Infektivna mononukleoza

Infektivna mononukleoza je jedna od bolesti koja izaziva mnogo pažnje, ali ponekad i panični strah kod roditelja. Zato smo rešili da vam je «približimo».

«Osnovana sumnja» na infektivnu mononukleozu proističe iz karakterističnog toka bolesti, odnosno simptoma i znakova koje smo opisali. Konačna dijagnoza se postavlja posle krvne slike i pojedinih biohemijskih ispitivanja. Za sve to ne treba više od par dana. U krvnoj slici se nalaze ćelije koje su prilično karakteristične, a kada se uzme «krv iz vene», dijagnoza se potvrđuje pronalaskom «traga» virusa prouzrokovača mononukleoze u krvi (otkrivaju se antitela na EB virus).

 • Koliko bolest traje?

Trajanje ove bolesti je individualno – od par nedelja do mesec dana. To zavisi od imunološke (odbrambene) sposobnosti dečjeg organizma, ali i od uzrasta deteta. Retke su infektivne mononukleoze koje traju duže od četiri nedelje – tada se obično bolest iskomplikovala.

 • Kakve komplikacije mogu da se jave?

Virus koji izaziva infektivnu mononukleozu – cirkuliše kroz celo telo, a naročito voli da se «uvali» u limfno tkivo, koga ima u skoro svakom delu dečjeg organizma. Skoro uvek je prisutna blaga forma «upale» jetrinog tkiva, što je praćeno porastom enzima koji se nalaze u jetrinim ćelijama. Ovo, zapravo, i nije komplikacija, već deo bolesti. Pravi hepatitis je (srećom) veoma redak.

Izuzetno retko, virus može da napadne srce, kada se javlja miokarditis. Tada dete iznenada postaje malaksalo, izgleda veoma loše, pa se brzo stiže kod lekara. Ovo se zaista retko dešava, a komplikacije na nervnom sistemu su, srećom, još ređe.

 • Kako se leči?

Podeli:

Komentari

 1. Vladimir says:

  Postovani sin od 8 godina u poslednje vreme ima bolove u stomaku.Ultrazvuk je pokazao da ima uvećanu slezinu i da je žučna kesa malo presavijena.Analize krvi su dobre.Molim za odgovor

 2. Tanja says:

  Ćerka mi ima potvrdjenu mononukleozu . Prvi test je bio negativan drugi put pozitivan . Rezultati krvi posle nedelju dana skoro ne promenjeni AST 298,ALT 376,yGT 142,LDH1207 .UZ slezina 139 posle nedelju dana 127.Kada mozemo da ocekujemo pad AST ,ALT,YGT,LDH. Pila roacutan dok joj nismo izvadili krv i videli rezultate. Da li je moguce da i roacutan ima udela u ovome? Hvala unapred!

 3. Tatjana Dikić says:

  Poštovani, dete 12 god, mononukleoza u opserv. Test negativan, nema antitela. KS i biohemija karakteristične za EBV. Temp do 39,8C, 8 dana, ospa na levoj butini. Drugo dete 14 god identična ospa, 5.dan, ali u lokaliteta po celom telu: leva i desna butina, donji deo leđa, ruke sa unutrašnje strane iznad šaka, bez drugih znakova bolesti. Da li bi i ovo mogao da bude EBV? Hvala.

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda deteta i uvida u analize nije moguće dati mišljenje.
   Tokom leta su uobičajene infekcije koje baš tako izgledaju i najčešče ih izazivaju Enterovirusi.
   Molimo Vas da ubuduće za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA – https://www.mojpedijatar.co.rs/pitajte-pedijatra

 4. Srecko says:

  Zbog nalaza krvi uradjen antitela na EBV i igg je pozitivan a igm negativan. Imao sam samo kasajl umor i bol u grlu koji nije bio jak. Posle tri meseca i dalje je jezik beo sa crvenim tackicama da li to ima veze saEBV.

 5. Ivana says:

  Postovani, dete od 18 meseci je imao mononukleozu i danas, posle 3 meseca od bolesti i dalje ima uvecanu slezinu cak i vise nego sto je bila u momentu infekcije. Limfni cvorovi na vratu su takodje uvecani. Za mesec dana ponovo radimo sve nalaze i uz vrata i abdomena kao i razmaz krvi ali me interesuje koliko je vremena potrebno da se slezina vrati u normalu

Strana 45 od 45<<<4142434445

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA