirnica.

 3. marija says:

  Kako cu onda znati da li je alergija na zumance ili tu drugu hranu koju uvedemo u toj pauzi od dva tri dana,izvinite ali nema logike.

  • MojPedijatar says:

   Nikada se ne uvode dve nove namirnice istovremeno.

  • Antoaneta says:

   Slazem se sa Marijom, ako 25 dana (?!) uvodim zumance to znaci da nista drugo ne uvedem 25 dana? Takodje deluje mi neverovatno da se za belance ceka do druge godine? Zivim u inostranstvu i moja doktorka mi je pre neki dan rekla da osmemesecnoj bebi slobodno napravim kajganu, tako da sam u velikoj dilemi. Ovde kazu da najnovija istrazivanja pokazuju da se ne treba odlagati sa alergenima.

   • Kuvarski dnevnik bebe Marte says:

    Stavovi se menjaju. Do nedavno se gluten uvodio sa 7-8meseci, sada se daje medju prvim žitaricama jer je naučno dokazano da se na taj način smanjuje mogućnost nastanka Celijakije. O belancetu još nisu doneti takvi slični stavovu, naučno potkrepljeni, nego se verovatno stvari generalizuju. S druge strane kako da napravite kajganu, tj.kako da dete žvače kajganu sa 8 meseci? Ako se već odlučite na taj potez onda bar obarite celo jaje i izrendajte ga u povrtnu kašu, bebi će biti ukusnije

  • Kuvarski dnevnik bebe Marte says:

   Bebu svakako pratite. Od novih namirnica uvodite u pauzi neke manje alergogene, npr. Bundevu, breskvu, kajsiju, zavisi čega je sezona. Ako se i tako javi alergijska reakcija vi obustavljate novu namirnicu, napravite pauzu, i ceo proces uvodjenja žumanceta ali i drugih namirnica ide sporije jer to može da bude znak da je beba sklona alergijama. Ukoliko se pojavi bilo kakva alergijska reakcija na Vama je da se javite pedijatru koji će najpre proceniti da li je navedena reakcija uistinu alergijska i onda ćete dobiti preporuke šta i kako dalje.

 4. Tamara says:

  Hvala Vam na odgovoru.Jasno mi je zbog cega moj komentar nije objavljen,verujem da nece biti ni ovaj.Moram da se ne slozim sa Vama opet.Zasto eksperimentisati sa bebom,zar nije bolje dok uvodjenje traje zumance kombinovati sa vec uvedenim namirnicama?Nove namirnice nece pobeci,mogu da sacekaju da se zavrsi uvodjenje zumanceta.Tako bi 100% bili sigurni od cega je doslo do reakcije.Oprostite sto sam dozvolila sebi da kao laik sumnjam u Vase znanje I zvanje ali molim Vas da kada dajete odg. imate u vidu da mnogo mama cita ove savete I drzi ih se bas takvih kakvi jesu.

  • Kuvarski dnevnik bebe Marte says:

   Poštovana Tamara, to što predlažete je sasvim izvodljivo s tim da beba do tada mora imati u ishranu uveden dovoljan broj namirnica kako bi u naredna 22 dana koliko traje uvođenje žumanceta moglo imati uravnoteženu i raznovrsnu ishranu.

 5. Sanja says:

  Izvinite sto upadam ali stvarno ne vidim svrhu tako dugog uvodjenja zumanceta.Dete ako je alergicno odmah ce to pokazati zar ne??Zivim u inostranstvu i nas pedijatar je rekao da slobodno bebi odmah uvedem celo jaje kao sto rece Antoaneta napravim kajganu.Ima 8 Meseci i tako sam i uradila.Pojede 2 cela jaja muckana za dorucak

 6. Sara Lakic says:

  Zasto nije dobro kombinovati meso i žumance isti dan? Hvala unapred

 7. Bojana says:

  Do kada se ne sme zumance i meso davati istog dana, do detetovih godinu dana ili…?
  Hvala unapred.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA