Infektivna mononukleoza

Infektivna mononukleoza je jedna od bolesti koja izaziva mnogo pažnje, ali ponekad i panični strah kod roditelja. Zato smo rešili da vam je «približimo».

Foto: Pixabay

 • Ko je izazivač i kako se prenosi?

Prouzrokovač mononukleoze je virus iz grupe Herpes virusa (Epstein-Barr virus ili, skraćeno, EBV). Za prelaz virusa sa obolelog na zdravo dete je potreban «blizak» kontakt. Ponekad se ova bolest naziva «bolest poljupca», što je adekvatan nadimak, imajući u vidu da je neophodan poveliki broj virusa da bi se dete zarazilo. Kako su deca često u bliskom kontaktu u kolektivu, virus se relativno lako prenosi, pa nisu retke ni manje epidemije. Virus se prvobitno nastanjuje u sluzokoži gornjih respiratornih puteva, gde se razmnožava. Potom se širi u lokalne limfne čvorove, a kasnije po celom organizmu – putem krvi.

 • Koliko traje inkubacija?

Inkubacija – vreme od ulaska virusa u organizam do prvih simptoma infekcije, traje dugo: trideset do pedeset dana. Zato je teško ući u trag početku lanca infekcije. Jer dete, koje je izvor zaraze, može da bude uveliko zdravo pre pojave simptoma bolesti kod druge, zaražene dece. Imajući u vidu činjenicu da je ipak potrebna veća količina virusa za širenje zaraze, nema velikih epidemija infektivne mononukleoze.

 • Kako se bolest ispoljava?

Postoji malo kliničko pravilo za mononukleozu – što je dete manje, slabije su izraženi simptomi i znaci bolesti.

U prvim godinama života, infektivna mononukleoza se manifestuje kao obična infekcija gornjih respiratornih puteva: nos curka, grlo je crveno – ponekad sa beličastim naslagama, uz uvećane vratne limfne čvorove. Često bolest traje nekoliko dana i prođe, a da roditelji i ne znaju da je dete preležalo infektivnu mononukleozu.

Kod starije dece, klinička slika ove bolesti je teža. Mononukleoza najčešće počinje nekarakterističnim tegobama: slabost, glavobolja, mučnina, a posle par dana se javlja visoka telesna temperatura, bol u grlu, uvećanje krajnika – koji su obloženi beličastim naslagama. Na vratu se najčešće uočavaju uvećani limfni čvorovi, koji su često bolni.

Pedijatar će pažljivo da ispipa trbuh, jer svako drugo dete sa infektivnom mononukleozom ima uvećanu slezinu, a kod 10-20 odsto dece je uvećana jetra.

 • Kako se postavlja dijagoza infektivne mononukleoze?

Podeli:

Komentari

 1. Jelena says:

  Drugarica mi ima inf. mononukleozu od pre par dana, ali ja ne mogu da se setim da li sam bila u kontaktu sa njom tj. da li sam joj mozda pozajmila flasicu vode ili slicno…da li treba da idem da se testiram i da li postoji mogucnost da imam mononukleozu? Zacepljen mi je nos samo, nisam imala bolova u grlu.

 2. Nadica says:

  Postovani, detetu koje se bavi takmicarskim sportom su pre par dana iskocile zlezde sa prednje strane uha. Nalaz krvi pokazuje snizene leukocite ( 3,9), povecane limfocite, snizene neutrofilne granulocite, SE 3. Doktorka iz Doma zdravlja je smatrala da je u pitanju blaza viremija. Mi smo ipak sami uradili dodatne analize ( jetreni enzimi u granicama normale, bilirubin 40, Epstein Barr IGM pozitivan- 15,5). Dete ima 16 godina i nema nikakve druge tegobe, nije umoran, nema temperaturu, zdrelo mirno. Da li je to sigurno Mononukleoza i koliko treba da pauzira sa treninzima? Da li je potrebna dodatna dijagnostika? Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Sve ukazuje na, za sada blagu, virusnu infekciju.

   IgM na EB virus treba ponoviti za 2 nedelje, a do tada dete NIJE za jake fizičke napore. Tada ce biti sasvim jasno da li je ovo inf.mononukleoza…sada nema.mesta za brigu.

 3. Ivana says:

  Postovani,
  Decak 6 godina iza levog uha ka vratu izasla mu je bolna kuglica.
  Otisli smo kod pedijatra i rekla nam je da su upaljene zlezde. Uradili smo odmah krvnu sliku Leukociti 10 (3.5-10.00) , Limfociti 5.5 HI (0.8-4.0) , Limfociti % 54.8 HI (17.00-48.00), Granulociti % 36.1 LO (43.0 – 76.0).
  Dala nam je antibiotik iako mozda nije za antibiotik ali za svaki slucaj ( tako nam je rekla) ospamox 6mlx2 sedam dana.
  Mene sada brine da nije mononukleoza ili nesto drugo pa Vas molim za Vase misljenje? Da li mozda treba jos nesto da uradimo od analiza?
  Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Za sada nema potrbe za dodatnim analizama. Da se ova terapija sprovede kako je planirano, pa da se vidi šta dalje da se radi.

 4. Nadica says:

  Postovani, pisala sam pre par nedelja. Izvadili smo detetu kontrolnu krvnu sliku posle 3 nedelje i bilirubin je i dalje povisen, neutrofilni granulociiti malo snizeni, limfociti malo poviseni. UZ stomaka potpuno normalan, dete se oseca dobro. Moze li da pocne sa treninzima ili je potrebno da sve analize budu u granicama normale? Hvala puno

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda deteta, ekg-a i testa opterecenjem.se to.naprosto NE može ispravno.proceniti

 5. Marija says:

  Dobar dan, cerkici je utvrdjena mononukleoza, a ja sam saznala
  Da sam trudna. U petak idem kod ginekologa i da vadim krv za mono. Zanima me da li je opasna mono u prvom tromrsecju?

  • MojPedijatar says:

   AKTIVNA – AKUTNA infekcija nije dobra za fetus u prvihh 10 do 12 nedelja, ali Vi NEMATE akutnu infektivnu mononukleozu – to NE može da promakne!

 6. Marija says:

  Dobro veče.
  Imam dečaka 4 god. u poslednjih par dana ima problema sa gutanjem hrane.
  Inače je dečak koji je jeo sve pa čak i u velikim količinama za njegov uzrast, jede sam. Međutim kao što rekoh već par dana imamo problem sa hranom, pa čak i njegove omiljene krofnice koje su mu rutina i bez njih dan ne prolazi, on bukvalno capne i pljune. Kaže mi da je gladan, ja mu dam on ne može da proguta već ispljune.. Vodila sam ga lekaru, kažu da je sve ok. Nema temperaturu, nema ni kakve simptome ali očito postoji neki problem. Da li Vi znate o čemu se radi? Hvala u napred.

  • MojPedijatar says:

   Ako je pregled pokazao da je sve ok, onda se skoro sigurno radi o psiholoskom problemu!

   Strpljivo nađite šta dete hoce da jede..

 7. Rada says:

  Postovani, dete od 2 godine ima potvrdjenu mononukleozu. Moje pitanje je koliko je opravdan strah od dobijanja Gilen Bareovog sindroma ako se uzme u obzir da je otac deteta dobio taj sindrom i preminuo od istog pre godinu dana?

  • MojPedijatar says:

   Rizik postoji, ali je u ovom uzrastu izuzetno mali!

   Paradoksalno je da mala deca daleko lakše preguraju infektivnu mononukleozu od veće dece i odraslih.

Strana 43 od 45<<<4142434445>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA