Infektivna mononukleoza

Infektivna mononukleoza je jedna od bolesti koja izaziva mnogo pažnje, ali ponekad i panični strah kod roditelja. Zato smo rešili da vam je «približimo».

Nema pravog leka koji će da eliminiše virus koji je uzrok bolesti!

Zato se preduzima takozvana simptomatska terapija: obara se temperatura, dete mora da odleži – nema izlaska i šetnje, a potrebna je «lagana» hrana sa dosta tečnosti.

Retko je potrebno da se dete smesti u bolnicu – to je neophodno u slučaju teških formi bolesti (srećom, izuzetno su retke), kada dete nije u stanju da normalno jede i pije, niti da uzima lekove za snižavanje temperature, ili ako je opšte stanje deteta izuzetno teško.

 • Da li su potrebni antibiotici?

Infektivna mononukleoza je, dakle, virusno oboljenje, pa se ne leči antibioticima. Ipak, antibiotici se često daju «napamet» – što je, naravno, pogrešno. Obično se visoka temperatura i naslage na krajnicima shvate kao angina, pa se započne sa davanjem antibiotika. Kao po pravilu, daje se neki od uobičajenih penicilinskih antibiotika za oralnu primenu (ampicilin, amoksicilin…). Interesantno je da preko 80 odsto dece sa infektivnom mononukleozom dobije osip po koži posle davanja polusintetskih penicilinskih preparata (a oni se najviše i koriste u pedijatriji – ampicilin i amoksicilin). To nije alergijska reakcija na penicilinske antibiotike, već jedna od karakteristika bolesti. Ovo je još jedan od dobrih razloga da se ne započinje antibiotska terapija napamet. Jer, najveći broj mališana koji dobiju ovaj osip, a imaju mononukleozu, pogrešno se proglasi alergičnim na penicilinske antibiotike.

Ako lekar sumnja da se uz virusnu bolest možda «zapatila» neka od bakterija u grlu (što se dešava kod mononukleoze), uzeće bris ždrela, koji će pokazati da li dete ima pridruženu bakterijsku infekciju. Ako se pronađe neka od bakterija, leči se «običnim» penicilinskim preparatima za oralnu upotrebu (Cliacil, Bimepen), koji ne uzrokuju osip kod dece sa infektivnom mononukleozom.

 • Kada dete može da se vrati normalnim fizičkim aktivnostima?

Tu se «lome koplja» među pedijatrima koji se bave ovim problemom, ali većina smatra da je bar četiri do šest nedelja posle potpunog izlečenja dovoljno da se dete vrati «u akciju». Ovo važi za nekomplikovanu infektivnu mononukleozu – dakle, za ogromnu većinu dece.

Ako se deca aktivno bave sportom (kompetitivni sport), PRE povratka na teren je neophodan pregled pedijatra koji se bavi decom sportistima. Potom se daje «zeleno svetlo» za nastavak treninga. Naravno, posle najmanje četiri do šest nedelja pauze!

Većina roditelja je čula da je infektivna mononukleoza «gadna i opasna» bolest. Srećom, kod najvećeg broja dece prolazi posle desetak do petnaest dana, i ne ostavlja posledice. Odmaranje, lagana hrana, uz strpljenje deteta i roditelja je skoro uvek dovoljno za izlečenje. Kontrola pedijatra je obavezna, baš kao i stručna potvrda da je dete ozdravilo i spremno za nastavak uobičajenih aktivnosti.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Vladimir says:

  Postovani sin od 8 godina u poslednje vreme ima bolove u stomaku.Ultrazvuk je pokazao da ima uvećanu slezinu i da je žučna kesa malo presavijena.Analize krvi su dobre.Molim za odgovor

 2. Tanja says:

  Ćerka mi ima potvrdjenu mononukleozu . Prvi test je bio negativan drugi put pozitivan . Rezultati krvi posle nedelju dana skoro ne promenjeni AST 298,ALT 376,yGT 142,LDH1207 .UZ slezina 139 posle nedelju dana 127.Kada mozemo da ocekujemo pad AST ,ALT,YGT,LDH. Pila roacutan dok joj nismo izvadili krv i videli rezultate. Da li je moguce da i roacutan ima udela u ovome? Hvala unapred!

 3. Tatjana Dikić says:

  Poštovani, dete 12 god, mononukleoza u opserv. Test negativan, nema antitela. KS i biohemija karakteristične za EBV. Temp do 39,8C, 8 dana, ospa na levoj butini. Drugo dete 14 god identična ospa, 5.dan, ali u lokaliteta po celom telu: leva i desna butina, donji deo leđa, ruke sa unutrašnje strane iznad šaka, bez drugih znakova bolesti. Da li bi i ovo mogao da bude EBV? Hvala.

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda deteta i uvida u analize nije moguće dati mišljenje.
   Tokom leta su uobičajene infekcije koje baš tako izgledaju i najčešče ih izazivaju Enterovirusi.
   Molimo Vas da ubuduće za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA – https://www.mojpedijatar.co.rs/pitajte-pedijatra

 4. Srecko says:

  Zbog nalaza krvi uradjen antitela na EBV i igg je pozitivan a igm negativan. Imao sam samo kasajl umor i bol u grlu koji nije bio jak. Posle tri meseca i dalje je jezik beo sa crvenim tackicama da li to ima veze saEBV.

 5. Ivana says:

  Postovani, dete od 18 meseci je imao mononukleozu i danas, posle 3 meseca od bolesti i dalje ima uvecanu slezinu cak i vise nego sto je bila u momentu infekcije. Limfni cvorovi na vratu su takodje uvecani. Za mesec dana ponovo radimo sve nalaze i uz vrata i abdomena kao i razmaz krvi ali me interesuje koliko je vremena potrebno da se slezina vrati u normalu

Strana 45 od 45<<<4142434445

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA