Infektivna mononukleoza

Infektivna mononukleoza je jedna od bolesti koja izaziva mnogo pažnje, ali ponekad i panični strah kod roditelja. Zato smo rešili da vam je «približimo».

Foto: Pixabay

 • Ko je izazivač i kako se prenosi?

Prouzrokovač mononukleoze je virus iz grupe Herpes virusa (Epstein-Barr virus ili, skraćeno, EBV). Za prelaz virusa sa obolelog na zdravo dete je potreban «blizak» kontakt. Ponekad se ova bolest naziva «bolest poljupca», što je adekvatan nadimak, imajući u vidu da je neophodan poveliki broj virusa da bi se dete zarazilo. Kako su deca često u bliskom kontaktu u kolektivu, virus se relativno lako prenosi, pa nisu retke ni manje epidemije. Virus se prvobitno nastanjuje u sluzokoži gornjih respiratornih puteva, gde se razmnožava. Potom se širi u lokalne limfne čvorove, a kasnije po celom organizmu – putem krvi.

 • Koliko traje inkubacija?

Inkubacija – vreme od ulaska virusa u organizam do prvih simptoma infekcije, traje dugo: trideset do pedeset dana. Zato je teško ući u trag početku lanca infekcije. Jer dete, koje je izvor zaraze, može da bude uveliko zdravo pre pojave simptoma bolesti kod druge, zaražene dece. Imajući u vidu činjenicu da je ipak potrebna veća količina virusa za širenje zaraze, nema velikih epidemija infektivne mononukleoze.

 • Kako se bolest ispoljava?

Postoji malo kliničko pravilo za mononukleozu – što je dete manje, slabije su izraženi simptomi i znaci bolesti.

U prvim godinama života, infektivna mononukleoza se manifestuje kao obična infekcija gornjih respiratornih puteva: nos curka, grlo je crveno – ponekad sa beličastim naslagama, uz uvećane vratne limfne čvorove. Često bolest traje nekoliko dana i prođe, a da roditelji i ne znaju da je dete preležalo infektivnu mononukleozu.

Kod starije dece, klinička slika ove bolesti je teža. Mononukleoza najčešće počinje nekarakterističnim tegobama: slabost, glavobolja, mučnina, a posle par dana se javlja visoka telesna temperatura, bol u grlu, uvećanje krajnika – koji su obloženi beličastim naslagama. Na vratu se najčešće uočavaju uvećani limfni čvorovi, koji su često bolni.

Pedijatar će pažljivo da ispipa trbuh, jer svako drugo dete sa infektivnom mononukleozom ima uvećanu slezinu, a kod 10-20 odsto dece je uvećana jetra.

 • Kako se postavlja dijagoza infektivne mononukleoze?

Podeli:

Komentari

 1. rade says:

  ako infektivna mononukleoza ostavlja trajan imunitet šta bi drugo moglo da bude. današnji rezultati: bilirubin 22.6 ukupni proteini 75,8 AST(GOT) 18 ALT(GPT) 27. 27.05. IMAO JE LEUKOCITE 31,6 jutatnji rezultat a popodne oko18h 24. žlezde u grlu ispod vilice otečene temperatura do 39 posle tetrapije 9 penicilina temperatura se stabilizovala žlezde se povukle,ali ne potpuno a leukociti spali na 8,8 i dobio je još 3 tablete mislim hemomicin iza sada nema problema dobro se oseća. kada može da nastavi sa sportskim aktivnostima trenira kučlanje a rekreativno igra košarku.

  • MojPedijatar says:

   Bez serooške dijagnotike (antitela na EBV) nema SIGURNE dijagnoze! Ili je tada davno “omanuta” dijagnoza pa sad ima inf. mononukleozu, ili obrnuto! 
   AKo je mononukleuza treba sačekati NAJMANJE 4 nedelje od potpunog ozdravljenja i normalizacije lab. analiza. PRE povratka sportu je OBAVEZAN sportski pregled!

 2. rade says:

  hvala na odgovoru pozdrav

 3. milan says:

  Ovako imam malo otecenje limfine cvorove i na ultrazvuku abdomena utvrdjeno mi je da mi je uvecana slezina,nakon vadjenja krvi ustanovljena je mononukleoza,e sad ovako da li stvarno treba da se miruje,ali bukvalno da se lezi po ceo dan ili moze se kretati covek,bez ikakvih fizickih napora?

  • MojPedijatar says:

   Važno je da se izbegavaju teži napori sve dok se veličina slezine ne normalizuje. Šetnja je ok!
   Podrazumeva se da NE govorimo o akutnoj  fazi bolesti (povišena temperatura, malaksalost, gušobolja…)

 4. natasa-jovanovic says:

  Šta podrazumeva dijeta kod mononukleoze. Nisam monogo ispitivala pediratra, jer su gužve velike. Da li su isključeni i domaći kolači, pored čokolade. Može li dete da jede proste kolače: patišpanj sa jajima i višnjama?

  • MojPedijatar says:

   Naravno da MOŽE!
   Ne treba dete “pretovarati” teškom hranom (masna hrana, svinjsko meso…)! Dosta tečnosti, da dete odmara i to je to.

   • marina says:

    Imam mononukleotu vec oko mesec dana. Bila sam ponovo na pregledu i biohemijski rezultazi su mi potpuno uredu, u granicama normale. Medjutim jos uvek mi je uvecana slezina, doduse smanjila se u odnosu na pocetak bolesti. Da li mogu da krenem u skolu i da se vratim normalnom zivotu?

    • MojPedijatar says:

     U školu možeš, a potrebna je pošteda od težih napora dok se dimenzije slezina ne normalizuju.

 5. milan says:

  Opet ja… Jel normalno da se smrsa do si zarazen mononukleozom??? Ja sam izbubio par kila i ovako po prirodi nisam bas debeljuca pa me zanima dal cu ja to brzo vratiti kada virus nestane ili???

 6. milan says:

  Imam jos jedno pitanje,lezim vec nedelju dana,medjutim osecam neki bol na desnoj strani trbuha od cega to moze biti,jel moguce da se slezina smanjuje pa da je od toga???

  • MojPedijatar says:

   Slezina je na LEVOJ strani.
   Ukoliko se ovaj bola drastično pojača, ili ako se pojavi visoka temperatura, potreban je pregled i kontrolna krvna slika.

 7. mirjana says:

  Dobar dan,imam pitanje: moj decko je imao mononukleozu u septembru, nismo se vidjali zbog obaveza, a i on zivi u Crnoj Gori, a ja u Srbiji. Za mesec dana bi trebali da se vidimo, a mene zanima je l’ moze on meni sad da prenese mononukleozu?

Strana 2 od 45<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA