Infektivna mononukleoza

Infektivna mononukleoza je jedna od bolesti koja izaziva mnogo pažnje, ali ponekad i panični strah kod roditelja. Zato smo rešili da vam je «približimo».

Foto: Pixabay

 • Ko je izazivač i kako se prenosi?

Prouzrokovač mononukleoze je virus iz grupe Herpes virusa (Epstein-Barr virus ili, skraćeno, EBV). Za prelaz virusa sa obolelog na zdravo dete je potreban «blizak» kontakt. Ponekad se ova bolest naziva «bolest poljupca», što je adekvatan nadimak, imajući u vidu da je neophodan poveliki broj virusa da bi se dete zarazilo. Kako su deca često u bliskom kontaktu u kolektivu, virus se relativno lako prenosi, pa nisu retke ni manje epidemije. Virus se prvobitno nastanjuje u sluzokoži gornjih respiratornih puteva, gde se razmnožava. Potom se širi u lokalne limfne čvorove, a kasnije po celom organizmu – putem krvi.

 • Koliko traje inkubacija?

Inkubacija – vreme od ulaska virusa u organizam do prvih simptoma infekcije, traje dugo: trideset do pedeset dana. Zato je teško ući u trag početku lanca infekcije. Jer dete, koje je izvor zaraze, može da bude uveliko zdravo pre pojave simptoma bolesti kod druge, zaražene dece. Imajući u vidu činjenicu da je ipak potrebna veća količina virusa za širenje zaraze, nema velikih epidemija infektivne mononukleoze.

 • Kako se bolest ispoljava?

Postoji malo kliničko pravilo za mononukleozu – što je dete manje, slabije su izraženi simptomi i znaci bolesti.

U prvim godinama života, infektivna mononukleoza se manifestuje kao obična infekcija gornjih respiratornih puteva: nos curka, grlo je crveno – ponekad sa beličastim naslagama, uz uvećane vratne limfne čvorove. Često bolest traje nekoliko dana i prođe, a da roditelji i ne znaju da je dete preležalo infektivnu mononukleozu.

Kod starije dece, klinička slika ove bolesti je teža. Mononukleoza najčešće počinje nekarakterističnim tegobama: slabost, glavobolja, mučnina, a posle par dana se javlja visoka telesna temperatura, bol u grlu, uvećanje krajnika – koji su obloženi beličastim naslagama. Na vratu se najčešće uočavaju uvećani limfni čvorovi, koji su često bolni.

Pedijatar će pažljivo da ispipa trbuh, jer svako drugo dete sa infektivnom mononukleozom ima uvećanu slezinu, a kod 10-20 odsto dece je uvećana jetra.

 • Kako se postavlja dijagoza infektivne mononukleoze?

Podeli:

Komentari

 1. Milica says:

  Da li su kod mononukleoze u nalazu poviseni leukociti i limfociti?

 2. Dusica says:

  Molim vas za odgovor sto pre,imam infektivnu mononukleozu i radila sam test u zavodu na uzrocnike i pozitivna sam i na epstajn barov virus i na citomegalo virus,pa posto imam 19 godina, a citala sam svasta na internetu,interesuje me kakve posledice ovaj citomegalovirus moze ostaviti u trudnoci i do cega sve moze doci?

  • MojPedijatar says:

   Taj CMV uopšte NIJE za brigu!

   To je STARA infekcija (od ko zna kada) i NE može smetati u trudnoći ni Vama ni bebi!

 3. Mirsada says:

  Prije godinu dana moj sin sa sest godina je bolovao mononukleozu sada i nakon godine monostikon je pozitivan jeli to opasno i zbog cega je jos uvjek pozitivan a zdrav je i idobrog imuniteta molim vas odgovori te mi.hvala

  • MojPedijatar says:

   To nema NIKAKVOG značaja i NIJE za brigu!

   Nalaza pokazuje da je ova bolest preležana…

 4. hadzija says:

  Koliko dugo moze potrajati mononukleoza? Za koliko se vremena mogu povuci limfne zlijezde?

 5. hadzija says:

  Imao sam sve ove simptome koji su prosli vremenom a na nalazima sam pozitivan na EBV Igg i CMV,zadnji par dana mi je malo slezena natecena pa me interesuje,da li je to opasno?

 6. Dragana says:

  Postovanje..suprug je pre par godina imao mononukleozu u svojoj 30 -oj god,a sin ima 8 godina i imao je mononukleozu pre 7 meseci..zanima me,da li je posle mononukleoze potrebno sklanjati krajnike,posto smo citali po portalima da posle monon.moze doci do raznih bolesti tj da je jedan od uzroka carcinoma krajnika upravo taj virus.
  Unapred hvala na odgovoru!

 7. Goran says:

  Nase dete ima 13 godina ,iz MK.Najprije je povracao i dobio temperaturu 38,4 pa smo mu dali na svoju ruku Enterofuril i Rapidol S ,prestao je povracati ali temteratura i znojenje uvece dok spava nije prestalo,onda Maticni mu je dao Amoksiklav tablete pio je nekoliko dana ,pa posle laboratorije pokazalo se da ima pokacene aminotransferazi i doktor iz infektivne mu je dao postedu i sledece lijekove:Ospen,Sylimarine i B kompleks.pre 5 dana grlo mu je mnogo oteceno a nocas (posle15 tak dana)mu se javio osip po celom telu…Dali je to normalno i sta dalje…???Hvala umapred

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda i pracenja je teško znati o čemu se tačni radi, ali postoji jasna sumnja na infektivnu mononukleozu.

   Treba uraditi IgM i IgG na EBV, a SVAKI sledeći put da se radi BRIS GRLA PRE davanja antibiotika!

Strana 38 od 45<<<3637383940>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA