Infektivna mononukleoza

Infektivna mononukleoza je jedna od bolesti koja izaziva mnogo pažnje, ali ponekad i panični strah kod roditelja. Zato smo rešili da vam je «približimo».

Foto: Pixabay

 • Ko je izazivač i kako se prenosi?

Prouzrokovač mononukleoze je virus iz grupe Herpes virusa (Epstein-Barr virus ili, skraćeno, EBV). Za prelaz virusa sa obolelog na zdravo dete je potreban «blizak» kontakt. Ponekad se ova bolest naziva «bolest poljupca», što je adekvatan nadimak, imajući u vidu da je neophodan poveliki broj virusa da bi se dete zarazilo. Kako su deca često u bliskom kontaktu u kolektivu, virus se relativno lako prenosi, pa nisu retke ni manje epidemije. Virus se prvobitno nastanjuje u sluzokoži gornjih respiratornih puteva, gde se razmnožava. Potom se širi u lokalne limfne čvorove, a kasnije po celom organizmu – putem krvi.

 • Koliko traje inkubacija?

Inkubacija – vreme od ulaska virusa u organizam do prvih simptoma infekcije, traje dugo: trideset do pedeset dana. Zato je teško ući u trag početku lanca infekcije. Jer dete, koje je izvor zaraze, može da bude uveliko zdravo pre pojave simptoma bolesti kod druge, zaražene dece. Imajući u vidu činjenicu da je ipak potrebna veća količina virusa za širenje zaraze, nema velikih epidemija infektivne mononukleoze.

 • Kako se bolest ispoljava?

Postoji malo kliničko pravilo za mononukleozu – što je dete manje, slabije su izraženi simptomi i znaci bolesti.

U prvim godinama života, infektivna mononukleoza se manifestuje kao obična infekcija gornjih respiratornih puteva: nos curka, grlo je crveno – ponekad sa beličastim naslagama, uz uvećane vratne limfne čvorove. Često bolest traje nekoliko dana i prođe, a da roditelji i ne znaju da je dete preležalo infektivnu mononukleozu.

Kod starije dece, klinička slika ove bolesti je teža. Mononukleoza najčešće počinje nekarakterističnim tegobama: slabost, glavobolja, mučnina, a posle par dana se javlja visoka telesna temperatura, bol u grlu, uvećanje krajnika – koji su obloženi beličastim naslagama. Na vratu se najčešće uočavaju uvećani limfni čvorovi, koji su često bolni.

Pedijatar će pažljivo da ispipa trbuh, jer svako drugo dete sa infektivnom mononukleozom ima uvećanu slezinu, a kod 10-20 odsto dece je uvećana jetra.

 • Kako se postavlja dijagoza infektivne mononukleoze?

Podeli:

Komentari

 1. Daniel says:

  Sinu koji ima 7 godina je prije 20 dana dijagnozirana mononukleoza, Juče sam i ja vadio nalaze krvi i oni kažu da je EBV IgM <10 (ref <20), a EBV IgG 550 (ref <20), Da li ovo znači da imam mononukleozu ili da sam je preležao? Takođe ALT je 58, AST 39 a GGT 130. Od kako sam izvadio žuč prije 5 god, ALT, AST i GGT su mi uvijek povišeni i kreću se u tim veličinama (osim GGT koji je uvijek bio oko 90).
  Zahvaljujem unaprijed na odgovoru.

 2. Milica says:

  Pozdrav ,imam dete od 14m,pre dva dana je prijateljica ljubila 2-3 puta u obraz. Juce sam cula da joj je cerka zadrzana u bolnici zbog mononukleoze. Jako sam zabrinuta,da ta prijateljica nije kliconosa,jer moje dete za 2 dana treba da primi mmr vakcinu. Kolike su sanse dq je na taj nacin zarazila i da li je i kod beba vreme inkubacije 30 dana? Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Inkubacija može biti i duža…da svakako primi mmr, i da se prati.

   Bebe NE TREBA da ljubi niko osim najbližih!

 3. Nina says:

  Kako da znate da ste se izlečili od mononukleoze?

 4. Jovana says:

  Ako sam već prelezala mononukleozu da li je moguće da se opet vrati ?

 5. Pera says:

  Da li je moguce da neko nije prenosilac virusa? Drugu je doktorka rekla da nema virus u krvi pa zato ne prenosi, al opet je prelezao kao mononukleozu.

 6. Zoran says:

  Da li mozeml da se testiramo na mononukleozu zbog sumnje da smo je pokupili, tj da li ono moze da se pronadje pre pojave simptome ili dok je u inkubacini?
  I jos jedno pitanje, da li se mononukleoza dobija od samo zarazene osobe ili moze da se razvije izmedju dve potpuno zdrave osobe. I da li moze neko ko ima mononukleozu ali u inkubaciji, pre pojave simptoma, da je prenese zdravoj osobi?

  • MojPedijatar says:

   BESMISLENO je testiranje BEZ simptoma i znakova infekcije!

   Bolest se dobija SAMO kontaktom sa zaraženom osobom.

 7. marija says:

  Sin ima 15.god.blago povisenu temp.oteceno grlo sa belim naslagama.otecen vrat.analiza krvi je pokazala da nema mononukleozu.Da li je moguce da ipak ima monon. te da je pokaze analiza krvi tek za 7 dana.Za dva dana bi trebali ici na odmor.pozz

  • MojPedijatar says:

   Moguce je da ima virus SLIČAN inf.mononukleozi! To je nekoliko virusa, daju vrlo slične simptome, ali nema leka koji ih može eliminisati…baš kao kod mononukleoze

Strana 42 od 45<<<4041424344>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA