Prolećni šareniš u vašem tanjiru+recepti

U proleće se najviše konzumiraju blitva, spanać, kelj, tikvice… Neka ovo povrće predstavlja osnov vaše ishrane u tom periodu, a vi uživajte u neodoljivoj vitalnosti zeleniša tokom svakog obroka.

Prolećna supa

Potrebne namirnice:

– pola kilograma svežeg graška

– 2 struka mladog crnog luka

– 2 šolje pileće supe

– šolja mleka

– malo soli i bibera

– rendana šargarepa za ukrašavanje

– malo narendanog muskatnog oraha

Priprema:

Grašak, iseckan mlad luk i supu stavite da provri. Potom smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte deset minuta. Prohladite, izblendirajte, dodajte mleko, so i biber. Ohladite u frižideru. Kada sipate u tanjir, dodajte sveže izrendanu šargarepu i malo muskatnog oraha.

čorbaProlećna čorba

Potrebno je:

– 2-3 kašičice butera

– 2 struka mladog crnog luka, iseckanog

– 2 mlade šargarepe isečene na tanke kolutove

– 2 šolje svežeg graška

– 6 šolja juneće supe

– nekoliko stabljika špargli, isečenih na delove veličine 2-3 cm

– kašika svežih listova celera

 

Priprema:

Zagrejati buter u šerpi. Staviti luk i šargarepu, prodinstati nekoliko minuta. Dodati grašak, špargle i celerov list, pa još kratko prodinstati. Za to vreme skuvati  supu od junetine, sipati u povrće, poklopiti šerpu i kuvati 15-20 minuta.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA