Infektivna mononukleoza

Infektivna mononukleoza je jedna od bolesti koja izaziva mnogo pažnje, ali ponekad i panični strah kod roditelja. Zato smo rešili da vam je «približimo».

Foto: Pixabay

 • Ko je izazivač i kako se prenosi?

Prouzrokovač mononukleoze je virus iz grupe Herpes virusa (Epstein-Barr virus ili, skraćeno, EBV). Za prelaz virusa sa obolelog na zdravo dete je potreban «blizak» kontakt. Ponekad se ova bolest naziva «bolest poljupca», što je adekvatan nadimak, imajući u vidu da je neophodan poveliki broj virusa da bi se dete zarazilo. Kako su deca često u bliskom kontaktu u kolektivu, virus se relativno lako prenosi, pa nisu retke ni manje epidemije. Virus se prvobitno nastanjuje u sluzokoži gornjih respiratornih puteva, gde se razmnožava. Potom se širi u lokalne limfne čvorove, a kasnije po celom organizmu – putem krvi.

 • Koliko traje inkubacija?

Inkubacija – vreme od ulaska virusa u organizam do prvih simptoma infekcije, traje dugo: trideset do pedeset dana. Zato je teško ući u trag početku lanca infekcije. Jer dete, koje je izvor zaraze, može da bude uveliko zdravo pre pojave simptoma bolesti kod druge, zaražene dece. Imajući u vidu činjenicu da je ipak potrebna veća količina virusa za širenje zaraze, nema velikih epidemija infektivne mononukleoze.

 • Kako se bolest ispoljava?

Postoji malo kliničko pravilo za mononukleozu – što je dete manje, slabije su izraženi simptomi i znaci bolesti.

U prvim godinama života, infektivna mononukleoza se manifestuje kao obična infekcija gornjih respiratornih puteva: nos curka, grlo je crveno – ponekad sa beličastim naslagama, uz uvećane vratne limfne čvorove. Često bolest traje nekoliko dana i prođe, a da roditelji i ne znaju da je dete preležalo infektivnu mononukleozu.

Kod starije dece, klinička slika ove bolesti je teža. Mononukleoza najčešće počinje nekarakterističnim tegobama: slabost, glavobolja, mučnina, a posle par dana se javlja visoka telesna temperatura, bol u grlu, uvećanje krajnika – koji su obloženi beličastim naslagama. Na vratu se najčešće uočavaju uvećani limfni čvorovi, koji su često bolni.

Pedijatar će pažljivo da ispipa trbuh, jer svako drugo dete sa infektivnom mononukleozom ima uvećanu slezinu, a kod 10-20 odsto dece je uvećana jetra.

 • Kako se postavlja dijagoza infektivne mononukleoze?

Podeli:

Komentari

 1. dragan says:

  Devojcica ima 10 godina vec pet nedelja boluje od mononukleoze opste stanje je dobro jedino trombociti variraju izmedju 84-94.Sta da radimo dali se nesto iskomplikovalo ili joj je slabi imunitet pa se sporije oporavlja.

  • MojPedijatar says:

   Ovo je sasvim bezazlen deo virusne bolesti. Vrednosti koje ste pomenuli zaista nisu za brigu!
   Važno je da je sve drugo dobro i da nema daljeg, drastičnog pada broja trombocita.

 2. jelica says:

  Dobar dan, sin mi je pre 2 god imao virusnu upalu srednjeg uha, praćenu visokom temperaturom, tada je dobio injekiju penicilina i posle par sati osip po celom telu koji je trajao i narednog dana. Naravno to je odmah pripisano alergijskoj reakciji na penicilin. Pitanje glasi: da li je moguće da je bio neki virusni osip kao reakcija na penicilin,kao što je to (gore navedeni) slučaj sa mononukleozom? Hvala unapred.

  • MojPedijatar says:

   Jedini način da se ovo proveri je alergološko ispitivanje upravo alergije na penicilin. Sve drugo je nagađanje koje neće dati rešenje. 
   Dok se to ne uradi dete MORA da se vodi kao alergično na penicilin, čaki iako osip možd i nije od alergijske reakcije. To je radi bezbednosti deteta ustanovljeno kao obaveza.

 3. ivan says:

  mononukleoza otkrivena prije mjesec dana, kada se mogu ljubit i imat sex

 4. anja says:

  Poštovani, pocelo je sa temperaturom i crvenim desnima kod najmlađeg sina(7g.),lječnik ga poslao kod stomatologa koji mi je rekao da su mu desni crvene i natečene zbog zubica(klimanja,rasta…), preporuka: snižavati trmperaturu,piti što više tečnosti i mucati kaduljom desni,temperatura je brzo prestala ,a za par dana i desni su prestale da ga bole, odmah iza njega zaboli kćer (18g.) simptomi isti ,stim da je imala bijele naslage na grlu ,lječnik posumljao na mononukleozu,krvna slika nije pokazala mononukleozu,preporuka klavocin,odmah iza nje isti siptomi i kod sina (17g.) stim da je kod njega utvrđena uvećana slezena,nalazi krvi 12.08.2013 16.08.2013 22.08.2013 L-9,1 8,2 se-23 E-5,49 5,64 L-8,2 hemog-142 145 hemato-0,41 0,42 tromb.-335 443 mcv-75,6 mch-26,0 mchc 34,3 ne.sag 2 2 2 seg-57 51 56 eo 2 2 2 bazo1 1 lymfo-32 40 34 mono 6 4 6 bilor-9,5 6,0 6,0 ast-18 15 13 alt-17 12 7 gama39 32 26 ldh 149 138 136 crp 40,4 8,3 2,4 guk-5,3 urea-4,3 kreat-81 pije klavocin odmah po pregledu 9.08.2013 nema osip ni bilo kojih drugih poremecaja, 12.08. rtg pluca i srca -uredni 21.08 slezena vecih dimenzija homogene nešto hipersonornije sonostrukture7ventrodorzani promjer 60mm ,a sam promjer cca 12 cm upuceni kod infetologa nalaz krvi poslan na institut mononukleoza -nalaz pozitivan citomegalovirus-negativan još čekamo nalaz toksoplazmoze e, sad mi nista nije jasno nalazi u priliku a potvrđena mononukleoza šta je kod ovi dvoje dijece bilo jer simp,su bili skoro pa isti,i šta ce mi pokazati ovaj nalaz sto cekam i dali virus inf.mono.ostaje uvjek pozitivan lijep pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Potvrda akutne infektivne mononukleoze se dobija pozitivnim nalazom IgM antitela na EB virus koji ovu bolest izaziva. Ako je to tako, mislim da nemate razloga za brigu i da će se ovo sve polako srediti.
   Potrebno je ponekad i nekoliko nedelja za oporavak i normalizaciju veličine slezine, ali se ogromna većina dece potpuno oporavi bez komplikacija, pa treba biti optimista.
   EB (Epstein Barr) virus ostavlja trajan imunitet pa se ova bolest NE može dva puta dobiti.

 5. nada says:

  poštovani evo taman sam danas stigla sa zaraznog sa dg.sy.mononucleosis infectiosa,jetra uvečana oko 3 cm,slezenu ne palpira, LS obostrano negativan. CRP4.9 L 16.6 E 4.53 Hgb 121 Tr 160 AST 53 ALT 67 GGT 39 LDH 493 uputilo me da u pinedjeljak napravim serologiju. imam nekolikom pitanja glede ishrane.dali moram davat lagano mlijeko 0,9 mlječne masti ili to nije bitno,dali je dobro davat kozje mlijeko,dali mu smijem davat nutelu,jaja i ribu i piletinu sa roštilja,i dali smije sir i šunku ili neku salamu.kada ce moči u vrtič i na sportske aktivnosti(upisan je na judo.a zaboravila sam napomenit da ima 3god i 8 mjeseci )i naposljetku dali su ove vrijednosti baš puno povišene ili je ovo ipak blaži stadij bolesti. hvala unaprijed na odgovoru i molila bi vas da mi savjetujete dali da mu dajem kakve vitamine ili lijekove.inace mu dajem med za podizanje imuniteta jer je mršavko.

  • MojPedijatar says:

   Po laboratorijskim nalazima i po Vašem opisu ovo NE izgleda kao neki teži oblik bolesti, naprotiv  – čini se da je to uobičajena forma koja se u ovom uzrastu najčešće dobro podnosi i kod ogromne većine dece prođe bez komplikacija.
   Hrana treba da je uobičajena – ZDRAVA, bez obilnih “teških” obroka (slanina, šunke, previše mesa i jaja…), a treba izbegavati začinjenu (pikantnu) hranu – sve što INAČE treba izbegavati. Najbolji vodič za ishranu je dete – neka bira (naravno od zdravih obroka i namirnica) šta će da jede i koliko će da pojede – tako nećete pogrešiti.
   NEMA leka koji če izlečiti infektivnu mononukleozu, a sveže ili ceđeno voče je NAJBOLJI izvor vitamina za dete (ovo važi i za odrasle). Samo napred sa medom – tu nećete pogrešiti.

 6. tijana says:

  Postovanje moj brat je dobio tu bolest poljubaca ali on neide ni u vrtic ima samo 20 meseci kako je mogao da dobije tu bolest,i dali kada se dobije ta bolest poljubaca moze da se dobije temperatura.

 7. milica says:

  htjela bih znati na sto se konkretno odnosi kad kazete da se mononukleoza prenosi kontaktom sa obolelom osobom,i koliko vremanski oboleli zarazan? hvala

  • MojPedijatar says:

   DIREKTAN kontakt sa obolelim (poljubac, kašalj, kijanje…) omogućava prenošenje virusa!
   Sve dok dete ne ozdravi (bude bez ikakvih tegoba, klinički pregled pokazuje normalan nalaz a laboratorijski nalazi su u referentnim vrednostima) virus se može preneti na nekoga iz bliže okoline ko JESTE u kontaktu sa obolelim.

Strana 3 od 45<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA