Infektivna mononukleoza

Infektivna mononukleoza je jedna od bolesti koja izaziva mnogo pažnje, ali ponekad i panični strah kod roditelja. Zato smo rešili da vam je «približimo».

Foto: Pixabay

 • Ko je izazivač i kako se prenosi?

Prouzrokovač mononukleoze je virus iz grupe Herpes virusa (Epstein-Barr virus ili, skraćeno, EBV). Za prelaz virusa sa obolelog na zdravo dete je potreban «blizak» kontakt. Ponekad se ova bolest naziva «bolest poljupca», što je adekvatan nadimak, imajući u vidu da je neophodan poveliki broj virusa da bi se dete zarazilo. Kako su deca često u bliskom kontaktu u kolektivu, virus se relativno lako prenosi, pa nisu retke ni manje epidemije. Virus se prvobitno nastanjuje u sluzokoži gornjih respiratornih puteva, gde se razmnožava. Potom se širi u lokalne limfne čvorove, a kasnije po celom organizmu – putem krvi.

 • Koliko traje inkubacija?

Inkubacija – vreme od ulaska virusa u organizam do prvih simptoma infekcije, traje dugo: trideset do pedeset dana. Zato je teško ući u trag početku lanca infekcije. Jer dete, koje je izvor zaraze, može da bude uveliko zdravo pre pojave simptoma bolesti kod druge, zaražene dece. Imajući u vidu činjenicu da je ipak potrebna veća količina virusa za širenje zaraze, nema velikih epidemija infektivne mononukleoze.

 • Kako se bolest ispoljava?

Postoji malo kliničko pravilo za mononukleozu – što je dete manje, slabije su izraženi simptomi i znaci bolesti.

U prvim godinama života, infektivna mononukleoza se manifestuje kao obična infekcija gornjih respiratornih puteva: nos curka, grlo je crveno – ponekad sa beličastim naslagama, uz uvećane vratne limfne čvorove. Često bolest traje nekoliko dana i prođe, a da roditelji i ne znaju da je dete preležalo infektivnu mononukleozu.

Kod starije dece, klinička slika ove bolesti je teža. Mononukleoza najčešće počinje nekarakterističnim tegobama: slabost, glavobolja, mučnina, a posle par dana se javlja visoka telesna temperatura, bol u grlu, uvećanje krajnika – koji su obloženi beličastim naslagama. Na vratu se najčešće uočavaju uvećani limfni čvorovi, koji su često bolni.

Pedijatar će pažljivo da ispipa trbuh, jer svako drugo dete sa infektivnom mononukleozom ima uvećanu slezinu, a kod 10-20 odsto dece je uvećana jetra.

 • Kako se postavlja dijagoza infektivne mononukleoze?

Podeli:

Komentari

 1. Vuk says:

  Postovani,

  Vec mesecima me muci osip koji se javlja prilikom boravka napolju, i samo u tim uslovima. Posto mi je povisen AST i iznosi 60, ALT je na granici, tako vec mesecima radili smo viruse, bakterije itd.
  IgG na EBV je 2,36, IgG HSV 139,1 i CMV IgG 21.0.
  Ranijih godina sam imao uvecane i bezbolne limfne zlezde.
  Pitanje, da li postoji mogucnost postojanja mononukleoze…

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda se ovo NE može proceniti, ali je jasno da sada nije aktuelna mononukleoza.

 2. Anita says:

  Postovani, dete 5god od juce na vratu ima obostrano uveane limfne cvorove velicine jajeta, bez temerature,veseo, dobrog osteg stanja. Cuje se prisustvo obilnog sekreta. Pije vec 7 dana sinacilin sirup, zbog brisa grla-beta hem.strept.grupa A. Danas uradjeni nalaz IgM EBV granicne vrednosti, IgG EBV pozitivan 26,4 ( pozitivan>22 RU/ml), krvna slika AST 58 (0-52), ALT 57(0-39), LDH 537(0-314), Limfociti 7,9(2-7.8), Monociti 2(0-1.3), Neutrofilni granulociti 20,9%(40-60),ostali parametri crp,sedimentacija,eritrociti,hemoglobin,hematokrit,leukociti u granicama normale.
  Molim za Vase misljenje.
  Unapred hvala.

 3. Samir says:

  Postovani,
  Moja kcerkica od 4.5 godina imala je stomatitis i laksu upalu grla i posle nalaza zatrazen je nalaz za virus epstein barr koji smo upravo dobili.ali su nalazi jako losi –
  Epstein barr IgM 178.50 normalno 25
  Epstein barr IgG 294.30 normalno 25
  inace posle krace hospitalizacije su ostale vrednosti sanirane solidno a i dete se odlicno oseca i bice .pregled jetre nije utvrdjeno povecanje ni ostecenje.bice ponovljen nalaz na virus ali bi vas zamolio za savet u vezi tog prvog nalaza koji mi izgleda zastrasujuce .
  Hvala

 4. Vladimir Srajer says:

  Sin mi je pocetkom Decembra prelezao gnojnu anginu pracenu tempraturom od 37 do 39. Grlo mu je bilo zatvoreno i tesko je gutao. Ultrazvuk je pokazao uvecenje slezine. Posle 7 dana i terapije koju je dobio nestaju svi gore spomenuti simptomi a kontrola abdomena ultrazvukum posle nekih dvadeset dana od bolesti je pokazala da se slezina vratila na normalu. Ne oseca nikakvu malaksavost niti posledice bolesti, normalno jede.
  Medjutim analiza krvi je pokazala da je pozitivan na viruse mononukleoze i to Epstain Barr virus IgM – 1,8 , Adeno virus IgG-At-5,4 , Adenon virus IgM-At-0,91.
  Sin mi ima 20 godina (195 cm-85 kg), aktivni je sportista koji redovno trenira kosarku pa nas interesuje kada moze da se vrati treninzima ? Od prestanka gore spomenutih simptoma do sada je proslo tri nedelje a citao sam da su se neke sportisti posle pet nedelja vratili treningu. Od ceka to zavisi ?

 5. mama says:

  poštovanje, imam sina od 7 godina i kako je krenuo u skolu od septembra mjeseca uvijek je bolestan i na antibioticima svaki mjesec prehlada temepratura i kasalj i grlo . pocetkom ove godine dijete se izasulo po cijelom tijelu i svrbi ga onda dobio blagu temperaturu 37,4 da bi otisli kod svoje pedijatrice dala nam cefalekisn sirup b kompleks flixiotide sprej i probiotik. i da uradimo nalaz posto nas je zadesio vikend nismu odma uradili nalaze nego poslije dva dana terapije . nalazi su slijedeci
  SE 56/84
  WBC 7,3
  RBC 4,67
  HGB 13,1
  MCH 82
  MCHC 34,2
  PLT 325
  LYM 9,5
  MXD 12,2
  NEUT 78,3
  LYM 0,7
  MXD 0,9
  NEUT 5,7
  RDW 40,1
  GLUKOZA 5,4
  ALT 78,4
  AST 46,6
  CREATIN 45,3
  UREA 2,08
  URIN
  BOJA ŽUTA
  IZGLED ZAMUĆEN
  PROTEINI SLAB TRAG
  LEUKOCITI 3-4
  ERITROCITI 1,-3
  BAKTERIJE NEŠTO
  EPITELRIJEDAK
  MALO CA OKSATA

  To su rezultati nalaza. kad sam pitala dr za ove povišene jetrene enzime i sedimentaciju samo je rekla da je u okviru ove infekcije i nista više. Da li trebam raditi jos kakve pretrage , brine me ova sedimentacija a i jetra . sad je dijete bolje malo ga koza svrbi i ima pomalo se primjeti osip. limfni cvorovi su i dalje oteceni na vratu i preponama i koza mu je izuzetno suha i jos sam primjetila po jeziku neke tackice izrazene . hvala unaprijed . zabrinuta mama

 6. Ivana says:

  Postovani,
  Moja cerka je od kraja juna imala mononukleozu. Postupala je po savetima lekara (mirovanje….) Sada, nakon skoro dva meseca ks sa transaminazama i bilirubinom je u redu. UZ – jetra i slezina nisu uvecane. Antitela EB igm se spustaju i moguce je da vise nije ni zarazna. Trebalo bi da ponovi analize za par dana. Pitanje je, kada ce smeti da pocne da trenira?
  Pozdrav

 7. Ognjen says:

  Imam jedno pitanje imao sam povisenu temp od 24og avgusta do pre 7 dana ustanovili su mi mononukleozu Pre 12 dana i poslednjih par dana se osecam bolje i isao sam na kvantnu medicinu. Pa imam pitanje za koliko bih mogao da krenem da se vidjam sa devojkom?

Strana 44 od 45<<<4142434445>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA