Infektivna mononukleoza

Infektivna mononukleoza je jedna od bolesti koja izaziva mnogo pažnje, ali ponekad i panični strah kod roditelja. Zato smo rešili da vam je «približimo».

Foto: Pixabay

 • Ko je izazivač i kako se prenosi?

Prouzrokovač mononukleoze je virus iz grupe Herpes virusa (Epstein-Barr virus ili, skraćeno, EBV). Za prelaz virusa sa obolelog na zdravo dete je potreban «blizak» kontakt. Ponekad se ova bolest naziva «bolest poljupca», što je adekvatan nadimak, imajući u vidu da je neophodan poveliki broj virusa da bi se dete zarazilo. Kako su deca često u bliskom kontaktu u kolektivu, virus se relativno lako prenosi, pa nisu retke ni manje epidemije. Virus se prvobitno nastanjuje u sluzokoži gornjih respiratornih puteva, gde se razmnožava. Potom se širi u lokalne limfne čvorove, a kasnije po celom organizmu – putem krvi.

 • Koliko traje inkubacija?

Inkubacija – vreme od ulaska virusa u organizam do prvih simptoma infekcije, traje dugo: trideset do pedeset dana. Zato je teško ući u trag početku lanca infekcije. Jer dete, koje je izvor zaraze, može da bude uveliko zdravo pre pojave simptoma bolesti kod druge, zaražene dece. Imajući u vidu činjenicu da je ipak potrebna veća količina virusa za širenje zaraze, nema velikih epidemija infektivne mononukleoze.

 • Kako se bolest ispoljava?

Postoji malo kliničko pravilo za mononukleozu – što je dete manje, slabije su izraženi simptomi i znaci bolesti.

U prvim godinama života, infektivna mononukleoza se manifestuje kao obična infekcija gornjih respiratornih puteva: nos curka, grlo je crveno – ponekad sa beličastim naslagama, uz uvećane vratne limfne čvorove. Često bolest traje nekoliko dana i prođe, a da roditelji i ne znaju da je dete preležalo infektivnu mononukleozu.

Kod starije dece, klinička slika ove bolesti je teža. Mononukleoza najčešće počinje nekarakterističnim tegobama: slabost, glavobolja, mučnina, a posle par dana se javlja visoka telesna temperatura, bol u grlu, uvećanje krajnika – koji su obloženi beličastim naslagama. Na vratu se najčešće uočavaju uvećani limfni čvorovi, koji su često bolni.

Pedijatar će pažljivo da ispipa trbuh, jer svako drugo dete sa infektivnom mononukleozom ima uvećanu slezinu, a kod 10-20 odsto dece je uvećana jetra.

 • Kako se postavlja dijagoza infektivne mononukleoze?

Podeli:

Komentari

 1. Vladimir says:

  Postovani sin od 8 godina u poslednje vreme ima bolove u stomaku.Ultrazvuk je pokazao da ima uvećanu slezinu i da je žučna kesa malo presavijena.Analize krvi su dobre.Molim za odgovor

 2. Tanja says:

  Ćerka mi ima potvrdjenu mononukleozu . Prvi test je bio negativan drugi put pozitivan . Rezultati krvi posle nedelju dana skoro ne promenjeni AST 298,ALT 376,yGT 142,LDH1207 .UZ slezina 139 posle nedelju dana 127.Kada mozemo da ocekujemo pad AST ,ALT,YGT,LDH. Pila roacutan dok joj nismo izvadili krv i videli rezultate. Da li je moguce da i roacutan ima udela u ovome? Hvala unapred!

 3. Tatjana Dikić says:

  Poštovani, dete 12 god, mononukleoza u opserv. Test negativan, nema antitela. KS i biohemija karakteristične za EBV. Temp do 39,8C, 8 dana, ospa na levoj butini. Drugo dete 14 god identična ospa, 5.dan, ali u lokaliteta po celom telu: leva i desna butina, donji deo leđa, ruke sa unutrašnje strane iznad šaka, bez drugih znakova bolesti. Da li bi i ovo mogao da bude EBV? Hvala.

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda deteta i uvida u analize nije moguće dati mišljenje.
   Tokom leta su uobičajene infekcije koje baš tako izgledaju i najčešče ih izazivaju Enterovirusi.
   Molimo Vas da ubuduće za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA – https://www.mojpedijatar.co.rs/pitajte-pedijatra

 4. Srecko says:

  Zbog nalaza krvi uradjen antitela na EBV i igg je pozitivan a igm negativan. Imao sam samo kasajl umor i bol u grlu koji nije bio jak. Posle tri meseca i dalje je jezik beo sa crvenim tackicama da li to ima veze saEBV.

 5. Ivana says:

  Postovani, dete od 18 meseci je imao mononukleozu i danas, posle 3 meseca od bolesti i dalje ima uvecanu slezinu cak i vise nego sto je bila u momentu infekcije. Limfni cvorovi na vratu su takodje uvecani. Za mesec dana ponovo radimo sve nalaze i uz vrata i abdomena kao i razmaz krvi ali me interesuje koliko je vremena potrebno da se slezina vrati u normalu

Strana 45 od 45<<<4142434445

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA