Infektivna mononukleoza

Infektivna mononukleoza je jedna od bolesti koja izaziva mnogo pažnje, ali ponekad i panični strah kod roditelja. Zato smo rešili da vam je «približimo».

Foto: Pixabay

 • Ko je izazivač i kako se prenosi?

Prouzrokovač mononukleoze je virus iz grupe Herpes virusa (Epstein-Barr virus ili, skraćeno, EBV). Za prelaz virusa sa obolelog na zdravo dete je potreban «blizak» kontakt. Ponekad se ova bolest naziva «bolest poljupca», što je adekvatan nadimak, imajući u vidu da je neophodan poveliki broj virusa da bi se dete zarazilo. Kako su deca često u bliskom kontaktu u kolektivu, virus se relativno lako prenosi, pa nisu retke ni manje epidemije. Virus se prvobitno nastanjuje u sluzokoži gornjih respiratornih puteva, gde se razmnožava. Potom se širi u lokalne limfne čvorove, a kasnije po celom organizmu – putem krvi.

 • Koliko traje inkubacija?

Inkubacija – vreme od ulaska virusa u organizam do prvih simptoma infekcije, traje dugo: trideset do pedeset dana. Zato je teško ući u trag početku lanca infekcije. Jer dete, koje je izvor zaraze, može da bude uveliko zdravo pre pojave simptoma bolesti kod druge, zaražene dece. Imajući u vidu činjenicu da je ipak potrebna veća količina virusa za širenje zaraze, nema velikih epidemija infektivne mononukleoze.

 • Kako se bolest ispoljava?

Postoji malo kliničko pravilo za mononukleozu – što je dete manje, slabije su izraženi simptomi i znaci bolesti.

U prvim godinama života, infektivna mononukleoza se manifestuje kao obična infekcija gornjih respiratornih puteva: nos curka, grlo je crveno – ponekad sa beličastim naslagama, uz uvećane vratne limfne čvorove. Često bolest traje nekoliko dana i prođe, a da roditelji i ne znaju da je dete preležalo infektivnu mononukleozu.

Kod starije dece, klinička slika ove bolesti je teža. Mononukleoza najčešće počinje nekarakterističnim tegobama: slabost, glavobolja, mučnina, a posle par dana se javlja visoka telesna temperatura, bol u grlu, uvećanje krajnika – koji su obloženi beličastim naslagama. Na vratu se najčešće uočavaju uvećani limfni čvorovi, koji su često bolni.

Pedijatar će pažljivo da ispipa trbuh, jer svako drugo dete sa infektivnom mononukleozom ima uvećanu slezinu, a kod 10-20 odsto dece je uvećana jetra.

 • Kako se postavlja dijagoza infektivne mononukleoze?

Podeli:

Komentari

 1. Mirza says:

  Jedan od bliskih prijatelja s kojim sam cesto bio u blizini je nedavno dobio mononukleozu pa se pitam koje su sanse bile prelaska virusa sa osobe na osobu

  • MojPedijatar says:

   Male – ako nije bilo BAŠ direktnog kontakta (ljubljenje, direktno kašljanje…)

 2. Uplasena mama says:

  Postovani,
  Imam sina od 13 i po meseci, koji je dva dana imao temp 38.7, koja se snizavala na kratko i opet rasla.. Nije kasljao, malo samo slinio.. Sinoc nije imao temp, ali je plakao puno i budio se na 15 min, cak su ga i jaki gasovi budili iz sna.. Jutros sam videla da mu su krenul ecetvorke da mu rastu .. Jutros nam je i krvna slika stigla smanjeni leukociti, doktorka mu je zbog tih gasov pregledala stomacic i grlo i sve je ok, ali nam dala nam je ultrazvuk stomaka da obavimo da islčjucimo mononukleuzu.. Totalno sam zbunjena jer nema nikakve simtome osim snizenih leukocita.
  Izvinjavam se na dugackom postu.

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda nema.prave procene, ali sniženi leukocti ukazuju na PROLAZNU virusnu infekciju.

 3. Matija says:

  Postovani,
  Imam 13 godina. Mononukleozu imam vec oko 25 dana. Doktro je dao antibiotik Panklav . Nakon 7 dana upotrebe Panklava osuo sam se. Krenulo je od prepona pa je kasnije bilo po celom telu. Sledeci dan sam otisao kod neke druge doktorice koja me je kompletno pregledala i ispisala ultrazvuk i strogo mirovanje. Na ultrazvuku se ispostavilo da je slezina veća 4 cm. Posle nedelju dana mirovanja osip je prošao. Poslednjih 5 dana imam bolove u gornjem delu stomaka . Sad ne znam da li je to normalno zbog mononukleoze ili mi je pukla slezina???? I molim vas mi recite da li sam u kriticnom stanju??? Hvala na svakoj pomoci.

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda NEMA precizne.procene uzroka bola u trbuhu, a ako su bolovi jaki i pojacavaju se iz časa u čas – pregled NE treba odlagati.

   Šansa da je “pukla” slezina je IZUZETNO mala!

 4. Aleksandra says:

  Cerka je imala Mononukleozu sa 17god. Sad ima 19. Mesec dana nije isla u skolu, I jos mesec nije radila fizicko. Prilikom redovne kontrole krvi, nakon bolesti, ustanovljeno je da je imala Adeno virus I Mononukleozu. Od bolesti je proslo 2,5god, a njen imuni sistem je dosta slab, cesto ima infekcije , od grla do urinarnog trakta. Da na pomenem da pre Mononukloze retko bila bolesna. I izgubila je dosta na tezini. Pa me interesuje da li oslabljen imunitet ima veze sa Mononuklozom,? I ako je proslo 2,5 god od infekcije.

  • MojPedijatar says:

   Sadasnje stanje,tu nema nikakve dileme.
   NEMA VEZE sa tako davnom prelezanom mononukleozom i adeno virusom.
   Za jacanje imuniteta Claricell jednu tabletu na dan,dva do tri meseca u kontinuitetu.

 5. Dusica says:

  Postovani,imala sam mononukleozu pre 2 meseca i negde nakon mesec dana svi nalazi su mi bili u redu i svi simptomi su nestali osim 4,5 uvecanih limfnih zlezda na vratu ,tvrde su i ne bole me,da li je to razlog za brigu i da li treba opet da posetim infektologa?

 6. marijana says:

  Imam sina od 3god. Ima mononukleozu. Ako mozete da mi kazete sta smije da jede? Da li smije jesti suhomesnate proizvode? Najgore mi je kada treba dorucak da mu spremam. Hvala unaprijed.

  • MojPedijatar says:

   Normalna ishrana! Nema potrebe za bilo kakvom posebnom dijetom.

   Suhomesnate proizvode treba što ređe davati, ali to NEMA veze sa mononukleozom.

 7. Ina Milasinovic says:

  Devojcici od moje sestre dijagnostikovana mononukleoza. Prethodna dva dana je bila u kontaktu sa mojom devojcicom (iste igracke, grlile se i ostalo), pa postoji mogucnost da joj prenese virus. Moje pitanje je da li postoji nacin da se preventivno deluje i spreci dalje sirenje virusa (inhalacije fiz. rastvorom, bosiljkom, cajevima ili slicno)?

  • MojPedijatar says:

   NIŠTA se tu sada ne može “preventivno” uraditi, a sanse postoje, iako nisu prevelike.

Strana 39 od 45<<<3738394041>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA