10 zdravih zimskih navika dobrih za vašu decu

Kako deci sačuvati dobro zdravlje tokom zime? Neke navike morate promeniti, neke nove morate možda da uvedete, ali na kraju čete uspeti da pregurate zimu bez virusa!

zimske navike

Foto: Pixhere

Kada postanete roditelji, zimski period vam više odjednom nije tako čaroban i dražestan kao nekad. Uglavnom su tu virusi, prehlade i grip koje baš i ne možemo smatrati “zimskim radostima”.

Nije sama hladnoća razlog tome, već činjenica da zimi deca provode više vremena unutra i da nam se pojam komfora malo promenio u odnosu na ono vreme kada smo mi bili deca. Uglavnom komfor podrazumeva boravak u zatvorenoj toploj prostoriji, grickanje slatkiša i kolača kako bi užitak bio potpun, vožnju kolima od tačke do tačke B jer je napolju hladno, šetnju po tržnim centrima u kojima je toplo…

I na kraju, uprkos vašim pokušajima da zaštite dete od zime i virusa koji vrebaju u ovom periodu, ono se ipak razboli i vi muku mučite sa curenjem nosa, kašljem, temperaturom…

Pa, znate šta?  Krajnje je vreme da usvojite neke zdrave zimske navike! Evo nekih!

1. Izađite napolje

Znate onu dečiju pesmicu:

” A šta može zima meni, šta mi može šta mi sme, neki mi nosić pocrveni, eto to je to je sve!”

 

E pa baš tako! To što je napolju hladno, ne znači da ne treba da prošetate sa svojim detetom i da morate da sedite kod kuće. Malo svežeg vazduha neće da škodi vašim mališanima i osim crvenog nosa neće im ništa biti.  Zapravo, veća je šansa da im naškodi ustajao i suv kućni vazduh.

Danas je, na žalost, sve veći trend da se trenuci van kuće provode u šetnji po tržnim centrima jer je tamo toplo i deca se navodno neće razboleti i prehladiti. Istina je ipak malo drugačija. Uprkos ventilacionim sistemima, tamo ipak ima puno ljudi u zatvorenom prostoru, puno nosioca virusa, puno bakterija koje dete može ručicama da pokupi.

Na otvorenom i na hladnom vazduhu virusi i bakterije imaju manje šanse za preživljavanje.

Dakle, ne oklevajte. Obucite se toplo, slojevito, naoružajte se kapama, šalovima i rukavicama i prošetajte po parku, gazite po uvelom lišću, igrajte se u snegu. Ne brinite – ako dobro obučete svoje dete, za njega nema zime.

2. Provetravajte sobe

Ovo je možda najvažnija zimska navika koju morate steći, ukoliko do sada niste. Da, zimi je napolju hladno i  otvaranje prozora radi provetravanja dečije sobe možda deluje kao suludo hlađenje prostorija u kojima boravite. Ipak, ako zaista želite da izbacite viruse i bakterije napolje, onda je provetravanje nužna stavka koju ne smete preskočiti.

Zato ujutru kad ustanete, bez obzira na to koliko je hladno napolju, otvorite prozore i provetrite prostorije u kojima boravite i dečiju sobu vaših mališana- makar na kratko.

Preporuka je da se to radi nekoliko puta tokom dana. Deca će bolje spavati ukoliko im provetrite sobu pre spavanja.

3. Vlažanje vazduha je važna zimska navika

U prostorijama koje se greju,  vazduh je suv. Kao takav, on nije naročito pogodan za detetove disajne organe i sluzokožu, a itekako je pogodan za brže i lakše kretanje virusa kroz vazduh.

Provetravnje prostorija je način da uvedete svež vazduh u kuću , a vlaženje način da eliminišete suvoću . Ove dve zimske navike usvojite u paketu – kao 2u1.

 

Pored toga što olakšava kretanje patogenih klica, suv vazduh iritira respiratorne organe i može biti uzrok suvog kašlja kod dece i grebanja u grlu. Ovlaživač za vazduh u tom slučaju je zapravo jedan prirodni lek za suvi kašalj koji možete primeniti. To je samo jedna metoda u nizu koja može vaše mališane da oslobodi dosadnog zimskog kašlja.

Par trikova kako da povećate vlažnost vazduha?

Postavite šerpicu sa vodom na peć ili radijator ili spojite dobro i korisno i prosušite veš na njima. Ipak, ako primetite kondenzaciju na prozorima, obudzadjte se – možda ste ipak malo preterali sa vlagom! Sušenje mokrog veša na ovaj način može da poveća vlažnost vazuduha i do 30%. Preterano vlažan vazduh takođe nije zdrava opcija, a pored toga može da dovede i do stvaranja buđi na zidovima.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA