Infektivna mononukleoza

Infektivna mononukleoza je jedna od bolesti koja izaziva mnogo pažnje, ali ponekad i panični strah kod roditelja. Zato smo rešili da vam je «približimo».

«Osnovana sumnja» na infektivnu mononukleozu proističe iz karakterističnog toka bolesti, odnosno simptoma i znakova koje smo opisali. Konačna dijagnoza se postavlja posle krvne slike i pojedinih biohemijskih ispitivanja. Za sve to ne treba više od par dana. U krvnoj slici se nalaze ćelije koje su prilično karakteristične, a kada se uzme «krv iz vene», dijagnoza se potvrđuje pronalaskom «traga» virusa prouzrokovača mononukleoze u krvi (otkrivaju se antitela na EB virus).

 • Koliko bolest traje?

Trajanje ove bolesti je individualno – od par nedelja do mesec dana. To zavisi od imunološke (odbrambene) sposobnosti dečjeg organizma, ali i od uzrasta deteta. Retke su infektivne mononukleoze koje traju duže od četiri nedelje – tada se obično bolest iskomplikovala.

 • Kakve komplikacije mogu da se jave?

Virus koji izaziva infektivnu mononukleozu – cirkuliše kroz celo telo, a naročito voli da se «uvali» u limfno tkivo, koga ima u skoro svakom delu dečjeg organizma. Skoro uvek je prisutna blaga forma «upale» jetrinog tkiva, što je praćeno porastom enzima koji se nalaze u jetrinim ćelijama. Ovo, zapravo, i nije komplikacija, već deo bolesti. Pravi hepatitis je (srećom) veoma redak.

Izuzetno retko, virus može da napadne srce, kada se javlja miokarditis. Tada dete iznenada postaje malaksalo, izgleda veoma loše, pa se brzo stiže kod lekara. Ovo se zaista retko dešava, a komplikacije na nervnom sistemu su, srećom, još ređe.

 • Kako se leči?
Podeli:

Komentari

 1. Postovani,

  Vec mesecima me muci osip koji se javlja prilikom boravka napolju, i samo u tim uslovima. Posto mi je povisen AST i iznosi 60, ALT je na granici, tako vec mesecima radili smo viruse, bakterije itd.
  IgG na EBV je 2,36, IgG HSV 139,1 i CMV IgG 21.0.
  Ranijih godina sam imao uvecane i bezbolne limfne zlezde.
  Pitanje, da li postoji mogucnost postojanja mononukleoze…

  Odgovori na komentar
 2. Postovani, dete 5god od juce na vratu ima obostrano uveane limfne cvorove velicine jajeta, bez temerature,veseo, dobrog osteg stanja. Cuje se prisustvo obilnog sekreta. Pije vec 7 dana sinacilin sirup, zbog brisa grla-beta hem.strept.grupa A. Danas uradjeni nalaz IgM EBV granicne vrednosti, IgG EBV pozitivan 26,4 ( pozitivan>22 RU/ml), krvna slika AST 58 (0-52), ALT 57(0-39), LDH 537(0-314), Limfociti 7,9(2-7.8), Monociti 2(0-1.3), Neutrofilni granulociti 20,9%(40-60),ostali parametri crp,sedimentacija,eritrociti,hemoglobin,hematokrit,leukociti u granicama normale.
  Molim za Vase misljenje.
  Unapred hvala.

  Odgovori na komentar
 3. Postovani,
  Moja kcerkica od 4.5 godina imala je stomatitis i laksu upalu grla i posle nalaza zatrazen je nalaz za virus epstein barr koji smo upravo dobili.ali su nalazi jako losi –
  Epstein barr IgM 178.50 normalno 25
  Epstein barr IgG 294.30 normalno 25
  inace posle krace hospitalizacije su ostale vrednosti sanirane solidno a i dete se odlicno oseca i bice .pregled jetre nije utvrdjeno povecanje ni ostecenje.bice ponovljen nalaz na virus ali bi vas zamolio za savet u vezi tog prvog nalaza koji mi izgleda zastrasujuce .
  Hvala

  Odgovori na komentar
 4. Vladimir Srajer 26.12.2018 u 14:06

  Sin mi je pocetkom Decembra prelezao gnojnu anginu pracenu tempraturom od 37 do 39. Grlo mu je bilo zatvoreno i tesko je gutao. Ultrazvuk je pokazao uvecenje slezine. Posle 7 dana i terapije koju je dobio nestaju svi gore spomenuti simptomi a kontrola abdomena ultrazvukum posle nekih dvadeset dana od bolesti je pokazala da se slezina vratila na normalu. Ne oseca nikakvu malaksavost niti posledice bolesti, normalno jede.
  Medjutim analiza krvi je pokazala da je pozitivan na viruse mononukleoze i to Epstain Barr virus IgM – 1,8 , Adeno virus IgG-At-5,4 , Adenon virus IgM-At-0,91.
  Sin mi ima 20 godina (195 cm-85 kg), aktivni je sportista koji redovno trenira kosarku pa nas interesuje kada moze da se vrati treninzima ? Od prestanka gore spomenutih simptoma do sada je proslo tri nedelje a citao sam da su se neke sportisti posle pet nedelja vratili treningu. Od ceka to zavisi ?

  Odgovori na komentar
 5. poštovanje, imam sina od 7 godina i kako je krenuo u skolu od septembra mjeseca uvijek je bolestan i na antibioticima svaki mjesec prehlada temepratura i kasalj i grlo . pocetkom ove godine dijete se izasulo po cijelom tijelu i svrbi ga onda dobio blagu temperaturu 37,4 da bi otisli kod svoje pedijatrice dala nam cefalekisn sirup b kompleks flixiotide sprej i probiotik. i da uradimo nalaz posto nas je zadesio vikend nismu odma uradili nalaze nego poslije dva dana terapije . nalazi su slijedeci
  SE 56/84
  WBC 7,3
  RBC 4,67
  HGB 13,1
  MCH 82
  MCHC 34,2
  PLT 325
  LYM 9,5
  MXD 12,2
  NEUT 78,3
  LYM 0,7
  MXD 0,9
  NEUT 5,7
  RDW 40,1
  GLUKOZA 5,4
  ALT 78,4
  AST 46,6
  CREATIN 45,3
  UREA 2,08
  URIN
  BOJA ŽUTA
  IZGLED ZAMUĆEN
  PROTEINI SLAB TRAG
  LEUKOCITI 3-4
  ERITROCITI 1,-3
  BAKTERIJE NEŠTO
  EPITELRIJEDAK
  MALO CA OKSATA

  To su rezultati nalaza. kad sam pitala dr za ove povišene jetrene enzime i sedimentaciju samo je rekla da je u okviru ove infekcije i nista više. Da li trebam raditi jos kakve pretrage , brine me ova sedimentacija a i jetra . sad je dijete bolje malo ga koza svrbi i ima pomalo se primjeti osip. limfni cvorovi su i dalje oteceni na vratu i preponama i koza mu je izuzetno suha i jos sam primjetila po jeziku neke tackice izrazene . hvala unaprijed . zabrinuta mama

  Odgovori na komentar
Strana 44 od 44<<<4041424344

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA