Infektivna mononukleoza

Infektivna mononukleoza je jedna od bolesti koja izaziva mnogo pažnje, ali ponekad i panični strah kod roditelja. Zato smo rešili da vam je «približimo».

Foto: Pixabay

 • Ko je izazivač i kako se prenosi?

Prouzrokovač mononukleoze je virus iz grupe Herpes virusa (Epstein-Barr virus ili, skraćeno, EBV). Za prelaz virusa sa obolelog na zdravo dete je potreban «blizak» kontakt. Ponekad se ova bolest naziva «bolest poljupca», što je adekvatan nadimak, imajući u vidu da je neophodan poveliki broj virusa da bi se dete zarazilo. Kako su deca često u bliskom kontaktu u kolektivu, virus se relativno lako prenosi, pa nisu retke ni manje epidemije. Virus se prvobitno nastanjuje u sluzokoži gornjih respiratornih puteva, gde se razmnožava. Potom se širi u lokalne limfne čvorove, a kasnije po celom organizmu – putem krvi.

 • Koliko traje inkubacija?

Inkubacija – vreme od ulaska virusa u organizam do prvih simptoma infekcije, traje dugo: trideset do pedeset dana. Zato je teško ući u trag početku lanca infekcije. Jer dete, koje je izvor zaraze, može da bude uveliko zdravo pre pojave simptoma bolesti kod druge, zaražene dece. Imajući u vidu činjenicu da je ipak potrebna veća količina virusa za širenje zaraze, nema velikih epidemija infektivne mononukleoze.

 • Kako se bolest ispoljava?

Postoji malo kliničko pravilo za mononukleozu – što je dete manje, slabije su izraženi simptomi i znaci bolesti.

U prvim godinama života, infektivna mononukleoza se manifestuje kao obična infekcija gornjih respiratornih puteva: nos curka, grlo je crveno – ponekad sa beličastim naslagama, uz uvećane vratne limfne čvorove. Često bolest traje nekoliko dana i prođe, a da roditelji i ne znaju da je dete preležalo infektivnu mononukleozu.

Kod starije dece, klinička slika ove bolesti je teža. Mononukleoza najčešće počinje nekarakterističnim tegobama: slabost, glavobolja, mučnina, a posle par dana se javlja visoka telesna temperatura, bol u grlu, uvećanje krajnika – koji su obloženi beličastim naslagama. Na vratu se najčešće uočavaju uvećani limfni čvorovi, koji su često bolni.

Pedijatar će pažljivo da ispipa trbuh, jer svako drugo dete sa infektivnom mononukleozom ima uvećanu slezinu, a kod 10-20 odsto dece je uvećana jetra.

 • Kako se postavlja dijagoza infektivne mononukleoze?

Podeli:

Komentari

 1. stefan says:

  mozete li mi reci koja je ovo vrsta bolesti da li je gnojna angina ili mononukleoza,bolest je pocela tako sto me je malo bolelo grlo,u toku noci sam dobio temperaturu i 2 dana me je drzala i nije spadala ispod 38 treceg dana sam uz lekove uspeo da je stabilizujem ali sad cetvrtog dana nemam temperaturu,sve je ok ali mi je grlo u haosu,boli me kad gutam i kad jedem,na nepcu imam crvenilo i bele tackice mnostvo njih?? sta je to??

  • MojPedijatar says:

   Zaista je NEMOGUĆE bez pregleda postaviti dijagnozu!
   Ovo naprosto mora da se vidi, a bilo bi dobro i da se uradi bris grla, pa da se vidi ima li bakterija. Pregled je “zakon”!

   • Sergej says:

    Trenutno imam mononukleozu i znam da ona zauvek ostaje u telu,imam pitanje da li se sme ljubiti posle nekog odredjenog perioda kada prodje mononukleoza?

  • Nevena says:

   Imam mononukleozu. Od simptoma sam imala mi cvorov na vratu. Odradila sam rezultat i on je pokazao blagi oblik mononukleoze,odradila sam snimak abdomena slezina mi je uvecana par cm. Odradila sam drugi put krv reziltati su losiji. I doktorka je rekla da za 3ned ponovim sve. Da l’ ja smem neki dsn pre to da odradim? Videla sam se sa bratom od par meseci na dva sata drzala sam ga 5min u ruke da li postoji mogucnost da se zarazi?

   • MojPedijatar says:

    Poslušajte doktorku i uradite analize tada kad je isplanirano.

    Šanse da se brat zarazi postoje – ali NISU velike!

 2. marija says:

  Postovani,zanima me da li se koriste zacini(so,vegeta)kada dete ima mononukleozu?

 3. nevena says:

  Da li je ispravna terapija, ukoliko dete uopste nije imalo temperaturu, a vrednosti SGOT i SGPT su uvecane, da dobije da pije lek CEFZIL?

  • MojPedijatar says:

   Zaista ne možemo komentarisati terapiju a da nemamo uvid u stanje deteta u momentu kada je terapija uvedena!
   Nažalost, antibiotici ne dotiču viruse, ali je Vaš pedijatar možda video nešto što je bio razlog za uvođenje antibiotika.

 4. ivi says:

  moje dete je staro 8god.laborator AST aLt poviseni za 1 put od normale .tretira se beviplex drg.i hepamerz1x1..Dali se detetu od 8 godina daju hepatoprotektivi i koji pozdrav

  • MojPedijatar says:

   NEMOGUĆE je komentarisati ove nalaze bez uvida u stanje deteta, a to znači pregled i praćenje. MNOGO je razloga za povećanje ALT i AST, a u odnosu na uzrok sprovodi se terapija. Svako dete je “priča za sebe”, baš kao i bolest koja dovodi do poremećaja jetrinih enzima, pa je zato lekar koji leči Vaše dete “zakon” i sa njim treba proći sve detalje terapije.

 5. kristina says:

  moje dete je staro 7 god. pre par dana dijagnosticirana je mononukleoza. Ljecnik je propisao vensku terapiju antibioticima 10 dana. Sa obzirom da je virusno obolenje i da ima uvecane vratne zlezde, smatrate li da je ovo u redu ili je mozda previse?

 6. stefan-novakovic says:

  Dobar dan, imam sledece pitanje: Devojka mi ima mononukleozu, vadila je krv i rezultati su pokazali da ima. Mi smo vec nekih 2 meseca zajedno, ali joj se manifestovalo tek pre 4,5 dana. Ja sam takodje vadio krv i moji nalazi su odlicni, ne osecam se bas najbolje ali su mi nalazi odlicni. Zanima me onda..odakle je ona mogla da pokupi mononukleozu,a tvrdi da nije bila iz iste case, flase nisakim osim mene, i da se ni sa kim drugim nije ljubila. Pa ako mozete to da mi priblizite malo? Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Ne dobija se infektivna mononukleoza SAMO poljupcem! Može se dobiti i u običnom kontaktu sa obolelim.
   Ako niste preležali ovu bolest, imate dobre šanse da se razbolite, i to u narednih nekoliko nedelja, ali nije to tako strašno!

   • Seinep says:

    Poštovani. Pre dva dana saznala sam da mi blizanke imaju povećane monocite jedna ima 17 rel% druga ima 14 rel % curilo joj je dva dana nos i imala jednu noć temperaturu 38 i više nisu imale zanima me jel moguće da imaju monoukleozu i jel opasno… Hvala

 7. rade says:

  pitanje za doktora: moje dete je preležalo mononukleozu u 4-toj ili 5-toj godini sada su rezultati pokazali da ima mononukleozu a u septembru pni 18 god.da li je moguće da dete nije postalo imuno posle preležane mononukleoze prvi put i šta je najbolje za ishranu. ranije sam mu davao surutku sa jogurtom u srazmeri 1:1.

Strana 1 od 4512345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA