Infektivna mononukleoza

Infektivna mononukleoza je jedna od bolesti koja izaziva mnogo pažnje, ali ponekad i panični strah kod roditelja. Zato smo rešili da vam je «približimo».

Foto: Flicr

  • Ko je izazivač i kako se prenosi?

Prouzrokovač mononukleoze je virus iz grupe Herpes virusa (Epstein-Barr virus ili, skraćeno, EBV). Za prelaz virusa sa obolelog na zdravo dete je potreban «blizak» kontakt. Ponekad se ova bolest naziva «bolest poljupca», što je adekvatan nadimak, imajući u vidu da je neophodan poveliki broj virusa da bi se dete zarazilo. Kako su deca često u bliskom kontaktu u kolektivu, virus se relativno lako prenosi, pa nisu retke ni manje epidemije. Virus se prvobitno nastanjuje u sluzokoži gornjih respiratornih puteva, gde se razmnožava. Potom se širi u lokalne limfne čvorove, a kasnije po celom organizmu – putem krvi.

  • Koliko traje inkubacija?

Inkubacija – vreme od ulaska virusa u organizam do prvih simptoma infekcije, traje dugo: trideset do pedeset dana. Zato je teško ući u trag početku lanca infekcije. Jer dete, koje je izvor zaraze, može da bude uveliko zdravo pre pojave simptoma bolesti kod druge, zaražene dece. Imajući u vidu činjenicu da je ipak potrebna veća količina virusa za širenje zaraze, nema velikih epidemija infektivne mononukleoze.

  • Kako se bolest ispoljava?

Postoji malo kliničko pravilo za mononukleozu – što je dete manje, slabije su izraženi simptomi i znaci bolesti.

U prvim godinama života, infektivna mononukleoza se manifestuje kao obična infekcija gornjih respiratornih puteva: nos curka, grlo je crveno – ponekad sa beličastim naslagama, uz uvećane vratne limfne čvorove. Često bolest traje nekoliko dana i prođe, a da roditelji i ne znaju da je dete preležalo infektivnu mononukleozu.

Kod starije dece, klinička slika ove bolesti je teža. Mononukleoza najčešće počinje nekarakterističnim tegobama: slabost, glavobolja, mučnina, a posle par dana se javlja visoka telesna temperatura, bol u grlu, uvećanje krajnika – koji su obloženi beličastim naslagama. Na vratu se najčešće uočavaju uvećani limfni čvorovi, koji su često bolni.

Pedijatar će pažljivo da ispipa trbuh, jer svako drugo dete sa infektivnom mononukleozom ima uvećanu slezinu, a kod 10-20 odsto dece je uvećana jetra.

  • Kako se postavlja dijagoza infektivne mononukleoze?
Podeli:

Komentari

  1. Dobar dan .tema je odlicna kcerkici od 10godina je ustanovljeno da ima infektivnu mononukleozu .nalazi od krvi je ok samo je CRP 5,5. A ostala krvna slika ok .ultrazvuk vrata je pokazao s svake strane po dva libna cvora najveci je 15 mm.Ultrazvuk abdomena uredan.sad me zanima posto ona ima te lifne cvorove s jedne strane uvjek .nisu oni jako veliki dali mogu ostati jer ih ima vec godinu dana.ili je opasno to sto stoje .jako smo zabrinuti.

    Odgovori na komentar
      • Poštovani,
        Molim vas recite da li postoji neka terapija za mononukleozu ili ne.Dijete ima 15 god.i imalo je temper.7-8 dana izmedju 37,5 i 38.5 step.Trenutno nema temp.i naizgled sve je u redu.Vadjen je nalaz krvi i sve je u redu ali monostikon test je pozitivan.Pregledom abdomena vidi se da je slezina malo uvecana cca 160(normalno do 130)…Drugi nalazi su ok..Sada se osjeća normalno ali recite mi šta je terapija i šta raditi . Da li kada je ovaj test pozitivan to znači mononukleoza?
        Prije 2 mjeseca je krenuo u teretanu i da li da nastavlja i kad..?
        hvala unapred,

        Odgovori na komentar
  2. Postovani,
    Radili smo test krvi na ebv. Pokazalo je da je IgG pozitivan, a IgM negativan. Sta to znaci? Kod decjeg imunologa u Nisu imamo zakazano za petak, pa bih volela da cujem Vase misljenje. Dete ima 3,5 godina, sve navedene simptome, sumnjali su na streptokoknu anginu. Hvala unapred.

    Odgovori na komentar
  3. Dobar dan cerkica ima 5 godina.Pre 10 dana je dobila temperaturu do 38.i zalila se da je boli grlo,oteceni joj bili krajnici.Odveli smo je kod pedijatra i ukljucila joj je ospamax 4ml na 12 sati,i galitifen sirup jer je imala dosta sekreta i kasljala je.nakon 5 dana smo je odveli na kontrolu i sve je bilo ok.i ona je izgledala ok.ispila je ceo ospamax.i rekli nam da prekinemo sa galitifenom jer nema potrebe vise.dok je pila ospamax jedno vece smo primetili blagi osip samo oko usta,ujutru vec nije bilo nicega.nakon 2 dana ujutru se budi i tesko prica zbog bolova u grlu,krajnici su joj uzasno oteceni,i zlezde na vratu.pridvece ima temperaturu 37.3 najvise samo to jedno vece.odveli smo je kod lekara i doktor,posto je bio drugi,se cudi zasto nije uradela bris grla a pila antibiotik i on smatra da ona ima hronicnu upalu krajnika i da uradimo bris grla i nosa i specijalisticki pregled ORL.Bris smo dali i uradili krvnu sliku na nasu inicijativu,a za ORL nam zakazali tek u februar(STRASNO),na zalost takav nam je sistem.Icicemo privatno ali tek sutra jer ce tada biti gotov bris.Rezultate krvi smo uzeli i oni su sledeci: CRP: 11,5 WBC:14,5 LE: isto malo uvecani i ostali parametri za LE su malo uvecani a RBC ,HGB joj ok.Treca doktorka nam je rekla da je po tim analizama ona sigurna da ima MONONUKLEOZU i da treba samo da odmara bez antibiotika i tako ce proci.Mi sada vise nista neznamo sta da radimo i gde da je vodimo,za sutra nam zakazan ORL pregled privatno i uzecemo nalaz brisa.ali neznamo da li je stvarno mononukleoza i kako da se ponasamo,dali da trazimo neke dodatne analize i koje?Cak se zalila da je bole i usi na dodir ali ne tako strasno.HVALA VAM UNAPRED I MOLIO BIH ZA ODGOVOR,JER SMO JAKO ZABRINUTI…

    Odgovori na komentar
  4. Postovani,

    cerkici od 4 godina sam primetila krajem decembra 3-4 uvecane zlezde grupisane jednu pored druge na vratu, bez nekih drugih simptoma. Krajem decembra je malo slinavila. Pocetkom januara pocela je da se zali na uvo sa iste strane na kojoj se nalaze zlezde i imala je temperaturu 37-38, retko nesto preko 38. Odradjena je krvna slika iz vene, bez stavki EBV I CMV i bez brisa. Na ORL je ustanovljena blaga upala uveta, ali je krvna slika bila losa: sedimentacija 70, leukociti 12.3 (5.1-12.9), eritrociti 3.82(3.85-5.15), hemoglobin 97(107-139), hematokrit 0.30(0.32-0.42), %lymph 20.9(25-55), urea 2.4(2.5-7.5), kreatinin 29(44-88), gvozdje 3(9-31)UIBC 55(35-54), CRP 79.75(0-4). Doktor je pored kapi za uvo, dao Pancef 10 dana po 10ml.
    Ispila je to i bilo joj je dobro, ali posle 4 dana od poslednje doze antibiotika, cela se osula, blagi crveni osip kao od koprive, svuda sem po dlanovima i tabanima. Juce je odradjena kompletna ks i urin: rdw 16.2(11.5-14.5) kreatinin 35(44-88)i gvozdje 4(9-31), sve ostalo je dobro, ali opet nisu uradjene one dve stavke za mononukleozu, kao ni bris, jer je grlo cisto, ali ipak je malo beo jezik. Zlezde su i dalje iste tu, bez promene. UZ abdomena cist, prisustvo gasova . Dr je samo rekla da je to virusni osip i da ce proci, bez ikakve terapije.

    Molim Vas za misljenje. Citajuci Vas tekst, deluje mi kao da jeste bila mononukleoza i da je osip zbog datog antibiotika. Ako je tako, kako se taj osip sad tretira i kako da ga tretiramo, da li treba neka terapija? Danas je treci dan kako ima osip.

    Zamolila bih Vas jos za jedan odgovor, ona stalno ima podocnjake, nekad su i kapci oteceni, kako mozemo to da proverimo, jer mi je malo neobicno da to ima malo dete, stalno.

    Izvinjavam se na dugom postu i unapred Vam se zahvaljujem na odgovoru.

    Srdacan pozdrav,
    Dusica

    Odgovori na komentar
  5. jadranka mitrovic 26.01.2018 u 23:53

    Sin ima 23 godine. Spavao je na istom krevetu sa bratom koji je dobio mononukleozu. Zanima me kolika je vjerovatnoca da ce i moj sin dobiti ovu bolest i kad može to da provjeri. Unaprijed hvala.

    Odgovori na komentar
  6. Postovani,dete od sedam godina vec cetiri dana ima temperaturu preko 40c,lma gnojne cepove,uvecane limfne žlezde, uveden antibiotik (prvo amoksiklav,pa onda alfacet).doktor kaze da je verovatno mononukleoza,uzet bris,cekamo rezultate.da li je moguce da toliko visoka temperatura traje toliko dugo?

    Odgovori na komentar
Strana 40 od 44<<<3839404142>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA