Infektivna mononukleoza

Infektivna mononukleoza je jedna od bolesti koja izaziva mnogo pažnje, ali ponekad i panični strah kod roditelja. Zato smo rešili da vam je «približimo».

Foto: Pixabay

 • Ko je izazivač i kako se prenosi?

Prouzrokovač mononukleoze je virus iz grupe Herpes virusa (Epstein-Barr virus ili, skraćeno, EBV). Za prelaz virusa sa obolelog na zdravo dete je potreban «blizak» kontakt. Ponekad se ova bolest naziva «bolest poljupca», što je adekvatan nadimak, imajući u vidu da je neophodan poveliki broj virusa da bi se dete zarazilo. Kako su deca često u bliskom kontaktu u kolektivu, virus se relativno lako prenosi, pa nisu retke ni manje epidemije. Virus se prvobitno nastanjuje u sluzokoži gornjih respiratornih puteva, gde se razmnožava. Potom se širi u lokalne limfne čvorove, a kasnije po celom organizmu – putem krvi.

 • Koliko traje inkubacija?

Inkubacija – vreme od ulaska virusa u organizam do prvih simptoma infekcije, traje dugo: trideset do pedeset dana. Zato je teško ući u trag početku lanca infekcije. Jer dete, koje je izvor zaraze, može da bude uveliko zdravo pre pojave simptoma bolesti kod druge, zaražene dece. Imajući u vidu činjenicu da je ipak potrebna veća količina virusa za širenje zaraze, nema velikih epidemija infektivne mononukleoze.

 • Kako se bolest ispoljava?

Postoji malo kliničko pravilo za mononukleozu – što je dete manje, slabije su izraženi simptomi i znaci bolesti.

U prvim godinama života, infektivna mononukleoza se manifestuje kao obična infekcija gornjih respiratornih puteva: nos curka, grlo je crveno – ponekad sa beličastim naslagama, uz uvećane vratne limfne čvorove. Često bolest traje nekoliko dana i prođe, a da roditelji i ne znaju da je dete preležalo infektivnu mononukleozu.

Kod starije dece, klinička slika ove bolesti je teža. Mononukleoza najčešće počinje nekarakterističnim tegobama: slabost, glavobolja, mučnina, a posle par dana se javlja visoka telesna temperatura, bol u grlu, uvećanje krajnika – koji su obloženi beličastim naslagama. Na vratu se najčešće uočavaju uvećani limfni čvorovi, koji su često bolni.

Pedijatar će pažljivo da ispipa trbuh, jer svako drugo dete sa infektivnom mononukleozom ima uvećanu slezinu, a kod 10-20 odsto dece je uvećana jetra.

 • Kako se postavlja dijagoza infektivne mononukleoze?

Podeli:

Komentari

 1. radmila says:

  postovani,dete ima 15 meseci i vec tri nedelje ima povisene temperature..bude bolje 2 dana,pa treci dobije preko 39stepeni,isla je cak i do 40,3. Prvi put kada smo se javili lekaru u nadleznom domu zdravlja,dali su nam palitrex bez ikakvih laboratorijskih analiza. Nakon ispijenog antibiotika,stanje isto,onda su posle dve nedelje ustanovili upalu usiju,gde smo ponovo dobili novi antibiotik,panklav,ali na zalost opet nista,onda nam nakon nedelju dana daju i treci antibiotik hemomicin,i dalje dete dobija u naletima temperature. Posle svakog antibiotika je imao osip ,prvo po stomaku pa onda po rukama,nogama i licu.Onda su nam dali da uradimo kks,evo vrednosti:Le 7,7; gran. 12,4; limf.77,1; monoc.10,5;gran#1,oo; limf#5,90;monoc#o,80;hgb.120;hcto,34;plt.343;er4,33. Interesuje me da li ovo moze biti mononukleoza,i da li treba otici kod specijaliste infektologa? Jer je ovo agonija vec tri nedelje,skoro cetiri,a detetu nije bolje. Unapred zahvalna

  • MojPedijatar says:

   Zaista je NEMOGUĆE reći da li je ovo infektivna mononukleoza, samo na osnovu ovih nalaza.
   Ukoliko dete i narednih dana ima povišenu temperaturu, potrebna je PRVO kontrola kod Vašeg pedijatra, pa ako lekar smatra da treba, može se jednostavnom analizom (iz venske krvi) videti ima li antitela IgM klase na EBV (virus koji uzrokuje mononukleozu).

    

 2. marko says:

  imao sam infektivnu mononukleozu, bolest je konstatovana kada sam bio na pregledu jer sam imao gnojnu anginu na krajnicima (jaki gnojni čepovi, potpuno beli).. 02.09.2013 je analizom krvi je utvrđena je infektivna mononukleoza, preko 13U /ml je pozitivan, kod mene je bio 115 U/ml.. od tog dana sam strogo mirovao do 20.10.2013. bolest je praćena upalom jetre, povećanim AS/T i AL/T enzimima, koji su se totalno stabilizovali nakon 4 nedelje, kao i kompletna krvna slika, temperatura nije bila prisutna (najveća 37.5 dok je trajala gnojna upala krajnika).. strogo sam mirovao od dana kada mi je konstatovana bolest, pazio sam maksimalno na hranu i dijetu tokom bolesti, primao sam 11 penicilina (zbog gnojne angine)… aktivan sam sportista, trenutno se osećam odlično, mirovao sam strogo, pa me interesuje kada bih mogao početi sa “LAGANIM” treninzima ( trčanje, vežbe istezanja i slično) da li treba još neko vreme mirovati ili je moguće početi već sa laganim treniranjem (3x nedeljno).. znači od 02.09.2013. traje moje strogo mirovanje, pa me zanima kada bih mogao početi sa normalnim životom i svakodnevnicom?

 3. danijela says:

  Molim vas pomozite mi jer se prvi put srecem sa ovim i prosto sam iznenadjena sta me je snaslo. Saznala sam sasvim slucajno: VCA lgG 53 20 pozitivno VCA lgM 10 20 pozitivno EBV Nuclear Antigens 307 pozitivno Zamolila bih vas da mi protumacite ovaj nalaz jer sam u panici ne znam sta da radim ! Pored svega ovoga radila sam TAS 508 normalno (0-200) i nadjene su mi streptokoke SEROLOSKI NALAZ 1/400 normalno 1/100 POMOZITE MI STA DA RADIM

  • MojPedijatar says:

   Da se obavi PREGLED!
   BEZ pregleda i uvida u aktuelno stanje naprosto NEMA ispravnog tumačenja rezultata. Prvi korak je izabrani lekar, ali i infektolog može da Vam pomogne.

 4. milica says:

  postovanje. sin mi je pozitivan na test monostikona,a uz to ima i upalu pluca na lijevoj strani. nalazi su u granicama normale osim SE 53 i CRP 45. Na bolnickom smo lijecenju uz terapiju longacefom. ima 5 god,i osjeca se dobro,jede i pije normalno.htjela bih vase misljenje i odgovor na pitanje postoji li sansa da stariji sin dobije virus ili eventualno ja ili muz? koliko traje oporavak i sto se podrazumijeva kad se kaze mirovanje? hvala

  • MojPedijatar says:

   Biće Vam sin dobro! Par nedelja posle završetka terapije se većina dece ovog uzrasta potpuno oporavi!
   Šansa da se neko iz okoline razboli postoji, ali sada se (osim izbegavanja ljubljenja) tu ništa ne može uraditi.

 5. bojana says:

  Molim za objasnjenje.Beba stara 7 meseci ima uvecane leukocite do 20000 pijem antibitik i oni padaju ali su uvecani isto parametri za viruse.gvozdje i sve ostalo je u redu.dr sumnja na virus jer dete je non stop prehladjeno nos,upala uva i tako dalje.kaze da ga pogleda imunoilog.beba je napredna punio,vesela,mirna nije placljiva i nema temperaturu,jede lepo.Da li postoji mogucnost na viruse?

  • MojPedijatar says:

   Skoro sigurno jeste virusna infekcija, a prvi korak je da se skloni beba od SVIH koji je mogu razboleti, pa da se proba pomoći detetu.
   Ukoliko se ipak infekcije ponavljaju, trebalo bi uzeti uput za imunologa.

 6. natasa says:

  Moje postovanje.Molim za objasnjenje ako moze.Imam decaka od 12.5 god.pojavila mu se temperatura u nedelju ne veca od 37,7,prosla je tokom noci nije imao,sutradan je opet dobio ali ovaj put malo vecu 38,odveli smo ga lekaru de je receno da mu je crveno grlo tj.upala,dobio je sinacilin i normalno lekove za snizavanje temperature,i takva temperatura koju je imao otprilike 1 nocu,1 danju,do cetvrtka tj,juce kada je dobio 38,3,dali smo mu lek koji mu nije skinuo temperaturu nego je ona jos i porasla na 39,3,mi ni dalje nismo mogli da je skinemo odveli smo ga lekaru s tim da smo primetili isti dan a i prethodni tj,sredu da je disao brzo i srce je lupalo jako i brzo,po ponovnom odlasku lekaru sa tom temperaturom juce,doktor mu je dao kiseonik,sirup za snizavanje temperature i izmasirali su ga,proveli smo oko sat vremena u ambulanti da se prati da li ce se smriti stanje ( MISLIM NA DISANJE I LUPANJE SRCA),do toga je hvala bogu doslo i poslati smo kuci sa uputom da se radi nalaz krvi i urina,temperatura se smirila pomalo je ima al ne strasno,znoji se sto mi to povezujemo sa padom temperature,danas smo uradili nalaze i oni su sledeci:Limfociti# 7,72 H,Limfociti% 67.1 H,Neutrofilni Granulociti% 28.7 L %, Distribucija eritrociti 16.9 H,Trombociti 131 L,MPV 6.79 L,Distribucija trombocita 18.4 H,FIB 9.00.BIOHEMIJSKE ANALIZE Glukoza 5.70,Kreatinin 71.0 L,AST 94 H, Sedimentacija je 47,prilikom pregladanja nalaza doktor veceras kaze da je virusna mononukleoza,ili da ukazuje na to nisam dobro shvatila jer me je potreslo.Vama hvala unapred pa ako mozete da mi objasnite o cemu se radi pozdrav.

  • MojPedijatar says:

   Sve ovo zaista ukazuje na VIRUSNU infekciju! Da li je infektivna mononukleoza ili ne, to se može utvrditi analizom antitela IGM i IGG klase na EBV. Srećom, ogromna većina dece prebrodi mononukleozu (i slične viruse) bez većih problema. Naravno, najvažnije je da se dete prati kod Vašeg pedijatra.

 7. dragana says:

  postovani…. u nedjelju ujtro dijete od 3 godine se izasulo po licu.stomaku i ledjima do prepona….vodili je u hitnu i rekli da je alergija…medjutim navecer dobija temperaturu 39 i tri puta je povratila. sutradan je vodimo na infektivno odjeljenje gdje nam govore da je virusni osip(virosis cum exanthemate) i da joj uradimo nalaze urina i jrvi. a nalazi su slijedeci sedimentacija 45/77, lym 14.5, mxd 7.6,neut 77.9 guk 3.8 urea 2.4, kreatin 41 urin uredan..medjutim temperatura ne prolazi pa ponovno idemo na isti odjel gdje daju dijetu summamed sirup uz skidanje temp i vitamine. tada nam daju dijagnozu SYNDROMA MONONUCLEOSUM,TONSILLITIS ACUTA,OBS.DERMATITIS ALLERGICA. Ponovno radimo nalaze krvi koji su lym 19 mxd 6.2 neut 74.8 sedimentacija 50/87 AST(GOT) 59 ALT(GPT)158. TAKODJER RADJEN NALAZ CRP,MONOSTICON TEST A TE NALAZE CEKAMO…MENNE ZANIMA VASE MISLJENJE…UNAPRIJED HVALA

Strana 4 od 45<<<23456>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA