Infektivna mononukleoza

Infektivna mononukleoza je jedna od bolesti koja izaziva mnogo pažnje, ali ponekad i panični strah kod roditelja. Zato smo rešili da vam je «približimo».

Foto: Pixabay

 • Ko je izazivač i kako se prenosi?

Prouzrokovač mononukleoze je virus iz grupe Herpes virusa (Epstein-Barr virus ili, skraćeno, EBV). Za prelaz virusa sa obolelog na zdravo dete je potreban «blizak» kontakt. Ponekad se ova bolest naziva «bolest poljupca», što je adekvatan nadimak, imajući u vidu da je neophodan poveliki broj virusa da bi se dete zarazilo. Kako su deca često u bliskom kontaktu u kolektivu, virus se relativno lako prenosi, pa nisu retke ni manje epidemije. Virus se prvobitno nastanjuje u sluzokoži gornjih respiratornih puteva, gde se razmnožava. Potom se širi u lokalne limfne čvorove, a kasnije po celom organizmu – putem krvi.

 • Koliko traje inkubacija?

Inkubacija – vreme od ulaska virusa u organizam do prvih simptoma infekcije, traje dugo: trideset do pedeset dana. Zato je teško ući u trag početku lanca infekcije. Jer dete, koje je izvor zaraze, može da bude uveliko zdravo pre pojave simptoma bolesti kod druge, zaražene dece. Imajući u vidu činjenicu da je ipak potrebna veća količina virusa za širenje zaraze, nema velikih epidemija infektivne mononukleoze.

 • Kako se bolest ispoljava?

Postoji malo kliničko pravilo za mononukleozu – što je dete manje, slabije su izraženi simptomi i znaci bolesti.

U prvim godinama života, infektivna mononukleoza se manifestuje kao obična infekcija gornjih respiratornih puteva: nos curka, grlo je crveno – ponekad sa beličastim naslagama, uz uvećane vratne limfne čvorove. Često bolest traje nekoliko dana i prođe, a da roditelji i ne znaju da je dete preležalo infektivnu mononukleozu.

Kod starije dece, klinička slika ove bolesti je teža. Mononukleoza najčešće počinje nekarakterističnim tegobama: slabost, glavobolja, mučnina, a posle par dana se javlja visoka telesna temperatura, bol u grlu, uvećanje krajnika – koji su obloženi beličastim naslagama. Na vratu se najčešće uočavaju uvećani limfni čvorovi, koji su često bolni.

Pedijatar će pažljivo da ispipa trbuh, jer svako drugo dete sa infektivnom mononukleozom ima uvećanu slezinu, a kod 10-20 odsto dece je uvećana jetra.

 • Kako se postavlja dijagoza infektivne mononukleoze?

Podeli:

Komentari

 1. Ana Dinić says:

  Poštovani,

  potreban mi je savet u pitanju je decak od 33 meseca. Danas smo radili kontrolne analize imunoglobulina. Rezultati su sledeci Ige 39 IU/ml, Igg 6,3 g/l, Iga 0,6 g/l, Igm 1,92 g/l (jedino kod ovog stoji da je normalno do 3g da bude do 1,5 pa je samim tim povišen), C3 103,8 mg/dl, c4 13,3 mg/dl. Sem Igm po referentnim vrednostima ostali su u granicama normale. Opšti pregled urina retke bakterije, 1-2 sveza i 1-2 bleda eritrocita ostalo je u referentnim vrednostima. Analize su rađene zbog ranije infekcije CM i EBV virusima, pre nekih godinu dana. Kontrola kod imunologa nam je zakazana tek narednog meseca a za dva dana imamo termin za primanje Priorix(MMR) vakcine, pre vakcine nam je receno da uradimo CRP I krvnu sliku ove analize su rađene zbog kontrole kod imunologa. Meni je potrebna konsultacija da li ce ovi poviseni Igm i nalazi eritritrocita u urinu biti prepreka za primanje MMR-a, jer mi je jako važno da je što pre primimo zbog trenutne epidemije u jeku. Do sada nam je bila odlagana od strane imunologa zbog cestih infekcija i jednomesecnih povisenih temperatura preko 39 C pracenih aftama u grlu. Molim za vas savet, da li primiti vakcinu sto pre (ako rezultati CRP i krvne slike budu uredni) ili sacekati sledeci mesec i konsultaciju imunoiloga?

  Unapred hvala na odgovoru,

  Ana Dinić

 2. Mladen says:

  Poštovani,imam sina od 16 god koji je preležao u septembru 2017e mononukleozu (pozitivan CMV i Epstajn bar) imao je izrazene limfne zlezde i sa leve i sa desne strane vrata i ispod pazuha,i evo već 6 meseci od bolesti,a zllezde su se samo smanjile malo,a nijedna se skoro nije povukla,da li je to normalna pojava? Pozdrav

 3. jasmin says:

  Postovanje,moj sin ima 9 god. Prije mjesec dana imao je jako upaljene krajnike.Ukljuceno mu 10 pencilina,kad je isprimao inekcine uradeni nalazi: Bris grla i nosa uredan.Nalaz EBV(VCA)IgG pozitivan 400,00 U/ml EBA(VCA)IgM pozitivan 200,00U/ml, Anti DN-azaB pozitivan 1100,00.Sada mu je ukljucen extencilin na 21 dan .Moja zabrinutost koliko je sve ovo ozbiljno.Hvala pozz

 4. Marija says:

  Postovani, da li postoji mogucnost da se zarazimo mononukleozom preko osobe koja je bila u kontaktu sa zarazenom osobom? Osoba ne pokazuje nikakve znake virusa, ali plasi me da mozda ne traje period inkubacije. A ja imam cerku od 2 godine, zbog nje se plasim, trenutno joj je upaljeno grlo, nema nikakve druge tegobe, dr joj je prepisao sirup.
  Unaprijed hvala

 5. Milos says:

  Postovani, mononukleozu imam 2 nedelje. Rekli su mi da imam blazi oblik te bolesti. Nikakve bolove nisam osecao niti osecam. Samo me zanima koliko dugo sam jos zarazan nakon bolesti? Hvala.

 6. Tanja Koprivica says:

  Moj sin 13 godina sa “samo” dve tegobe: bolovi u stomaku ispod pupka (na dodir, truckanje, duže hodanje i sedenje) i u dva navrata skokovi temperature, koja je spontano nestala. Tegobe traju 25 dana. Mesec dana pre toga imao simptome slicne gripu (upaljeno grlo, malo nos).
  UZ – u desnom donjem kvadrantu više uvećanih limfnih žlezda do 16mm.
  SE 4 , CRP bio 20 sada 2
  Kalprotektin mnogo uvećan 950
  EBV IgG pozitivan 0, 74
  EBV IgM negativan
  Ostali nalazi uredni.
  Molim mišljenje i unapred hvala na odgovoru.

 7. Stefan says:

  Postovani, jetra je 137mm a slezina 123×53. Interesuje me koliko je to uvecano i da li je opasno?

Strana 41 od 45<<<3940414243>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA