Prolećni šareniš u vašem tanjiru+recepti

U proleće se najviše konzumiraju blitva, spanać, kelj, tikvice… Neka ovo povrće predstavlja osnov vaše ishrane u tom periodu, a vi uživajte u neodoljivoj vitalnosti zeleniša tokom svakog obroka.

Prolećni rižoto

Potrebno je:

– litar ipo pileće supe

– 20 g butera

– kašika maslinovog ulja

– 2 tanja praziluka, sitno iseckana

– 2 struka mladog crnog luka

– 2 češnja belog luka

– 200 g pirinča

– 250 g mladog graška

– 200 g graška šećerca

– šolja mleka

– četvrtina šolje parmezana

Priprema:

Na buteru i maslinovom ulju izdinstati mlad crni luk, praziluk i beli luk. Dodati grašak i pirinač, prodinstati, postepeno dolivati supu. Kada pirinač omekša (posle 25-30 minuta), dodati mleko, još kratko prokuvati i posuti parmezanom.

Prolećni đuveč

Potrebno je:

– šolja integralnog pirinča

– 2 šolje čorbe od povrća

– kašika maslinovog ulja

– 2 struka mladog belog luka

– 2 struka mladog crnog luka

– crvena paprika, isečena

– zelena paprika, isečena

– pola šolje isečenih šampinjona

– šolja isečenih špargli (po 2 cm)

– šolja graška

– šolja spanaća, obarenog i isečenog

– trećina šolje isečenih crnih maslinki

– malo soli i bibera

– manja tegla ili konzerva paradajza u sosu

Priprema:

Pomešati pirinač i čorbu od povrća, pustiti da proključa. Potom smanjiti temperaturu i kuvati oko 40 minuta. Zagrejati rernu na 200 stepeni. Kad je pirinač kuvan, zagrejati ulje u tiganju pa dodati luk, paprike, šampinjone, šparglu, spanać, maslinke, so i biber. Dinstati oko pet minuta, dok špargle ne omekšaju. Dodati pirinač i paradajz, pa premestiti u posudu u kojoj će se peći, i staviti u rernu. Peći oko deset minuta.

Salata od  špargli i pečenih paprika

Potrebno je:

– pola kilograma špargli

– šolja isečenih crvenih pečenih paprika

– 2 kašike maslinovog ulja

– 2 kašike limunovog soka

– kašika sirćeta

– kašika iseckanog svežeg peršuna

– kašika iseckane sveže mirođije

– malo soli i bibera

Priprema:

Špargle očistiti i iseći na parčiće od po 2-3 centimetra. U ključaloj vodi obariti dok ne omekšaju, ocediti, isprati hladnom vodom. Staviti ih u činiju za salatu, dodati paprike. Pomešati ostale sastojke i preliti preko povrća. Rashladiti pre služenja.

Salata od špargli sa orasima

Potrebno je:

– pakovanje makarona

– 250 g špargli isečenih na parčiće od 2 cm

– 120 g mocarele

– srednji paradajz, isečen

– 250 g šampinjona

– pola šolje seckanih oraha

– četvrtina šolje maslinovog ulja

– četvrtina šolje balzamskog sirćeta

Priprema:

Skuvati makarone, ocediti ih. U ključaloj vodi obariti špargle dok ne omekšaju. Ocediti ih i isprati hladnom vodom. Vratiti u šerpu sa makaronima. Dodati sir, šampinjone, paradajz i orahe. U činiji pomešati ulje i sirće i preliti preko salate.

Prim dr med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista

Izvor: Yumama.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA

five × 5 =